Skolens informationfolder

Jeg er ordblind -

og hvad så!

Et hjælpeværktøj til dig og din familie, når du har fået at vide, at du har dysleksi

Vejledning til elever og forældre om dysleksi på Damagerskolen


Baggrund og mål for vejledning 3

Definition af dysleksi 3

Tegn på dysleksi 4

Praktisk hjemme 6

Ansvarsfordeling i forhold til at støtte elever med dysleksi 7

Digitale hjælpemidler 8

Andre indsatser på skolen 12

Årshjulet 13

Supplerende hjælp 14

Øvrigt 16

Baggrund og mål for vejledning 

Med denne vejledning om dysleksi på Damagerskolen, ønsker vi at skabe en tydelig beskrivelse af hvor, hvordan og af hvem barnet kan hjælpes:


Dette gør vi for at støtte op om det overordnede mål; at skabe de bedste muligheder for, at elever med dysleksi på Damagerskolen, oplever - og har mulighed for - at være værdifulde og væsentlige deltagere i de faglige og sociale fællesskaber - og give dem mulighed for at lære alt det, de har potentiale til.


Vi vil i dette skriv primært anvende begrebet dysleksi. I daglig tale, anvender vi også begrebet ordblind/ordblindhed.

Definition af dysleksi 

Dysleksi er markante vanskeligheder ved at lære, at læse og stave, som beror på langsom og upræcis omsætning af bogstaver og bogstavfølger til sproglyde.

Det betyder i praksis, at man som ordblind har svært ved at lære at læse og stave flydende og automatiseret. Dysleksi har intet med lav intelligens at gøre. 


Dysleksi kan ikke forsvinde, men med den rette træning, støtte og kompensation kan vanskelighederne mindskes.


Som dyslektiker kræver læsning og stavning meget energi, og derfor levnes der mindre plads til at forstå det læste og formulere sig skriftligt. Derfor anbefaler vi, at elever med dysleksi benytter kompenserende IT (IT-rygsæk/IT-startpakken, AppWriter mm. - se afsnit om hjælpemidler) til oplæsning og stavning. 

Dyslektikere får generelt færre læseerfaringer end ikke dyslektikere, og det kan føre til begrænset ordforråd og baggrundsviden.


Tegn på dysleksi 

Både forældre og lærere skal være opmærksomme på forskellige forhold, som kan være tegn på dysleksi.

Følgende er eksempler på vanskeligheder, som ofte ses hos børn og unge med dysleksi:

Og så kan dysleksi i øvrigt vise sig meget forskelligt hos den enkelte - både hvad angår typer af vanskeligheder, og hvad angår omfanget af vanskelighederne.


Desuden kan man have vanskeligheder med:


Hvad vil det sige at være Ordblind, og hvad sker der i hjernen.

 https://youtu.be/xLAJxrBgsdg 







Arvelighed

Det er meget sandsynligt, at dysleksi er arveligt. Det ses ofte, at dyslektikere for eksempel har en forælder eller bedsteforælder, der også er ordblind. Man regner med at ca.7 % af befolkningen er dyslektikere.


Inspiration til at overvinde dyslektikeres modstand over for indlæring

Nogle dyslektikere har modstand mod at læse og skrive. Det kan skyldes dårlige oplevelser i den tidlige læseindlæring, angst for at skille sig ud ved at lave fejl, manglende motivation, lavt selvværd, ingen selvtillid i forhold til læsning og skrivning, angst for fremlæggelser, angst for stigmatisering, problemer med arbejdshukommelse og meget andet. Det er nødvendigt at arbejde med modstanden og dyslektikerens eventuelle omgåelses-strategier i forsøget på at undgå at arbejde med netop det, der er svært. 


Erkendelse 

Det er vigtigt, at dyslektikeren og familien erkender dysleksien. Nogle dyslektikere føler sig stigmatiserede pga. deres dysleksi og vil ikke vedgå sig, at der er tale om dysleksi. 


Overgangen til almenundervisning fra specialundervisning

Det viser sig ind imellem, at dyslektikeren ikke får omsat det indlærte eller får brugt hjælpemidlerne i almenundervisningen. Det kan ske med forklaringen: "Det er for besværligt”, ”det virker ikke”, ”jeg har glemt mine ting”, ”jeg kan ikke finde ud af det osv.” Det er vigtigt, at fastholde dyslektikeren og familien, og ikke mindst lærerne i, at det skal gøres, og at det er nødvendigt. Skole-hjem-samarbejdet er en god mulighed for at støtte op om dette. 


Dysleksi - et tabu 

Tal åbent om dysleksi i klassen og generelt på skolen. Fortæl, hvad dysleksi faktisk går ud på, og at det ikke handler om intelligens. Dyslektikere kan – ligesom alle andre børn - sagtens være yderst analytisk, kreativ og innovativ begavet og haver forcer i kreative og projektorienterede fag og i deres relationer.  


Ærlighed 

Vær ærlig over for dyslektikeren og familien og oplys, at dysleksi er vedvarende vanskeligheder med afkodning, og at det kan være hårdt og til tider udmattende arbejde at indlære sig de afkodnings- og læsefærdigheder, som andre elever får automatiseret. 


Stædighed, vedholdenhed og hårdt arbejde er nøgleordene for en ordblind

Selv om det er nøgleord, kan det også være det sværeste. Alle skal gøre deres bedste for at tro på, at det kan lykkes, men at der - ligesom ved al anden indlæring - er perioder med op- og nedture. 


Tal om og opfat altid dysleksi positivt, men uden omsvøb 

Vis dyslektikeren, at læsning kan være en positiv oplevelse. Forældre til dyslektikere har i nogle tilfælde en negativ historik med sig fra deres egen skoletid, hvor dysleksi i de værste tilfælde blev udlagt som ”dumhed”.  Del de eventuelle positive dele af udviklingen med barnet, så det får en rollemodel i den voksne. Hvis en forælder har læsevanskeligheder selv eller har dysleksi, kan det dog være en udfordring at hjælpe. Prøv alligevel eller skaf hjælp/lektiehjælp, så barnet bliver hjulpet med lektier og LST(læse- og skriveteknologi). Forældre med lignende udfordringer ved, hvordan det føles at have læsevanskeligheder/dysleksi. Det er værdifuldt for barnet. 


Praktisk hjemme

Lektier 

Lav aftaler med dit barn - med vejledning fra læreren. Insistere på at anvende hjælpemidler. Øve afkodning hvis ikke dagligt - så ofte. Ikke for meget og ikke for lidt! Det kan resultere i udmattelse. Kombiner det med lytteøvelser, højtlæsning, indscanning osv. 


Læsning 

Med den rette LIX skal dyslektikeren øve sig i læsning som alle andre elever, men kan kombinere det med lytning/lydbøger, eller hvor bogen ligger ved siden af, så læsningen kan følges med øjnene. Højtlæsning/lydbøger er også udbytterigt for dyslektikere i forhold til det litterære kendskab.

Ansvarsfordeling i forhold til at støtte elever med dysleksi

Ledelsen/fagpersoner

Vores arbejde med elever med dysleksi tager udgangspunkt i

Afdækning og test

Hvis der i indskolingen af mistanke o. Med denne er det muligt at teste elever for, om de er i risiko for at udvikle alvorlige afkodningsvanskeligheder, herunder dysleksi fra 0. årgang. Testen giver altså et billede af, hvorvidt en elev har vanskeligheder med lydprincippet. 

Digitale hjælpemidler

Læse- og skriveteknologi) og NOTA

Underviseren/kontaktlærer

Forældre/hjemme 

Eleven

Klasselokalet


Andre indsatser på skolen

Forældre-netværksmøder

3 gange om året mødes alle forældre til skolens børn med dysleksi. Her sparer forældre med hinanden og får input og hjælp fra ledelsen og underviserne efter behov. Skolen indkalder til mødet, og med input fra de øvrige forældre laves en dagsorden. 

Arbejdsgrupper uden skolens ledelse og lærere

I forbindelse med forældre-netværksmøderne bliver der evt. afholdt nogle “arbejdsdage” i arbejdsgrupper uden deltagelse af skolens ledelse og lærere. Her sparer forældre med og hjælpe hinanden. Disse bliver også brugt som arbejdsgrupper, hvis der er emner, der skal gås mere i dybden med.

Ordblindeklubben

Ordblindeklubben mødes 4 gange om året, hvor alle ordblinde børn/unge mødes med to undervisere, hvor de gensidigt kan hjælpe og spare med hinanden. 

Trin- og forældremøder

Trin- og forældremøder er møder hvor forældre (evt. barnet og kontaktlæreren) mødes og taler ud fra elevens handleplan. Kort efter skolestart (august/først september) mødes forældre med trinnets lærere, og her sikrer lærere og forældre, at der etableres et godt samarbejde. I løbet af januar er der opfølgning på mødet fra september med forældre og lærerne på trinnet. Hvor er vi? Og hvad skal der ske frem til sommerferien - evt. frem til eksamen.


Årshjulet 

August

 

Åbendør - dialog om handleplaner

September

 

Ordblindeklubben (1)

Oktober

 


November

 

Ordblindeklubben (2)

December

 


Januar

 

Ordblindeklub(3)

Februar

 

Afdækning af potentielle dysleksielever

Åben dør

Marts

 

Afdækning af potentielle dysleksielever

Ordblindetest

Ordblindeklubben (4) - Nytestet elever deltager første gang.

April

 

Forældre-netværksmøde for forældre til elever der er nytestet. 

Maj

 


Juni

 

Ordblindeklubben (4)

 

Åbendør

Arrangement for dyslektikere  elever og deres forældre. Her vises ved ”hands on”, hvordan elevernes hjælpemidler, programmer og apps fungerer. Der bruges gerne en ordblind elev, der kan vise hjælpemidlerne i praksis, f.eks. Nota, AppWriter, IT-startpakken osv. Det giver forældrene indsigt i, hvilke hjælpemidler, programmer og apps, deres barn bruger, så de selv kan følge med i skolehverdagen og lektier. Arrangementet skal helst gentaget 2-3 gange med en underviser. Cafeen kan også fungere som mødested for børn og forældre. 




Supplerende hjælp

Tekniske hjælpemidler samt teknisk og praktisk support:

IT-startpakken AppWriter (CD-ORD)

Indtil 2020 er IT-rygsækken ankommet med CD-ord. På grund af ny udbyder, leveres computeren fra 2020 med AppWriters hjælpeprogrammer Læse- og skriveværktøjet. IT-startpakken kan forløse dyslektiske børns og voksnes potentiale for at læse, skrive og lære.

Ved hjælp af oplæsning og kontekstbaserede ordforslag afhjælper programmet langsom læsning og fejl i skrivning og stavning. Det giver både større frihed og selvhjulpenhed og baner vejen for faglig succes.

IT-startpakken hjælper dig med at læse al tekst på computeren: i dokumenter, på nettet, på knapper, menuer og i spil. Og fordi IT-startpakken installeres på din pc, virker det i alle situationer, selv når du er offline.

Med unikke indstillingsmuligheder, der kan tilpasses den dyslektiske brugers personlige behov eller specifikke læse- og skriveformål, er IT-startpakken Danmarks bedste læse- og skriveværktøj.

IT-startpakken kan bevilges via statens SPS-ordning(SPS: Specialpædagogisk støtte) - It-rygsækken.

Scanning og OCR

Skal altid udlevere løsark som indscannet OCR doc.

App-writer

Mobil

Dictus for dyslektikere: Dictus tilbyder et tale-til-tekst program til folk, der bruger megen tid på at skrive - enten fordi de skriver meget, eller fordi de har svært ved at skrive: 

www.dictus.dk/dyslektikere .html 




Øvrigt

Foredrag, kurser og workshop (ude af huset og på eget initiativ)

Jesper Sehested - Mit liv som ordblind

Jesper Sehested er foredragsholder og forfatter og er selv ordblind. Han holder foredrag om sin vej som ordblind, har skrevet en bog om dysleksi, og derudover har han en hjemmeside med gode råd og tips til alle dyslektikere : https://etlivsomordblind.dk/ordtavlen-om- hjaelpe midler.


Kurser og workshop (børn og voksne)

Ordblindetræning: til børn, undervisere mf., forældre med dyslektikere  børn mf. : http://xn- dyslektikeretrning-7lb.dk/kurser/


Læseuniverset /Læsekurser

Ligger i Århusgade på Østerbro. Man booker sit barn ind til 1 uges kursus fra 9-15 hver dag i den uge og så slutter de af med en tilbagemelding til hver forældre. De er max 6 børn på kurset til 1 voksen.

1 uge(5 dage  man-fre): 6800 kr.

Kontakt: Botelle Amalie Hjerrild Carlsen (Willie 4. klasse)


Nyt Mod - på at læse og skrive

https://www.nyt-mod.dk/vores-ydelser/priser-private.aspx

10 gange a 1 ½ time = 11.000 kr.


Doolexia - Specialtilrettelagt stave- og læseundervisning for ordblinde, læsesvage og læsebegyndere

https://www.doolexia.dk/

Undervisningen tager afsæt i et adaptivt intelligent computerbaseret program. Vi griber eleven der hvor han eller hun er og træner målrettet de kompetencer, der skal til for at få en korrekt stavning og automatiseret læsning. Træningen er kontekstbaseret og adaptivt tilpasset den enkelte elev.


Ordblindetræning

Powerpoint fra Ordblindetræning.pdf


Efterskoler

Holtehus efterskole: https://www.holte-hus.dk/


Nislegard efterskole: https://nislevgaard.dk/





LINKs 

Nota 

Bibliotek og videncenter for mennesker med læsevanskeligheder. Tilbyder lydbøger og e-bøger til børn og voksne, som af forskellige årsager har svært ved at læse: https://nota.dk/ 

Som undervisere har også mulighed for at se hvilke bøger, der findes på NOTA - men kun 10 % af hvert materiale. Vi har som undervisere mulighed for at kontakte NOTA, hvis vi ønsker en særlig bog indlæst. Men det er ikke garanteret at det lykkes.


Egmont Fonden

Egmont Fonden vil i 2018 sætte fokus på, hvad det vil sige at være ordblind, og hvordan man kan styrke dyslektiske børn og unges læring og livsduelighed. 

https://www.egmontfonden.dk/dysleksi/


Podcast - om dysleksi (se Nota)


Forældrerådgivningen 

Forældrerådgivningen rådgiver pr. telefon eller mail og indeholder også en vidensbank med masser af artikler om forskellige problemstillinger. 

http://foraeldreraadgivningen.dk/ 


Hjælp til ordblindhed

Hjælp til ordblindhed er oprettet af Socialstyrelsen og har gode råd og tips til både dyslektikere , pårørende og virksomheder. 

www.hto.nu/ 


Jeg er ordblind 

“Jeg er ordblind” er en podcast, der omhandler dysleksi. Holdet bag podcasten er dyslektikere . http://jegerordblind.dk/


Lektier

Online kan du få gratis og personlig lektiehjælp – lige der, hvor du er: 

www.lektieronline.dk 


Ordblindeforeningen i Danmark

Foreningen arbejder for bedre vilkår for dyslektikere  og oplyser om dysleksi/dysleksi: www.dyslektikere foreningen.dk 


Ordblindeinstituttet 

Telefonrådgivning for forældre og fagfolk: http://oi.skoleporten.dk/sp 


ROAL

Repræsenterer netværk, foreninger, institutioner og enkeltpersoner med interesse for dysleksi og andre læsevanskeligheder: http://roal.dk/ 


Socialstyrelsen om dysleksi 

Socialstyrelsens side om dysleksi, herunder side med forældrenetværk. https://socialstyrelsen.dk /handicap/dysleksi https://socialstyrelsen.dk/handicap/dysleksi/metoder/foraeldrenetvaerk