STARTUP MODEL CANVAS
Antreprenoriatul este un contribuitor cheie in dezvoltarea si creșterea economiei oricărei tari
INCUBATORUL DE AFACERI VIRTUAL INOVATIV - Platform E-Learning Business PLAN NetWorkSt@rtUp
SCHITA UNUI PLAN DE AFACERI MODEL CANAVAS
Modelul Canvas este un instrument foarte util in elaborarea modelului de afaceri pentru a înțelege mai bine cum funcționează o firma deja existenta, pentru a lua decizii corecte si pentru a deveni un lider respectat si apreciat. Acest instrument se utilizează in planificarea afacerii si in managementul strategic, propunând realizarea unei reprezentări grafice a afacerii, sub forma unei planșe cu 9 cadrane, in care sunt introduse componentele afacerii si conexiunile dintre acestea. Prin acest instrument se evidențiază sau se proiectează strategia de afaceri a organizației. Modelul descrie rațional cum organizația creează, livrează si transforma valoarea, fiind utilizat in proiectarea unei noi afaceri sau reproiectarea uneia mai vechi, in analiza viabilității unei idei de afaceri sau in analiza afacerilor concurente, in vederea identificării de bune practici. Alexander Ostwald si Yves Pigneur au dezvoltat Modelul Canvas in 2010, cu ajutorul a 470 de profesioniști si cercetători in domeniul afacerilor, prezenți pe forumul Business Model Inovațiune. Modelul Canvas a fost propus de către elvețianul Alexander Osterwalder care transpune un plan de afaceri pe o singura pagina, pânza (canvas) sub forma unui grafic care prezinta clienți, modalitățile de relaționare cu potențialii clienți, infrastructura firmei si modalitățile de finanțare. Completarea cadranelor se face cu ajutorul post-it-urilor, pe care sunt notate sintetic aspectele importante ce țin de afacere. Modelul Canvas este asemenea unui management strategic într-o formă vizuală, care să permită crearea de legături și conexiuni între actorii care joacă un rol în afacerea noastră. Managerul/antrerenorul ia anumite decizii pentru întreprinderea pe care o conduce implicând resurse atât din mediul intern cat si din cel extern.
Această „pânză” are o formă predefinită, alcătuită din 9 blocuri, dispuse de la dreapta la stânga, fiecare bloc reprezentând o componentă a modelului de business interconectate între ele.
Modelul Canvas este din ce in ce mai folosit la nivel internațional deoarece are o structura simplificata, este relativ ușor de realizat si poate fi urmărit de către managerul firmei pe tot parcursul desfășurării activității, astfel putând fi modificat sau actualizat la diferitele schimbări care apar in firma sau pe piața.
Planul de afaceri model Canvas are următoarea structura:
· Customer Segments (Piața) – In aceasta prima parte a panului de afaceri model Canvas se vor trece informații referitoare la nișa de piața, segmentul de clienți vizați precum si informații despre cei mai importanți clienți ai firmei.
· Value Propositions (Valoarea propusa) – Sunt prezentate principalele pachete de produse/servicii oferite pentru fiecare segment de client, ce probleme ale clienților le rezolva produsele si serviciile oferite, de asemenea sunt prezentate si o serie de valori pe care firma nu poate sa le ofere clienților in momentul de fata.
· Channels (Canalele) – In acest capitol al planului de afaceri sunt prezentate principalele canale prin care produsele/serviciile ajung la clienți, care sunt cele mai funcționale, care este cel mai eficient raport calitate preț, cum pot fi clienții sensibilizați.
· Customer Relationships (Relațiile cu clienții) – Sunt prezentate relațiile pe care le are societatea cu diversele sale segmente de piața, cum sunt întreținute aceste relații si ce costuri implica. Câteva exemple de relații cu clienții pot fi: asistenta tehnica dedicata, socializare prin intermediul rețelelor de specialitate, prezenta web.
· Revenue Streams (Surse de venituri) – In acest capitol sunt previzionate sumele pe care clienții ar fi dispuși sa le ofere pentru un anumit serviciu/produs si de asemenea si modalitățile cum vor fi oferite: abonament, închiriere, leasing.
· Key Resources (Resurse) – Conține principalele resurse de care avem nevoie pentru a desfășura activitatea, cum ar fi: canalele de distribuție, relațiile cu clienții. In aceasta parte se mai pot prezenta si anumite resurse ce pot oferi avantaj competițional: brevete, baza de date, drepturi de autor.
· Key Activities (Principalele activități) – Pasul acesta prezinta activitățile pe care trebuie sa le desfășoare firma pentru a oferi un plus de valoare clienților săi. Aici se pot include canalele de distribuție, relațiile cu clienții, flexibilitatea fata de client.
· Key Partners (Principalii parteneri) – Conținutul acestei părți este axat predominant pe cine sunt principalii noștri parteneri, care sunt furnizorii importanți si ce noi resurse se pot obține de la aceștia.
· Cost Structure (Costurile) – In acest ultim capitol al planului de afaceri model Canvas sunt prezentate principalele costuri pe care le generează afacerea propusa, care dintre resursele cheie prezentate anterior sunt cele mai scumpe, precum si o prezentare a cash-flow.