Spreekbeurt

Moet je een boekbespreking houden, maar houd je helemaal niet zo van lezen? Geen paniek! Kies een Waarom-boek om je boekbespreking over te houden. Je hoeft dan niet het hele boek van voor tot achter te lezen, maar je pikt er gewoon een paar leuke weetjes uit om in de klas te vertellen.

Tip: begin je spreekbeurt met een ‘Waarom-vraag’. Zo maak je je klasgenoten nieuwsgierig en willen zij graag horen wat jij te vertellen hebt.


Bij een boekbespreking moet je vaak vertellen wie de hoofdpersoon is en wat hij of zij meemaakt. Bij Waarom-boeken kan dat niet. Er is namelijk geen hoofdpersoon, omdat er vooral weetjes in het boek staan. Dat heet ‘non-fictie’: een boek dat niet verzonnen is, maar vol staat met kennis en feiten. De schrijver heeft hiervoor veel onderzoek moeten doen om al die weetjes uit te zoeken. ‘Research’ heet dat. Je kunt je publiek nieuwsgierig maken door ze een vraag te stellen, waar ze het antwoord (nog) niet op weten. Dan kun je vertellen (of voorlezen) wat je over dit onderwerp hebt gevonden in de Waarom-boeken en een leuk filmpje laten zien (kijk bijv. op mijn youtube kanaal als je wilt weten waarom je ogen gaan tranen als je een ui snijdt, waarom je neus snot maakt of waarom we snoep en chips zo lekker vinden).


Behalve weetjes, staan er in de waarom-boeken ook veel tips en proefjes. Misschien is het een leuk idee om één van die proefjes in de klas te doen. Let op: doe het proefje met de vulkaan niet binnen… anders zijn jullie de rest van de middag aan het schoonmaken. 😉.


Wil je meer weten over mij? Kijk dan bij ‘Over mij’ of neem contact met me op.

Succes met je spreekbeurt!