Hier komen stukjes te staan die ik als 'presentator' schrijf om je aan het denken te zetten.... Sommige stukjes zijn lange teksten en soms korte 'snelle' teksten. Gratis, maar onbetaalbaar en hopelijk lezenswaardig.
De Barmhartige Samaritaan en de betekenis voor nu. (lange tekst!!)
Lucas 10 vers 25 - 37
In deze tekst word gesproken over de barmhartige Samaritaan, maar om de tekst te begrijpen een paar dingen ten eerste een Samaritaan is iemand uit de landstreek Samaria ligt in het (Bijbelse Israël) maar ook nu nog heet dit gebied Samaria en in het Hebreeuws Shomron. Nu ook vaak aangeduid als de Westelijke Jordaanoever maar om het politieke niet te gaan duiden, kennen we dit dus vanuit de Bijbelse naam Samaria en een inwoner van Samaria is dus een Samaritaan. Nu nog steeds is er een volk dat de Samaritanen worden genoemd Shomeriem wat zoveel betekend als de hoeders van de Thora. De Thora omvat de eerste vijf boeken van Mozes waar ook de Tien Geboden deel van uitmaken. Het verhaal over de Barmhartige Samaritaan kreeg voor mij eigenlijk zijn betekenis pas recent, deze gelijkenis die Jezus vertelde was onder meer de drijfveer van een oom van mijn moeder om in de oorlog een Joodse vrouw op te nemen in zijn gezin en andere gemeenteleden van de kerk op te roepen hetzelfde te doen om zo de kinderen van Israël te redden van de Jodenvervolging. Naast de motivatie op basis van deze gelijkenis moet ongetwijfeld hebben meegespeeld de verbondsbelofte aan Abraham, Isaac en Jacob opgetekend in het eerste Bijbelboek Genesis 15 waar de Heere zelf zicht tot Abraham richt en een eeuwigdurend verbond sluit met hem en alle kinderen na hem, een eeuwigdurend verbond wat nooit is verbroken of gewijzigd. Naast de verbondsbelofte is er ook nog een landbelofte maar deze laat ik hier nu even rusten.
Barmhartigheid is een moeilijk woord, en wordt eigenlijk niet meer echt gebruikt in het hedendaagse Nederlands. Barmhartig is feitelijk het hebben van een hart dat om de ander geeft, zit iemand slecht in zijn vel dan geef je toch om hem? Tegenwoordig zijn we nogal individualistisch ingesteld, alles draait eigenlijk om 'ik'. Jezus heeft een indringende boodschap die je tweeledig kunt opvatten. Ten eerste de zorg voor elkaar en het allergrootste is dat God omziet naar u/ jou en je bij de hand wilt vatten, Hij zond Zijn Zoon naar de wereld om zo de zonde en schuld in te lossen van de mens, van u van mij en van jou om zo de relatie tussen ons en God te herstellen. Hij is dus barmhartig en genadig! Wat een liefde! Maar er is meer over te vertellen. De aanleiding van de gelijkenis over de Barmhartige Samaritaan begon met de tekst die staat in Lucas 25 de verzen 25 - 28 waar de wetsgeleerde vragen stelden:
"Er kwam een wetgeleerde die Hem (dat is Jezus) op de proef wilde stellen. Hij vroeg: ‘Meester, wat moet ik doen om deel te krijgen aan het eeuwige leven?’ 26 Jezus antwoordde: ‘Wat staat er in de wet geschreven? Wat leest u daar?’ 27 De wetgeleerde antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf.’ 28 ‘U hebt juist geantwoord,’ zei Jezus tegen hem. ‘Doe dat en u zult leven.’ 29 Maar de wetgeleerde wilde zijn gelijk halen en vroeg aan Jezus: ‘Wie is mijn naaste?’...".
Ik ga hier nog even dieper op in, de wetgeleerde heeft het hier over het deel hebben aan het eeuwig leven, maar wat is eeuwig leven? De term eeuwigheid op zich is voor ons al niet te begrijpen term. Voor ons heeft alles een begin en einde. Het eeuwig leven is dan dus het beste te vertalen met dat we in geestelijke zin altijd leven ook als ons lichaam niet meer leeft. God blies de geest in de mens en vertelde de eerste mens om niet van de boom te eten waarvan God geboden had dit niet hoeven te doen, we kennen het verhaal. Nadat Eva en ook Adam van de verboden vrucht gegeten hadden ontdekte ze onder meer dat ze naakt waren en vanaf dat moment was de geestelijke band tussen mens en God niet meer zoals God deze oorspronkelijk bedoeld had. De geestelijke band die verbroken wordt ook wel gezien als de dood, precies zoals God gezegd had in Genesis 2 vers 17: "maar van de boom der kennis van goed en kwaad, daarvan zult gij niet eten, want ten dage, dat gij daarvan eet, zult gij voorzeker sterven.". Dat sterven is dus niet de directe dood maar een geestelijke dood tenzij...
Dan komt de barmhartigheid van God die geen lust heeft in de geestelijke dood van de mens, van u van jou maar in het leven met Hem in Eeuwigheid. Ik laat hier de Bijbel spreken: In het Bijbelboek Johanns 3 vers 16 is te lezen:
"Want God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft."
Dat maakt de uitleg van Barmhartigheid eigenlijk nog completer want hier staat dat God, Jezus stuurde om de zonde van de mensen op zich te nemen en door het afwassen van de zonde door Zijn kruisiging op Golgotha en Zijn opstanding drie dagen daarna nam Hij de schuld op zich als de advocaat die ons bij de Hoogste rechter vrij pleit! Die liefde dat is geen liefde waarbij eigen gewin op de voorgrond staat maar zoals de wetsgeleerde op de vraag van Jezus antwoorde wat er in de wet geschreven staat: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf.’.
Eindigt het hier dan mee?
Het kortste antwoord is Nee, want nu we zien dat God uit liefde Zijn zoon stuurde om onze schuld en zonde te vergeven is er meer te doen. Dagelijks stilstaan bij deze liefde van God en dagelijks kijken naar : Wie is mijn naaste want dat komt naar voren in de vervolg vraag van de wetgeleerde. Vervolgens komt dan de gelijkenis het verhaal dat Jezus verteld in het 10e hoofdstuk van het Bijbelboek Lucas vanaf vers 30 tot en met vers 36:
"Jezus zei tegen hem: “Iemand daalde af van Jeruzalem naar Jericho, en werd door rovers overvallen. Zij beroofden hem en sloegen hem. Ze lieten hem halfdood liggen en gingen weg. 31 Toen daalde een priester langs die weg af. Hij zag hem, maar liep voorbij. 32 Zo kwam er ook een Leviet bij die plaats. Hij zag hem, maar liep voorbij. 33 Maar een Samaritaan die op reis was, ging naar hem toe. Hij zag hem liggen en kreeg medelijden met hem. 34 Hij kwam bij hem, verbond zijn wonden, goot er wijn en olie op, zette hem op zijn ezel en bracht hem naar een herberg en verzorgde hem. 35 Bij het aanbreken van de dag, gaf hij twee dinar aan de eigenaar van de herberg en zei tegen hem: ‘Zorg voor hem en mocht je meer kosten voor hem maken, dan zal ik je die vergoeden als ik terugkom.’ 36 Wie van deze drie denk je dat de naaste geweest is van degene die in de handen van de rovers viel?” 37 Hij zei tegen Hem: “Die met barmhartigheid bewogen was!” Jezus zei tegen hem: “Ga heen en doe ook zo!”
Typerend in dit verhaal is dat de priester voorbij liep aan de halfdode man, de leviet (dat is iemand uit een van de 12 stammen namelijk de stam van Levi) liep voorbij maar de Samaritaan die pikte hem op en was barmhartig, hij begreep de boodschap van barmhartigheid en liefde. Hoe zit het met ons vandaag? Als er iemand bloedend op straat ligt helpen we of denken we : "Ach die ander zal wel...". Steeds vaker komt het voor dat Joden vandaag de dag aangevallen worden, zich niet meer zichtbaar als Jood over straat durven te begeven, omdat er haat is, haat tegen God en Zijn verbondsvolk. Op die verbondenheid vanuit barmhartigheid kom ik later terug.
Als Saulus die later Paulus werd ons niet had verteld over het evangelie van genade en barmhartigheid was onze staat niet meer dan de geestelijke dood geweest en waren we geneigd God en onze naaste te haatten in plaats van lief te hebben zoals Christus ons heeft lief gehad. Het is natuurlijk geen toevalligheid dat ik op dit verhaal kwam, heel kort schets ik hoe dit verhaal (wat ik als klein jongetje ook al geleerd had) opnieuw bij mij binnen kwam. Ik wil dit verhaal vertellen omdat het de kern van die barmhartigheid van mensen weergeeft, en de wonderen die God deed en nog doet met mensen.
Al een tijdje was het mijn bedoeling om met een groep mensen een reis te maken naar Polen, onder andere naar Krakau en Auschwitz waar zeker in Auschwitz vele Joden op een gruwelijke wijze werden vermoord en in ons land en andere landen als beesten op transport werden gezet om ze af te voeren, in veewagons direct of indirect richting kampen. Zonder in de afschuwelijke details te treden wat ik zag in Auschwitz daar is eigenlijk de dood nog zichtbaar en zelfs voelbaar...
Op de avond voor vertrek naar Polen las mijn vrouw een stukje in de plaatselijke krant, dat er Stolpersteine gelegd waren gelegd in het trottoir van een straat in Zeist. En dat er ter nagedachtenis aan de geschiedenis die leidde tot het plaatsen van deze stenen in het trottoir. En een kerkdienst op zondag (de dag van mijn vertrek naar Polen) in deze dienst zo bleek, mijn familie overgekomen uit Canada gaan spreken over hun grootvader, voor zijn oude woning waren deze Stolpersteine (herdenkingsstenen) gelegd. Hij was het die niet getwijfeld heeft om tijdens de oorlog een Joodse jonge vrouw op te nemen in zijn huis. Terwijl hij zelf twee kinderen had en voor de oorlog radiotoestellen verkocht in zijn winkel aan huis. (en later het inzamelpunt was voor de door de Nazi's gevorderde toestellen) De Joodse overleefde de oorlog. Toen ik hoorde van deze dienst en de Stolpersteine van mijn vrouw, dacht ik eerst: 'ach joh dat zal wel een andere familie zijn'. Vast niet de Vissers die ik kende uit Canada. ik was druk met voorbereidingen voor mijn radioprogramma (wat voor zondag nog af moest) en mijn spullen in te pakken voor de reis naar Polen. Mijn vrouw zei: Kijk nog eens goed! Ik keek opnieuw en inderdaad... Dat is de kleindochter en kleinzoon van Hendrik, die de Joodse vrouw in onderduik had genomen. Daarnaast heeft Hendrik velen van de (kerkelijke) gemeente aangespoord om ook Joden op te nemen en te laten onderduiken! Ik legde contact met de predikant van de kerk, en zo ging ik die zondagochtend naar de kerk waar ook Hendrik, zijn zoon, mijn grootouders, mijn ouders lid waren en waar ik in 1974 ter doop gehouden ben.
Tijdens de dienst volgt in het Engels het verhaal van de kleindochter van Hendrik die het verhaal over zijn daden vertelde waarvoor hij in 1978 de onderscheiding ontving van het museum Yad Vashem in Jeruzalem (zijn naam en dat van zijn vrouw staan gegrafeerd op een steen in Yad Vashem. Yad Vashem is het museum waar alle gruwelijkheden begaan door de Nazi's getoond worden! En waar de namen van hen die vermoord werden genoemd worden, in het Jodendom is dit belangrijk een naam te blijven noemen ook al is deze persoon overleden. Hendrik ontving in 1978 de onderscheiding "Rechtvaardige onder de Volkeren" voor zijn daden. Klein detail is dat hij dit kreeg in 1978, en dat is nou juist ook het geboortejaar van mijn Joods/Israëlische vrouw! Vast en zeker geen toeval. De kleindochter van Hendrik vertelde dat de Joodse vrouw in onderduik de oorlog overleefde maar andere leden van de familie waren minder gelukkig en zij kwamen terecht in de hel van Auschwitz, en werden vermoord. In datzelfde Auschwitz stond ik een week later en liep door een van de gaskamers en op het laadperron waar de selectie plaats vond, wie nog mocht blijven leven en wie direct doorging naar de gaskamer. Een vreselijke gedachte! Dan komt onwillekeurig bij sommige de gedachte : ,Waar was God in Auschwitz? in de eerste plaats een niet te beantwoorden vraag, en in de tweede plaats herinner je dan dat de ellende en de slechte dingen onze eigen keuze zijn. Misschien niet uw of jouw keuze, maar de keuze omdat iemand rijk kan worden, groot kan worden, uit egoïsme of uit pure haat. In elk geval is het veel te eenvoudig om God te beschuldigen van daden, terwijl wij zelf verantwoordelijk zijn voor onze keuzes, woorden en onze daden. Want onze woorden en daden doen ertoe.
De onderduikster in het huis van Hendrik die de oorlog overleefde heeft haar leven lang uit dankbaarheid ervoor gezorgd dat Hendrik en ook zijn zoon (in 1962 emigreerde de familie naar Canada) regelmatig over konden komen naar de familie in Nederland. Zo ook naar mijn vader en moeder, en tijdens die bezoeken was ik dan meestal ook. Ik was echter zo jong dat ik deze verhalen niet wist en ik was als jong kind met andere dingen bezig. Van barmhartigheid en die liefde ligt een diepere gedachte, namelijk verbondenheid. Ik schreef hier al wat over het verbond dat God sloot met het Joodse volk, een eeuwigdurend verbond van grote betekenis was en is. God heeft zijn verbond nooit gebroken. Veel kerkdiensten beginnen of begonnen vroeger in elk geval met het uitspreken van de wellicht bekende zin: "Onze Hulp is in de naam van de Heer, die de hemel en aarde uit niets geschapen heeft, die trouw blijft en nooit laat varen het werk wat Hij aan ons begon". Daarin komt ook die trouw weer naar voren die Hij uitspreekt via de voorganger. Al het begin ligt in Hem, in Zijn woorden maakt hij zich bekend dat Hij om ons geeft en daarvoor Zijn Zoon stuurde om die trouw en verbondenheid met ons als het ware te herbevestigen. In de oude woorden werd vroeger gezegd: Hij heeft geen lust in de dood! Hij roept en houdt ons twee wegen voor in de ene weg waar geen weg met God is, is de (geestelijke) dood en in de andere is de weg naar het Eeuwige leven. En door het herstel door Jezus bloed is er plaats bij God, en mogen we Hem eeuwig groot maken en Hem dienen. Hoeveel is het dan gevraagd om God lief te hebben en de naast als jezelf?
De barmhartigheid van God is een handreiking naar ons. En een oproep aan ons om deze barmhartigheid op te merken en het aanbod aan te nemen. Hoe vaak vergeten we om te zoeken naar die verbondenheid met de Heere? Hoe vaak is u of jou al voorgehouden : "Zoekt en Gij zult vinden". "Klopt en u zal worden opengedaan"... en dan hebben we het hier niet over de voordeur van je huis maar die van je ziel, de geest die in je lichaam zit. Met de woorden uit de Bijbel wil Hij zich tot je hart richten, met ons beperkte zicht lezen we soms de woorden zonder ze te begrijpen of zonder dat ze impact op ons maken. Ga dan in de binnenkamer en in de stilte lees uit Zijn woorden, laat het op je inwerken en zoek in gebed het contact met God, het is eenvoudiger dan je denkt. Zonder Whatsapp, zonder Instagram of andere socials. De 'hotline' is 24 uur, 7 dagen per week beschikbaar om langs de weg van gebed tot Hem te naderen. Zo roept de Eeuwige onze God ons op om precies dat te doen wat de wetgeleerde antwoorde op Jezus vraag: ‘Wat staat er in de wet geschreven? Wat leest u daar? Het antwoord kennen we al. ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf.’. Sommige voorgangers sluiten de lezing van de wet, de Tien Geboden hiermee ook af als dat waar de hele wet en de profeten aan hangen : Die wet is dan de wet die dan bestaat uit onder meer de Tien Geboden ook wel bekend als leefregels. Daarnaast bestaan er in de eerste vijf boeken van Mozes nog meer geboden en verboden. Sommige van deze geboden zijn uitsluitend van toepassing op het Jodendom. Soms wordt weleens gezegd: "Maar al die wetten die je moet houden zijn toch zwaar en dan moet je dit en mag je dit niet. Zo kun je toch niet leven?". Dat is een menselijke interpretatie we zijn hier ook weer geneigd om dat wat God ons voorschrijft af te doen met allerlei argumenten.
Er is een mooi voorbeeld van iemand die eens op een zaterdag tegen mij zei: Laten we eens Psalm 119 in zijn geheel lezen. Het was iemand van Joodse afkomst waarmee ik nog weleens op de zaterdagen (voor Joden de Shabbat) de wekelijkse Parasha las. De parasha is een deel waarin een tekst staat die verwijst naar wat er in de Torah staat, vergelijk het met een bijbel-lezing volgens een vaste wijze. Dit keer had ik de recente parasha niet bij mij en in het orthodoxe Jodendom is het opzoeken van de wekelijkse parasha op internet niet toegestaan. (dat is een schending van de heiligheid van de Shabbat) De persoon noemde zichzelf Shomer Shabbat wat inhoud dat je de Shabbat naar de letter van de wet hanteert. Ik schreef in het begin al over de "Shomeriem" daar zit ook weer ditzelfde woord in 'hoeders van de wet'. En Shomer Shabbat wil zeggen dat een Jood zich aan de letter van de wet houdt rondom het houden van de Shabbat. Voordat we samen Psalm 119 gingen lezen vroeg de persoon aan mij: "Weet jij wat Mishpatim betekend?". Behalve dat ik direct begreep dat het een Hebreeuws woord was zei ik dat ik dat niet weet. De persoon vertelde me dat het letterlijk betekend: De Wet (Gods) en dat is eigenlijk niets anders dat de Torah waarin deze wetten staan. Ik liep heel even weg om in een andere kamer even te "Googlen" en verbaasd en verrast bleek dit inderdaad deze uitleg te zijn, dat hield ik echter voor mijzelf want ik had even twijfel of deze uitleg wel klopte. Nu moet ik even iets uitleggen omtrent de 'persoon' die ik persoon noem, maar was dat wel een persoon? Want dit contact was louter altijd een gedachte uitwisseling tussen deze persoon en mijzelf en vanuit mijzelf met deze persoon of was het God zelf die een boodschap had? In elk geval zou ik mezelf nooit de vraag hebben gesteld of ik weet wat Mishpatim betekend terwijl ik dit woord totaal niet kende.
Ik hoor mensen al denken : Ach man! kom op schei toch uit... je hebt vast een klap van de molenwiek gehad! Dan pareer ik dat met een paar dingen: In de eerste plaats is God de Eeuwige die nog steeds dezelfde als in de tijd toen Mozes Gods stem hoorde bij de brandende braamstruik... En een veel recenter voorbeeld is wat prof. dr. Kater vertelde, hij preekte in Zeist een keer vertelde dat terwijl hij op een school als leraar Wiskunde voor de klas stond de Heere Hem riep tot het ambt van predikant. Nu zeg ik: Geloof het of niet, dat is ook het bijzondere van het geloof het meest onverwachte gebeurt waarbij er soms speldenprikjes uitgedeeld worden die je op een pad zetten.
Terug naar Mishpatiem want dit is nog niet het einde, het einde van een verhaal met hopelijk meerwaarde! De 'persoon' om dat toch maar in die vorm te houden voor het gemak daarmee las ik de 119e Psalm, een zeer lange Psalm. Het oog viel op woorden die ik nu maar even vertaal als : Een groot loflied op het houden van de wet, de geboden!. In deze Psalm is het uiteindelijk met wellicht soms moeilijke woorden de conclusie : Hoe lief heb ik Uw wet, ik wil uw wet met hart en ziel houden. Een paar woorden haal ik hier aan als voorbeeld: Psalm 119 vers 18: "Ontsluit mijn ogen, opdat ik de wonderen van uw Wet zie", en vers 20: "Mijn ziel kwijnt weg van verlangen naar uw rechtsverordeningen te allen tijde". Dan tot slot de verzen 29 tot en met 32: "Houd de weg van leugen verre van mij, wees mij genadig door uw Wet. 30 Ik heb de weg van de waarheid gekozen, uw rechtsverordeningen houd ik mijzelf voor. 31 Ik klamp mij vast aan uw getuigenissen, o HEERE, maak mij niet beschaamd. 32 Ik zal voortsnellen langs de weg van uw geboden, want U hebt mijn hart ruim gemaakt". Dit is een andere kijk dan wat wij nog weleens zeggen dat het leven onder de wet (te) zwaar is. Van Psalm 119 terug naar de essentie van de Barmhartige Samaritaan, waarbij Jezus en soms vergeten we dat Hij een Jood is, wilde met dit verhaal ons meegeven om bewogen te zijn met de ander meedenken. Bij een traan een arm om de ander heen er zijn voor hen die het nodig hebben. Hij leerde daarom de woorden : Heb God lief bovenal en de naaste als jezelf. Toch nog even heel kort verwonderde ik me bij het lezen van die 119e Psalm, want ik verwonderde me echt over wat een liefde de schrijver van deze psalm heeft voor Gods wet, Zijn weg, Hij leert ons om niet gebukt te hoeven gaan onder de last van de wet. In de oude berijmde psalm staat het : Wie heeft lust den Heer te vrezen, het Allerhoogst en eeuwig goed. Hij zal zelf onze leidsman wezen leren hoe we wandelen moeten. Lust kennen we vaak vanuit een andere context, lust in eten maar ook seks ook dat zijn dingen die Hij overigens allemaal geeft, maar in dit geval is het een soort Halleluja: Wat hou ik van mijn Heer, en dan is de wet geen molensteen maar is iets wat je met heel je hart en ziel doet, misschien wel vergelijkbaar zoals je liefde geeft aan je partner en er helemaal voor hem of haar bent. Hij is de Hoogste, Hij draagt de zegenkroon en eens op een dag zul je hem ontmoeten en met heel het hart en ziel Hem eeuwig de lof toezingen. Wat kunnen we uit een psalm ook nu nog veel leren! Oh roep Hem dan aan en luister vanuit je hart naar Hem die alleen lust heeft in het leven. Barmhartig, Goedertieren en Genadig is de Heer onze God!
Geloof het of niet maar soms zijn we behoorlijk verblind voor het leed van een ander. Onzichtbaar leed dat heerst in de Joodse gemeenschap is zo'n voorbeeld. Vanwege de situatie in het Midden-Oosten worden Joden in Nederland 'aangesproken' op hun ogenschijnlijke verantwoordelijkheid, terwijl ze geen verantwoordelijkheid dragen voor de situatie tussen Gaza en Israël. Een paar schrijnende voorbeelden: Gebedsrol (Mezoeza) die worden verwijderd van de deurposten (uit angst), de keppel niet dragen, of in elk geval maskeren met een Petje eroverheen. Ophitsende en opruiende taal tegen "Zionisten" wat zorgt voor een gevoel van angst en intimidatie bij Joodse Nederlanders en zelfs fysiek geweld bij de 'pogrom' tegen Israëlische voetbalfans (ze waren Joods...), bekladding van Joodse objecten met 'Rode verf' om bloedschuld op te wekken voor het leed in Gaza. De Israëlische vlag die verbrand word en leuzen als Israhell werden onlangs geuit, en daar is niet tegen opgetreden. Zonder hier een waardeoordeel neer te zetten zijn het een paar kleine voorbeelden die echt gebeuren, en steeds vaker en openlijk antisemitische opmerkingen zoals "Hitler had zijn werk moeten afmaken...". Denk eens na hoe zou jij dat vinden als je dit hoort? En als het gebeurd doet het je wat? En dergelijke uitspraken zijn niet slechts een 'incident'. Joodse studenten voelen zich onveilig op universiteiten omdat er leuzen worden gescandeerd die onder de noemer 'antizionisme' of 'anti-Israel' worden geschaard. Voor veel Joden doet dit herinneren aan de jaren 30 en 40 met als dieptepunt de moord op 6 miljoen Joden. Het Christendom is een aftakking van het Joodse volk en zou wat dat betreft vierkant achter de Joodse landgenoten moeten staan. 80 jaar vrijheid, maar geen vrijheid voor iedereen...
De eerste column begint met een licht aparte titel en zeker met deze foto(s) erboven. De kerk is toch meer dan zomaar een gebouw van steen, en de naam van het gebouw is slechts een 'naam'. Maar het fundament is wel een belangrijke, want zonder een stevige fundering waren al deze Godshuizen allang verdwenen. Het fundament is het woord van God.
Jezus zei dat de zaaier het woord zaait. Sommigen zijn als het zaad dat op de weg valt. Het woord wordt wel gezaaid, maar als ze het hebben gehoord, komt Satan en graait het woord weg. Anderen zijn als het zaad dat op rotsachtige bodem is gezaaid. Ze nemen het woord direct met vreugde aan, maar omdat het geen wortel schiet, is dat van korte duur. Als ze worden vervolgd vanwege het woord, vallen ze direct. Weer anderen zijn als het zaad dat tussen de distels wordt gezaaid. Ze hebben het woord gehoord, maar zorgen om het dagelijks bestaan, de verleiding van rijkdom en verlangens naar andere dingen komen ertussen. Deze verstikken het woord, zodat het zonder vrucht blijft. Ten slotte zijn er ook mensen die zijn zoals het zaad dat op goede grond is gezaaid. Ze horen het woord, aanvaarden het en dragen vrucht, de ene dertigvoud, de ander zestigvoud en weer een ander honderdvoud.
In de jeugdige jaren zorgen je ervoor dat je eten en drinken krijgt en als het goed is zorgen ze er ook voor dat je geestelijk het nodige meekrijgt. Daar ligt de basis voor ons menselijke bestaan. De bouw van een kerkgebouw begint met een fundering en vaak legt men een 'eerste steen' met daarin een jaartal en een naam. De belangrijkste basis is God in je leven leren kennen, als je Hem nog niet kent dan kun je Hem leren kennen door te lezen, luisteren naar Zijn woorden. Een mens heeft een geest en die geest is niet dood na de dood maar is er en zal meegaan ook op reis in het leven na dit leven. Jezus leerde niet voor niets ons te bidden, het bidden en overdenken brengt je in het contact met de Schepper die alles maakte en die jou de geest schonk in je leven, de adem die je in en ademt waren er immers zonder God nooit geweest. Contact met God? Hoeft niet met een mooie post op Insta, ook geen Facebook-post.... Biddend met Hem praten en je hart open zetten is voldoende. Misschien krijg je niet gelijk antwoord, niet direct een gesprek dat kan komen doordat onze ogen (geest) verduisterd is / zijn en onze gedachtes hier bezig zijn met zaken die er in de eeuwigheid niet toe doen. Open je ogen, open je gevoel en dus je hart voor Hem.
Een foto van de Kruiskerk in Nijkerk met een verhaal. Jaren geleden ging mijn tante hier naar de kerk en soms bezochten wij daar samen met mijn oma (haar zus) mijn moeder en ik op zondag en dan gingen we daar lopend vanaf de Frieswijkstraat naartoe. M.u.v. van ikzelf leeft inmiddels niemand meer uit die tijd, mijn oma, haar man, mijn tante, haar dochter, mijn moeder en mijn vader allemaal al overleden. (soms met herinneringen die ook verdriet geven)
Jaren later had ik het idee opgevat om mijn programma "Gospellight' weer te gaan oppakken, het programma wass gestopt in 2011 na het overlijden van mijn moeder. Tijdens Corona begon het te 'jeuken' om weer een programma te maken. Zo gezegd, zo gedaan, en na wat nadenken dacht ik : "Kom ik ga mijn programma aanbieden aan enkele omroepen". De omroep die reageerde was de A1 Mediagroep die uitzendingen verzorgd in Barneveld en Nijkerk, en zo startte het programma op 3 sepember 2023 op A1 Radio.
Wat ik niet direct wist is dat A1 Radio gevestigd was in de voormalig pastorie (dominee's woning) van de (Gereformeerde) Kruiskerk, jawel dezelfde kerk als die ik bezocht al jongetje van 8 tot 10 jaar oud. En dus uitgerekend zit de uitzendstudio in het pand waar vroeger de dominee zijn preken voor zondag schreef en ongetwijfeld ook bezoek ontving van leden van de Kruiskerk en de Kerkenraad. Hoeveel toeval kun je dan hebben dat daarvandaan een van oorsprong Gereformeerd jongetje met familie wonende (toen) in Nijkerk nu een Christelijk programma uitzend. Later bleek dat mijn programma uitgezonden wordt op het tijdstip waar vroeger de gezamenlijke kerken (ISON) van Nijkerk (bij Omroep N) uitzonden, maar daarmee is men in 2017 gestopt onder meer door steeds minder vrijwilligers, en kerkdiensten worden nu veelal via Youtube of Kerkomroep uitgezonden.
Zouden mijn oma en tante geluisterd hebben als ze nu nog zouden leven? Wellicht wel maar het zou voor hun veel te modern zijn. Maar een ding van mijn oma altijd zei: Gods woord zal nimmer ledig wederkeren. Of om het in modern Nederlands te vertalen, Gods woord is bijzonder en heeft of maakt indruk op mensen. Het is niet bepaald iets ledigs (leeg) het heeft inhoud. Net zoals de woorden die mijn over-grootvader vele jaren mocht brengen in zijn tijd als predikant binnen de Gereformeerde Kerken.
Een aantal kerken die wellicht bekend zijn en wellicht niet, het gaat ook niet zozeer om richting van kerk, de naam maar om de eer van God's naam. Dat kan ook tot discussie leiden want voor sommige is Gospelmuziek iets dat men ziet als ongepast weer anderen vinden dat de eredienst traditioneel moet blijven zoals het ooit was. Maar de vraag is of de inhoud van een Psalm van 1773 op hele noten meer is dan een stevig klinkend Opwekkingslied met bijvoorbeeld de tekst "De Heer regeert, dat de aarde juicht".... Is het vorm of inhoud of is het hervormd, vervormt of inhoudsloos geworden. Het gaat om inhoud die is afgestemd als een afstemming van een zender die je thuis kunt ontvangen. Staat jou ontvanger al op de juiste frequentie. Is die afgestemd op de enige waarheid die God in Zijn woord geeft. Is Zijn woord ook voor jouw een lamp voor je voet en een licht op je pad? Misschien ben je nog zoekende? Of denk je wellicht : "Hoe kom ik van zonden vrij"? Weet dan dat Jezus Christus de borg al betaald heeft en je bevrijd van zonde en schuld als je met heel het hart Hem wilt toebehoren en dan een leven wilt leven tot eer van Hem. En je eens in kan gaan tot Zijn poorten met lofzang in zijn heilig hof. Zoek Hem als je jong bent, en stel het hart open 'afgestemd' op de zender met de hemelse zangen die zingen over Zijn grootheid, trouw en waarheid.
En zou dan gevraagd worden, nadat je in Zijn heerlijkheid opgenomen bent of je lid was van de kerk X of IJ. Het zal niet gaan om de naam of richting waar je kerkte maar enkel of je naam geschreven is in het boek met de letters van het bloed van het Lam Gods.
De kerk als gemeente is er om te versterken, door de gemeenschapszin, vieren, bezinnen en herdenken waarbij omzien naar elkaar en je zelf als een licht voor de wereld kunt zijn door het woord van de Here Jezus Christus aan anderen te vertellen door geloof. hoop en liefde. Deel de liefde van God met de wereld om je heen en dat kan aanstekelijk werken. Ook jij kunt het verschil maken. In het stukje "What the Kerk .... (2)" staat wat over de Kruiskerk. De geschiedenis van de Kruiskerk (Gereformeerde Kerk Nijkerk) is hier te vinden. In de column "What the kerk ....(1)" een foto van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Zeist, een afsplitsing van de Gereformeerde Kerk, jarenlang gingen wij als gezin daar naar de kerk.
Nu ben ik erg 'orthodox' opgevoed en dat heeft me niet beschadigd.. Door later te mixen met het Jodendom leerde ik nog meer over de echte basis van het geloof.