#SomSubjectes

NoObjectes

#SomSubjectesNoObjectes

Feminisme a l'escola ha engegat la campanya #SomSubjectesNoObjectes per a la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones 2022.


Aquesta associació de docents coordinadores de coeducació de centres educatius de les Illes que fa anys que coordina activitats conjuntes amb la finalitat de treballar per la igualtat, ha decidit tractar aquesta vegada a les aules la temàtica de la violència estètica.


La violència estètica és un tipus de violència estructural que afecta de manera molt directa a l'alumnat ja que arriba sobretot a través dels mitjans de comunicació, la publicitat, el món de la moda, xarxes socials... És un bombardeig continu que els està dient que els seus cossos no són vàlids així com són sinó que han de ser modificats per a ajustar-se a un cànon estètic determinat. Aquest tipus de violència té conseqüències diverses en la salut de la població en general però de l'alumnat infantil i adolescent en particular: trastorns alimentaris, vigorèxia, hipersexualització de les nines i el condicionament que opera en la infantesa sobre la tria de roba i juguetes en són exemples. Afecta als dos sexes per igual, però a més atorga a les nines i dones un rol de cosificació i de complaença estètica; és a dir, els dóna un rol passiu, d'objecte decoratiu o estètic, reduint la seva identitat al seu cos, validant que el maquillatge, la cirurgia estètica, la vestimenta i la preocupació per ajustar-se a un físic “ideal” impossible ha de ser la seva manera d’estar en societat.


La campanya es centra en fer entendre la importància de treballar allò que seria desitjable: que tothom es sentís “subjecte” en la seva manera d’estar i sentir-se en el món: vol fomentar persones que des de ben petites siguin valorades pel que conten, per el que aporten, per la seva manera d’actuar i pel que fan per contribuir a la humanitat.


Són moltíssims els centres educatius implicats que al llarg d'aquests dies aniran mostrant el producte del seu treball a les xarxes socials mijançant els hashtags compartits #SomSubjectesNoObjectes i #ViolènciaEstètica.