تغییر بارش

تغییرات بارش

می‌دانیم که به دنبال پدیده‌ی گرم شدن زمین الگوی بارش جهانی نیز تغییر خواهد کرد. اما هم اکنون نمی‌توانیم چگونگی این تغییرات را به روشنی مشخص کنیم آن‌چنان‌که از شواهد گذشته برمی‌آید، گمان می‌رود تغییر الگوی بارش متأثر از تغییر تبخیر و دگرگونی الگوی گردش عمومی باشد. به دنبال تغییر الگوی عمومی، برخی نواحی مرطوب‌تر و برخی نواحی خشک‌تر می‌شوند. گذشته از تغییر مقدار ریزش‌های جوی، زمان بارش و نوع آن نیز دگرگونی می‌پذیرد. معمولاً جمع بارش‌های یک نقطه در مقیاس‌های زمانی مختلف دارای توزیع‌های آماری ساده و متقارنی نیست. تغییرات این پارامتر نسبت به دما بیشتر است و یافتن یک روند خاص افزایشی یا کاهشی در پارامترهای آن مشکل می‌باشد.

طبق گزارش‌های IPCC تغییر اقلیم منتجه از فرآیند فوق باعث ایجاد تغییرات در رژیم هیدرولوژی در چند دهه اخیر شده است. یکی از عوامل مهم در تعیین اقلیم منطقه عامل بارندگی است که امروزه الگوهای آن دستخوش تغییرات زیادی در سطح جهانی و منطقه­ای شده است. به طوری که الگوی بارندگی و جریان‌های سطحی دچار تغییرات قابل ملاحظه‌ای شده است که خسارت بسیاری را بر انسان خصوصاً در دهه اخیر وارد کرده است.

این فرایند احتمال مواجهه با رخدادهایی مانند سیلاب و خشکسالی را تغییر داده است. افزایش دمای هوا چه به دلیل خشکسالی‌های دوره­ای و چه به دلیل گرمایش جهانی در سال‌های آتی امری بسیار محتمل است. اگر در چند سال آینده انتشار گازهای گلخانه­ای و افزایش دمای سطح زمین به همین روال ادامه یابد، دمای سطحی کرۀ زمین تا 5/3 درجه طی دهه‌های آینده بالا خواهد رفت. این تغییرات زمانی در مناطق خشک و نیمه‌خشک از شدت بیشتری برخوردار است و چون بخش اعظم کشور ما هم در مناطق خشک و نیمه‌خشک دنیا قرار دارد، تغییر در الگوهای بارش مانند تغییر در نوع، میزان و تاریخ‌های بارش از حساسیت زیادی برخوردار بوده و افزایش یا کاهش آن و یا تغییر قابل ملاحظه در رخداد موارد حدی که منجر به بروز سیل یا خشکسالی می‌شود مسلماً می‌تواند تأثیر به‌سزایی بر کشاورزی و نیز در برنامه‌ریزی‌های کلان کشور داشته باشد.