הסבר

מתוך תוכנית הלימודים למכללות יג, יד (חלק מן התוכן קוצר ונערך):

 

מבנה הסיפור הדרמטי

סיפור דרמטי הוא סיפור הבנוי על פי חוקים ונקודות מפתח. הכלל הראשון הוא: התחלה – אמצע וסוף. הכלל השני הוא: נקודות מפתח: אקספוזיציה, מאורע מחולל, נקודת מפנה, שיא, התרה.

שימו לב לכך, שבסרט נוצרת הזדהות שלנו, הצופים, עם הגיבור, וכי הוא עובר תהליך ריגשי, ו/ או  שינוי פיזי. כלומר בכל סרט מתחולל שינוי, וכל סרט מתחיל בנקודה א ומסתיים בנקודה ב.

 

כתיבת התסריט

קיים יופי רב בכתיבה תסריטאית, למרות שלעין רגילה זו יכולה להיראות כתיבה טכנית, השונה מזו הספרותית. הכתיבה התסריטאית  מלמדת אותנו, שאנו יכולים לכתוב רק מה שהמצלמה יכולה לצלם, ועל כך הכתיבה הזו מאתגרת אמנותית, ויש לה אופי יצירתי. מאחר שכתיבה זו דורשת מאיתנו לכתוב רק את מה שניתן לצלם, אין לכתוב בתסריט פעלים מופשטים, כמו: חושב, מרגיש, נזכר, אלא רק את ביטויים הוויזואלי.

 

סצנה תסריטאית מורכבת מדיאלוג + תיאור התרחשות  כאשר אנו מתארים את ההתרחשות אנו נשתמש ב – "משפט ויזואלי" המשפט הוויזואלי – תיאור הכתוב בזמן הווה, פשוט וקריא כך שהקורא יוכל לראות כנגד עיניו את התמונה, אנו כותבים רק מה שניתן לראות. לדוגמה – רוני מתכוונת לסטור לאורי, זה לא משפט ויזואלי. רוני סוטרת לאורי, זה כן משפט ויזואלי



 דוגמא לפורמט תסריט

1. פנים. כיתה. יום

 

נרי, (39) אך נראית צעירה לגילה, נכנסת לכיתה מוזנחת, שנדמה כי נתקעה בשנות השמונים, הקירות מתקלפים מרטיבות וטחב. נרי מניחה את התיק על שולחן המורה, גם השולחן מתנדנד ולא יציב. נרי לוקחת טוש וכותבת על הלוח כותרת - "פורמט כתיבת תסריט"

                                                            

  נרי:

         שלום לכולם, פתחו מחשבים, בבקשה, והעתיקו.

 

הלומדים פותחים מחשבים, ומעתיקים מהלוח בשקט וסקרנות. לפתע, קם אורי (18), לבוש חולצה של "מכבי" תל אביב.

 

אורי

אני לא מבין מה בדיוק להעתיק?

 

נרי

זה פורמט לכתיבת תסריט.

בצד ימין כותבים את הפעולות,

ובאמצע את הדיאלוג.

 

לפתע, רעש חזק נשמע מהתקרה, והמקרן נתלש ממקומו, ונתלה על כבל אחד מעל הראש של רוני (18). רוני קמה וצורחת. כולם בורחים מהכיתה…


לתוכן נוסף: אתר "עושים תקשורת" - סביבת המודל - תסריטאות - פרק 4 כתיבת דיאלוגים.