Vămuirea mărfurilor

Legislația Republicii Moldova permite vămuirea mărfurilor atât prin declararea lor pe suport de hârtie, cât și în mod electronic.

Etapele vămuirii mărfurilor la import conform procedurii pe suport hârtie

1. Prezentarea mărfurilor și a mijlocului de transport la postul vamal de frontieră

Pentru vămuirea mărfurilor, acestea urmează a fi transportate și prezentate, împreună cu actele de însoțire, la postul vamal de frontieră. Actele de însoțire includ:

- documentul comercial, cum ar fi contractul sau factura;

- documentul de transport;

- după caz, actul permisiv, care se aplică pentru anumite categorii de mărfuri.

De regulă, plasarea mărfurilor în regim vamal de import și vămuirea acestora nu este realizată la frontieră. Acest lucru are loc la postul vamal intern în raza de activitate a căruia este înregistrat sediul agentului economic.

Pentru a transporta mărfurile de la postul vamal de frontieră la postul vamal intern, acestea urmează a fi plasate în regim vama de tranzit.

Acest lucru poate fi făcut în două moduri:

  • prin depunerea declarației vamale de tranzit T1, în mod electronic;

  • sub acoperirea carnetului TIR, care reprezintă în sine o declarație vamală de tranzit.

Regimul vamal de tranzit implică:

  • garantarea achitării drepturilor de import;

  • sigilarea compartimentului de marfă de către funcționarul vamal.

2. Prezentarea mărfurilor și a mijlocului de transport la postul vamal intern

După plasarea mărfurilor în regim de tranzit și aplicarea sigiliilor corespunzătoare, acestea urmează să fie transportate, pentru vămuire, la unul dintre posturile vamale interne, în termenul stabilit de funcționarul vamal.

N.B. În cazul unor situații extreme – deteriorarea sau distrugerea mărfurilor, furtul acestora, accidente sau deficiențe tehnice ale mijlocului de transport – urmează a fi informat, în cel mai scurt timp, cel mai apropiat birou vamal.

3. Perfectarea declarației vamale de import și stabilirea cuantumului drepturilor de import

În momentul în care mijlocul de transport și mărfurile au ajuns la postul vamal intern, regimul vamal de tranzit urmează a fi închis și urmează a fi depusă declarația vamală pentru a plasa mărfurile în regim vamal de import.

Responsabil pentru perfectarea și depunerea declarației vamale de import este reprezentantul agentului economic în relațiile cu Serviciul Vamal.

Pentru perfectarea declarației de import sînt necesare minimum trei acte:

  • documentul comercial, cum ar fi contractul sau factura;

  • documentul de transport;

  • după caz, actul permisiv, care se aplică pentru anumite categorii de mărfuri.

N.B. Agentul economic este în drept să prezinte și alte acte de care dispune, pentru a confirma corectitudinea datelor declarate.

În baza acestor documente, reprezentantul agentului economic în relațiile cu Serviciul Vamal perfectează declarația vamală și stabilește cuantumul drepturilor de import care urmează a fi achitate.

4. Achitarea drepturilor de import

Drepturile de import urmează a fi achitate în prealabil, anterior depunerii declarației vamale, în cuantumul stabilit de reprezentantul agentului economic.

5. Depunerea declarației vamale în detaliu

După achitarea drepturilor de import, declarația vamală se înregistrează în sistemul informatic al Serviciului Vamal – „ASYCUDA World”, după care, în interval de maximum o oră de la momentul înregistrării, declarația vamală în detaliu și actele de însoțire urmează a fi depuse, pe suport de hîrtie, la postul vamal intern corespunzător.

6. Controlul vamal al mărfurilor

Sistemul informatic repartizează declarația vamală în detaliu pe unul din cele patru tipuri de culoare pentru efectuarea controlului vamal:

Culoarul verde - permite acordarea liberului de vamă fără efectuarea controlului documentar şi fizic.

Culoarul albastru - permite acordarea liberului de vamă fără control documentar şi fizic, dar cu efectuarea controlului ulterior vămuirii.

Culoarul galben - permite acordarea liberului de vamă după efectuarea controlului documentar, dar fără efectuarea controlului fizic.

Culoarul roșu - permite acordarea liberului de vamă exclusiv după efectuarea controlului documentar şi fizic.

În anumite situații, pe baza analizei de risc, funcționarul vamal are dreptul să redirecționeze declarația vamală de pe un culoar pe altul, în descreștere de la verde spre roșu.

7. Liber de vamă

După efectuarea controlului vamal, în funcție de culoarul de vămuire și întrunirea tuturor cerințelor stabilite de legislația în vigoare, funcționarul vamal validează declarația vamală și acordă liberul de vamă, iar mărfurile dobîndesc statutul de mărfuri puse în liberă circulație.

N.B. Declarația vamală validată și actele de însoțire trebuie păstrate minimum 5 ani, pentru a fi prezentate Serviciului Vamal în cazul unui control ulterior.

Etapele vămuirii mărfurilor conform procedurii de declarare electronică

Vămuirea electronică este accesibilă tuturor agenților economici și brokerilor vamali care dispun de semnătură electronică eliberată de Centrul Telecomunicații Speciale.

Vămuirea electronică se aplică tuturor tipurilor de transport pentru mărfurile introduse în Republica Moldova pentru a fi plasate sub regim de import definitiv.

Vămuirea electronică a mărfurilor transportate în calitate de trimiteri poștale internaționale, a celor transportate într-un singur mijloc de transport, dar livrate către mai mulți destinatari (grupaj de mărfuri), precum și a celor importate de agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova, se efectuează la postul vamal intern.

1. Perfectarea declarației vamale electronice și stabilirea cuantumului drepturilor de import

La fel ca în cazul declarației vamale pe suport de hîrtie, perfectarea declarației vamale electronice și stabilirea cuantumului drepturilor de import sunt realizate de reprezentantul agentului economic în relațiile cu Serviciul Vamal (brokerul vamal sau declarantul).

2. Achitarea drepturilor de import

Drepturile de import urmează a fi achitate în prealabil, anterior depunerii declarației vamale, în cuantumul stabilit de reprezentantul agentului economic.

3. Semnarea electronică și înregistrarea declarației vamale

După achitarea drepturilor de import, declarația vamală se semnează electronic și se înregistrează prin intermediul sistemului informatic vamal.

La declarația vamală electronică se anexează documentele de însoțire scanate. Sistemul informatic permite anexarea fișierelor de formatele *.jpg sau *.pdf, cu o rezoluţie de 300 dpi și cu o mărime finală a fiecărui fișier de maximum 50 MB.

N.B. Înregistrarea declarației vamale electronice se face cu minimum o oră înainte de prezentarea mijlocului de transport și a mărfurilor la postul vamal de frontieră.

4. Prezentarea mijlocului de transport și a mărfurilor la frontieră

Mijlocul de transport și mărfurile urmează să fie prezentate la postul vamal de frontieră în termen de 72 de ore de la momentul înregistrării declarației vamale electronice.

N.B. În cazul nerespectării acestui termen, declarația se consideră fără efect și se invalidează.

5. Controlul vamal al mărfurilor și liberul de vamă

În momentul prezentării mijlocului de transport și a mărfurilor la postul vamal de frontieră, are loc repartizarea declarației pe unul dintre culoarele de vămuire – verde, albastru, galben sau roșu.

În cazul repartizării declarației pe culoarele de vămuire verde sau albastru și dacă sînt întrunite toate condițiile legale, are loc validarea declarației vamale, acordarea liberului de vamă și punerea în liberă circulație a mărfurilor.

Dacă declarația vamală este repartizată pe culoarele galben sau roșu, vămuirea urmează a fi efectuată la postul vamal intern, iar transportarea va fi realizată sub supraveghere vamală.

Dacă mărfurile sînt transportate sub acoperirea carnetului TIR, atunci funcționarului vamal urmează să-i fie prezentat originalul carnetului TIR pe suport de hîrtie pentru efectuarea formalităților.

DECLARATIA VAMALA.pdf

Analizați Declarația vamală primară în vederea întocmirii acesteia ulterior în baza studiului de caz.