Diagnosi

Donat que el centre no té elaborat el pla TAC durant el mes de juliol es fa una diagnosi inicial a partir dels ítems del pla TAC, que han estat valorats per l’equip directiu i les integrants de la comissió digital. Amb això podem tenir una idea inicial dels punts forts i punts febles que ja podem preveure i  que posteriorment es confirmen amb altres eines.


Durant el període de l’1 al 21 de novembre de 2022  s’han realitzat el qüestionari SELFIE a tot el professorat, a alumnes de 5è i 6è de primària i a tot l’alumnat d’ESO i batxillerat. Es tracta d’una eina desenvolupada per la Comissió Europea per ajudar els centres a integrar les tecnologies digitals. Hi han participat 46 docents de 54 (85%) i 399 alumnes de 433 (92%) . 


La participació ha estat alta tant per part del professorat com de l’alumnat: 

Ítems del pla TAC. PUNTS FORTS I FEBLES

SELFIE (Període de l’1 al 21 de novembre de 2022)

A partir dels informes SELFIE de totes les etapes, es fa una primera anàlisi per determinar punts forts i punts febles, que s’enregistren en una graella per fer una pluja d’idees de quins seran en objectius de l’estratègia digital. 

Amb els resultats de SELFIE tindrem una instantània per saber en quin punt ens trobem en relació amb l’estratègia i la pràctica en l’ús de tecnologies digitals d’ensenyament i aprenentatge.

Finalment,  per verificar les dades obtingudes i per obtenir les que manquin es fan unes entrevistes a caps de departaments, a representants de l’AFA, consell de delegats d’alumnes.

Es fan les següents qüestions a caps de departament /coordinadores de cicle: 

Caps de departament/àmbit 

.    Quines aplicacions utilitzen els docents del teu Departament/cicle?

·    En els darrers cursos, quins canvis metodològics heu introduït al Departament/Àmbit    fruit dels canvis tecnològics?

·     Quines necessitats creus que tenen els teus companys en l'àmbit digital, pel que fa a recursos? I pel que fa a formació de l'àmbit digital?

·     Trobeu amb facilitat la informació del centre (PEC, NOFC, Actes de claustre, equip docent, informació dels alumnes, calendaris de reunions, etc.)? Com es podria millorar en aquest aspecte?

·     Utilitzeu la tecnologia per comunicar-vos entre vosaltres i per coordinar-vos amb els altres departaments/àmbits?

·     En les vostres programacions apareixen activitats per millorar la competència digital de l'alumnat amb aspectes nou i no només utilitzant-la en aspectes que ja coneixen? Pots posar alguns exemples?

Membre de l'AFA o representants de famílies del Consell Escolar

·       Creus que la comunicació entre el centre i les famílies és àgil i fluida?

·       És fàcil d'utilitzar el sistema d'avisos/informació digital del centre?

·       Consulteu sovint la plataforma clickedu del centre? El trobeu clar, ordenat i actualitzat?

·       Podeu consultar amb facilitat la documentació del centre (PEC, NOFC, EDC...)?

·       Podeu consultar els històrics de seguiment del vostre fill/a (butlletins de notes, assistències i retards...)?

·       Quina informació trobeu a faltar per part del centre a la plataforma que us seria útil?

·       A casa, quin ús veieu que el vostre fill/a fa de la tecnologia en tasques escolars?

·       Si ho creieu oportú, us és fàcil fer un seguiment de les tasques digitals del vostre fill/a?

·       Com feu aquest seguiment?

·       Teniu dificultats per controlar l'ús de pantalles del vostre fill/a (mòbils, tauletes, ordinador)?

.       Amb quina freqüència consulteu les xarxes socials del centre? Cada dia, setmanalment, menys d’un copa a la setmana, mai

.      Quines xarxes consulteu?

.      Trobeu a faltar alguna xarxa social del centre?


Dels resultats de les entrevistes a famílies es fa evident que cal millorar  la comunicació a través de la plataforma, facilitar informació sobre l’escola, òrgans de govern, documents organitzatius del centre,  formes de participació, esdeveniments futurs... També se’n pot extreure que cal donar més informació sobre l’ús de la plataforma i afegir el linkedin a les xarxes socials. 

De l’entrevista a coordinadores i caps de departaments cal destacar que totes fan referència a la necessitat de formació i/o recursos. 

Aspectes destacats de la diagnosi

De la valoració dels ítems del pla TAC feta al mes de juliol, cal destacar els punts positius següents que afavoreixen la digitalització: 



Pel que fa a infraestructures, tenint en compte les millores introduïdes aquest curs, es fa una valoració positiva en gran part dels ítems: connectivitat, equips de projecció, ordinadors per a l’alumnat, programari, protecció d’equips, filtratge de continguts, …


Dels resultats del qüestionari SELFIE també s’extreuen altres aspectes que afavoreixen la digitalització: