Achtergrond-verhalen

De dialoogboom

Naar aanleiding van de joodse feestdag Toe Bisjwat (Nieuwjaar van de bomen) hebben joodse en christelijke gemeenschappen in de stad begin 2020 een Dialoogboom geplant op het Lieve Vrouwe Pleintje (Zomerpark/Citypark). Het beoogde feestje daarbij is helemaal in het water gevallen door de coronapandemie die toen net was begonnen: het was gepland op zondag 15 maart 2020 toen de stad ‘op slot’ ging. De boom is wel geplaatst, maar vanwege alle beperkende maatregelen was het onmogelijk om hieraan de gewenste publiciteit te geven.

Het gaat specifiek om de Zakdoekjesboom (Davidia Involucrata). De boom is bekend om zijn bloeiwijze, waarbij de twee grote schutbladen aan zakdoekjes doen denken. Helaas, door het gebrek aan aandacht en verzorging is de boom tot tweemaal toe verdroogd en afgestorven.

Het afsterven van de Dialoogboom willen we niet op ons laten zitten. De boom is tenslotte symbool voor onze eigen bereidheid om ons te zetten voor de dialoog binnen onze geloofsfamilie – de christelijke kerken onderling en samen met onze familie van de Joodse gemeenschap in ons land. Het is essentieel dat die dialoog niet opdroogt of stilvalt. Daarom is het initiatief genomen voor het planten van een nieuwe levende Zakdoekjesboom op dezelfde plek; maar nu omgeven met de aandacht en zorg die de boom eerder vanwege corona niet kon ontvangen.


Een nieuw jaar, nieuwe kansen

Dit jaar (2024) werd het Nieuwjaar van de Bomen gevierd op donderdag 25 januari. Er werd opnieuw bij de Dialoogboom stilgestaan in de speciale Synagogedienst van de Liberaal Joodse Gemeente, en ook tijdens de

eucharistieviering op de Dag van het Jodendom in de Petrus en Pauluskerk. 

Opnieuw slaan joodse en christelijke mensen de handen ineen.


Over de betekenis van de bomen in onze stad zijn geïnteresseerden rond dit project bijeen geweest om zich te laten informeren met een lezing door Bram van Beurden, de voorzitter van de Stichting Stadsbomen. Deze bijeenkomst vond plaats op maandag 5 maart jongstleden om 14.00 uur in restaurant Giardino d’Italia aan de Huibevendreef 22 in de wijk Reeshof.


Tijdens deze bijeenkomst is een initiatiefgroep gevormd die betrokken wordt bij het overleg met de gemeente over de plaatsing van een nieuwe boom. Rond die plaatsing daarvan zullen allerlei activiteiten worden opgezet, met aandacht voor de boom en wat deze symboliseert, richting een nieuwe viering van de Dag van het Jodendom in januari 2025.

Groene kerken

Groene kerken is een landelijk project dat al geruime tijd bestaat. Groene kerken wil aanwezig zijn in het maatschappelijke debat over de zorg voor de aarde en op die manier het debat een nieuw fundament geven door de bezieling steeds weer een plek te geven.  We geloven dat ieder mens - vanuit de Bijbelse waarden van rentmeesterschap en naastenliefde - geroepen is om recht te doen aan de aarde en alles wat daarop leeft.  

Onze droom is dat steeds meer christenen erkennen dat de zorg voor Gods schepping een plek heeft in het hart van hun geloof en daarmee ook in hun dagelijkse leven.  Heel speciaal wordt uitvoering gegeven aan deze droom door alle kerken en geloofsgemeenschappen in Nederland uit dagen om aan deze opdracht voor de schepping concreet vorm te geven. In specifieke projecten, in de uitstraling en in het beleidsplan. De kerken e gemeenschappen hoeven niet gelijk alles te doen, maar kunnen beginnen met een klein project.

Meer informatie treft u aan op de website van dit project

Religieus erfgoed van Tilburg, ‘een blijvende herinnering’

Een boek van Paul Spapens

Een blijvende herinnering’ is een uitgave van de Stichting Petrus Donders Tilburg. Het boek telt 412 pagina’s. Veel van de tientallen foto’s zijn nooit eerder gepubliceerd omdat ze speciaal voor het boek zijn gemaakt. Het kost 15 euro. Het boek is alleen verkrijgbaar in het Peerke Donders Paviljoen. Geopend op woensdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur, behalve op Carnavalszondag, dan is het Paviljoen gesloten.

Dit boek legt in dertig hoofdstukken, in meer dan 400 pagina’s en met tientallen foto’s het indrukwekkende verhaal vast van het religieus erfgoed in de gemeente Tilburg. Dit tekent voor een niet onbelangrijk deel de geschiedenis van de stad, de skyline en een niet onbelangrijk deel van de identiteit. Waar je in Tilburg ook gaat of staat, overal word je met het religieus erfgoed geconfronteerd. Echter, de kennis is hard aan het verdwijnen, terwijl veel religieus erfgoed nog lang zal blijven bestaan omdat het vaak een monumentenstatus heeft.

De eeuw van mijn opa

Een interactieve klimaatfilm. U kunt zelf tijdens het kijken keuzes maken en de afloop bepalen. Lukt het u om een klimaatramp af te wenden?

Probeer het zelf!

Interessante weblinks voor fijnproevers: