Kompetansemål og læreplan

Krav til oppgava og råd om gjennomføring

Noen av læreplanmålene for norsk Vg3 og påbygg er at eleven skal kunne:

  • analysere og tolke romaner, noveller, drama, lyrikk og sakprosa på bokmål og nynorsk fra 1850 til i dag og reflektere over tekstene i lys av den kulturhistoriske konteksten og egen samtid

  • orientere seg i faglitteratur, vurdere kilder kritisk og skrive fagartikler som greier ut om og drøfter norskfaglige emner

(Utdanningsdirektoratet, 2022)

Dette vil si at dere skal velge et emne innenfor norsk som dere skal fordype dere i, finne litteratur som støtter opp under problemstillingen dere lager og velge hvordan dere vil presentere dette for læreren. Samt bruke kilder på korrekt måte.


Hva slags oppgaver kan godkjennes av lærer?

Her vil det være et visst sprik. Utgangspunktet er at det du jobber med i oppgaven din, skal kunne knyttes til kompetansemålene i norskfaget. Du skal altså fordype deg i et norskfaglig emne. Da er det flott hvis du kan finne fram til emner og problemstillinger som du selv synes er interessante. (Harboe, Udatert) Læreren vil komme med flere forslag til emner og problemstillinger som du kan velge mellom, eller du kan velge et emne og lage en problemstilling selv.

  • Oppgaven skal henvise til kilder i teksten og ha korrekt kildeliste etter APA (American Psychological Assosiation 6th edition)


Presentasjon

Hvis oppgaven skal presenteres og ikke være skriftlig

- Presentasjonen skal læreren sette kravene for, men dere skal ha med kilder selv om dere ikke skal skrive en skriftlig oppgave. I presentasjonen kan f.eks. siste lysbilde i presentasjonen være med kildeliste på kildene der har brukt. Bildene skal ha med kilder under bildet.


Skriftlig oppgave

På Skedsmo vgs skal oppgaven bygges på 2-3 selvvalgte tekster eller medier og inneholde ca. 1500-2000 ord. oppgaven skal ofte være strukturert i:

  • Innledning

  • Hoveddel med drøfting

  • Konklusjon

Det skal henvises til minst 2 sekundære kilder i oppgaven, det er krav at kildene henvises og refereres til med kilder i APA stil. (Du kan se hvordan dette gjøres ved å klikke her) Kilder skal refereres både i teksten og i litteraturliste.


Ambisjoner

Noen har bare ambisjoner om å stå, noen skal ha minst 3, og andre syns de helst må få 6. Vi legger altså lista ganske forskjellig. Skal man ha en god karakter «over middels», må man naturligvis jobbe på en litt annen måte enn den som er fornøyd med karakteren 2 eller 3. Det forventes for eksempel en mer omfattende kildebruk av den som skal ha toppkarakter, enn av den som er fornøyd med 2 eller 3. (Harboe, Udatert)


Andres fordypningsoppgaver?

Det er ikke vanskelig å få tak i andres fordypningsoppgaver. Det er heller ikke feil å lese hva andre har skrevet, og la seg inspirere av det. Det som er feil, er å utgi det som eget arbeid. Når du presenterer fordypningsemnet ditt, vil det som regel synes godt om dette er noe du selv har jobbet med, eller om du bare bruker noe noen andre har skrevet. (Harboe, Udatert) I tilegg vil skolen gjennomføre en plagiatkontroll.


Det er laget en PowerPoint om litterære oppgaver som dere kan ha fått gjennomgått i klasserommet.



Kilder:

Utdanningsdirektoratet. (2013). Læreplan i norsk (NOR1-05). Hentet 2. mai 2018, fra https://www.udir.no/laring-og-trivsel/lareplanverket/finn-lareplan/lareplan-hele/