Basisonderwijs
Bij de boeken uit de Waarom-serie ontwikkelde Esther een boeiende wetenschapsquiz, waarmee ze de kinderen tijdens een bezoek aan school, bibliotheek of boekhandel uitdaagt meer te leren over wetenschappelijke onderwerpen als hersenen en gedrag, eten en spijsvertering, chemie, vriendschap, liefde, erfelijkheid en voortplanting, natuur, milieu en klimaat (doelgroep 8-12 jaar).
Wetenschapsquiz bij de 'Waarom-serie'
Waarom geven achterbanen zulke lekkere kriebels in je buik? Houden jouw ogen je ook wel eens voor de gek? Waarom stinken scheten eigenlijk? En wat gebeurt er allemaal met eten in je lijf? Weet jij waarom de blaadjes in de herfst verkleuren? En wat gebeurt er eigenlijk tijdens een vulkaanuitbarsting? Tijdens de interactieve wetenschapsquiz van Dr. Esther Walraven ontdek je dit allemaal.
Waarom-serie
Esther Walraven schreef Waarom achtbanen te gek zijn!, Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken!, Waarom je meestal gek bent op… en Waarom jij van sterrenstof bent! Stuk voor stuk informatieve en grappige boeken, waarin wetenschappelijke onderwerpen op een eenvoudige manier worden uitgelegd.
Wetenschapsquiz
Bij de Waarom-serie heeft Esther een wetenschapsquiz ontwikkeld, waarin zij de kinderen op een speelse manier meeneemt in de wereld van psychologie, gezondheid en chemie. In een uitdagende quiz leren de kinderen meer over hersenen, zintuigen, voeding en spijsvertering, vriendschap, familie en de liefde, en alles over chemie. Zo maakt zij wetenschappelijke kennis begrijpelijk voor kinderen.
Doelgroep: 8-12 jaar (groep 5 t/m 8)
Duur programma: circa 1 uur per groep (duur is aan te passen), maximaal 3 groepen op een dag.
Benodigdheden: Digibord/smartboard (indien niet aanwezig, graag vooraf overleg over de mogelijkheden)
Extra
Bij de Waarom-serie bestaan lesbladen, met telkens 10 meerkeuzevragen, lestips voor in de klas, proefjes, etc.
Uiteraard kan ik ook een inspirerende schrijfworkshop verzorgen. Hoe wordt een boek gemaakt? En waar moet je allemaal over nadenken om een spannend verhaal te schrijven? Tijdens deze workshop gaan we zelf aan de slag. Met creatieve opdrachten schrijf je stap voor stap je eigen verhaal. Natuurlijk maak je er ook de tekeningen bij. De inhoud en duur van de workshop kan in onderling overleg vooraf worden afgesproken.
Voor leerkrachten
Tijdens de workshop ‘Wetenschap in het onderwijs: leuk!’ gaan we in op manieren om de leerstof van de wereldoriëntatievakken op een creatieve manier methodenoverstijgend aan te bieden, zodat elk kind geïnteresseerd en gemotiveerd meer leert over de wereld. Aan de hand van de interactieve wetenschapsquiz en de lesbladen bij de Waarom-boeken inspireert deze workshop om de leerstof op een andere manier te benaderen.
Neem voor meer informatie contact met me op of kijk op www.deschrijverscentrale.nl voor de mogelijkheden.