Fractieleidster Els Herremans over de aankoop van de gronden langsheen de Spoorweglei.


Ik wil vanuit onze fractie graag  duiden waarom we deze aankoop een goede zet vinden voor onze inwoners en de toekomst van onze gemeente.

 

De opportuniteit was er om de gronden aan te kopen. En dan moet je snel kunnen handelen. Het is dan te begrijpen dat het nu nog niet 100% duidelijk is wat ermee zal gebeuren.

 

Maar net als bij de Kerkstraat 13 zijn dit gronden die veel mogelijkheden bieden. Waar, net door ze NIET vol te bouwen, zuurstof aan het centrum en de publieke ruimte gegeven kan worden. Aan de Kerkstraat is een verbinding gecreërd die momenteel nog 2 parkings, maar in de toekomst hopelijk 2 bruisende, functionele pleinen verbindt. Ook in de Spoorweglei kan je verbindingen maken met het centrum, het Diamantmuseum een school, het rusthuis.

 

We zullen in de toekomst dichter op elkaar moeten wonen. We hebben nood aan een doordachte publieke ruimte, met een kwalitatieve invulling, waar voor iedereen plaats is voor ontmoeting, buiten zijn, een spontaan babbeltje, een terrasje of gewoon wat mensen kijken. Door nu beslissingen te nemen en de publieke ruimte nu goed te plannen, door verschillende plekken letterlijk te verbinden, verbindt je de mensen ook figuurlijk. En dat doet goed.

En ja, daar moet je voor investeren. En op termijn ook goed inrichten, zodat de mensen de publieke ruimte opzoeken en het publieke samenleven ontdekken en omarmen. Het zal er  niet op 1 dag staan, en voor onze fractie mocht het gerust ook wat sneller gaan, maar we zijn alvast blij met de richting die we hiermee kunnen uitgaan.


Fractieleidster Els Herremans over de vernieuwingen op de begraafplaatsen.


De begraafplaatsen liggen er mooi bij.

De omvorming naar de natuurbegraafplaatsen creëert letterlijk de ruimte voor een mooi afscheid en we vinden het knap dat onze gemeente dit gerealiseerd heeft. Zo ontstaan betekenisvolle plaatsen waar mensen kunnen ontmoeten, in moeilijke tijden wel. Maar of het nu moeilijke of meer feestelijke omstandigheden zijn, waar veel mensen samenkomen in de publieke ruimte moet je voorzieningen treffen.  Ik heb het over openbare toiletten, zeker in dit geval aangezien het toch vaak ook oudere mensen met een hogere nood aan toegankelijk sanitair gaat.

Op de begraafplaats van Nijlen kon vroeger gebruik gemaakt worden van de voorzieningen voor het personeel denk ik. En in de periode van Allerheiligen werden er in onze gemeente mobiele toiletten geplaatst.

 

Ik hoef geen pleidooi te houden over de noodzaak aan openbare toiletten, het is hier op de GR al een aantal keer aangehaald  door verschillende fracties. In de centra en bv. bij de sportclusters zijn er al oplossingen.

 

Toch vraagt onze fractie zich af of er een permanente oplossing voor de begraafplaatsen kan voorzien worden.

Eigenlijk zouden we bij nieuwe of bij vernieuwing van openbare ruimte telkens moeten kijken of er nood is aan openbaar sanitair, en daar rekening mee houden. Met een goede spreiding van openbare voorzieningen (een soort van toiletplan), kunnen niet enkel kerkhofbezoekers er gebruik van maken, maar ook fietsers en wandelaars die de natuur intrekken.


Een kerkhof kan je bijna een strategische plaats noemen van een gemeente. Waar onze inwoners rust en troost kunnen vinden. En als de nood hoog is hopelijk binnenkort ook een openbaar toilet.