זיכרון למשפחת מאיר (מאייר*)

*לפי הסיפורים פקידי ההגירה שינו את השם מאייר הגרמני למאיר העברי, אבל המשמעות כמובן זהה.

ראיון עם שלמה מאיר ז"ל ב-2007

הריאיון לא מאוד ברור ומובא בסדר שבו כתובים הדברים - מתישהו חזרנו קצת אחורה. תמללתי בכתב לא ברור וכשסבא היה כבר בן 91 - חלק מהדברים שהוא אמר התקשיתי להבין, אבל החלק השני יותר ברור מהראשון. בסוגריים מרובעים הוספתי הערות עם מקורות נוספים, עריכות שמנסות להשלים את החסר ולתקן אי-בהירויות.


ריאיון עם סבא שלמה לפני המסע לפולין על השואה.pdf

חלק שני, שאלות ותשובות

ש: איפה אתה וסבתא נולדתם? איפה גדלתם?

ת: בכשאנוב, 20 קילומטר מאושוויץ, 40 קילומטר מקרקוב [ו-40 קילומטר מסוסנוביץ']... היה [לו] דוד עם חנות דגים.. [היו] חרדים יהודים.

ש: מה קרה לבני המשפחה?

ת: פסיה [אחותו] הייתה במחנה עבודה, [סבא כתב לה] לבוא לעבוד בגרמניה [לעבור למחנה עבודה שבגרמניה], [לאחר המלחמה עלתה לארץ], ונפטרה בתל אביב. נחום [נוחם] [לא ברור אם עבר במהלך המלחמה לברלין או לרוסיה, בסוף עלה לניו יורק והשתכן בברוקלין]. אבי [שאני קרוי על שמו] נרצח באושוויץ. זאב ופרומה [ההורים של סבא] הגיעו לאושוויץ ברכבת. ישראל ליבליך [אבא של סבתא שושנה] נפטר בקשנוב [אבל בדפי עד כתוב שנפטר באושוויץ... לפי מחקר שערכתי מדפי העד שנכתבו ביד ושם (ראו למטה) על ידי סבא שלמה וסבתא שושנה, בסה"כ 37 מבני המשפחה נרצחו באושוויץ].

ש: איפה היית בשואה?

ת: מחנה גריידיץ, מחנה סוסנוביץ, מחנה פאולבריק, מחנה רייכנבאך, ממנו השתחרר. [גריידיץ, פאולבריק ורייכנבאך היו מחנות משנה של של מחנה הריכוז גרוס-רוזן. בסוסנוביץ היהודים הושמו בעבודות כפייה במפעל שיין, לצורך ייצור ציוד לצבא הגרמני]. ב-42-43 הגיע לגרמניה לגריידיץ, והוא הוציא חול ממים [?]. משם נשלח לרייכנבאך, שם היה עוזר בנאי. היה גרמני ברייכנבאך שהכין לו שניצל בשבת. מאיר פסאוץ [כנראה שם של מישהו] - סבא ישן על [את החפירה] בעמידה [והוא] קרא לו לעמוד כשמישהו בא. הוא העביר לו דלי עם שמן ומים והם היו עושים קישוטים לחלונות. הגרמני היה טוב. [סבא] השיג כרטיסים מזויפים לאוכל. גיסו הביא לו אותם ממחנה של יהודים. הוא השיג אוכל וגם מכר, והשאיר לו ולגיסו. גם תפסו אותו עם סחורה.

פסיה קיבלה מכתב מסבא לבוא לעבוד בגרמניה ולכן היא חיה. היא ובעלה נסעו באוטו ואז ראה אותה איש גדול [חשוב?] ואז הוא שאל למה [הם] מדברים היא אמר[ה] שהם לא דיברו שנים אז הוא אמר בסדר.

פסיה עבדה במכבסה וכשהם באו מהעבודה היא הייתה מביא תפוח אדמה ובשר מהטבח מהטבח. היא גם הלכה למאפיה עם עגלה ואז היא גנבה [להם] לחם. וסבא קיבל כרטיסים מזויפים [לאוכל], אז הוא נתן לאחראי עליו והוא [בתמורה] נתן לו לחם ולחמניות ברייכנבאך. כשחזר חזרה הביתה [לגטו?] ברכבת [מהמחנה?] הוא היה מוכר את זה.

גיסו של אבא שגרו באושוויץ [השם הגרמני לעיירה הפולנית אושווינצ'ם] עבד בפלכנער ([הכין] בד לבן צבא). נתן לסבא למכור את זה. סבא רצה למכור לשיקסע ואז בא האחראי שאל מה הוא עושה. הוא חיפש, מצא את הסחורה, לקח לו מה ש[זורקים בפח?], ולקח בשבילו [כנראה האחראי לקח מהסחורה בשבילו]. היה לו משפט, [קיבל עונש ש-]4 שעות אחרי העבודה היה צריך לקלף תפוחי אדמה עד שהיה צריך ללכת לישון.

אחרי המלחמה גרו בפסאו, יוסף הולנדר היה כמו ראש העיר [ומנהיג הקהילה היהודית בפסאו], הוא אמר להם ללכת לפסאו וארגן להם עבודה ובית:

English Google translation from German:

Jews in Passau:

--- 1478 .......................... 15 Jewish families,

--- 1867 .......................... 8 Jews,

--- 1880 .......................... 16 ",

--- 1903 ...................... approx. 40 "(approx. 15 families),

--- 1910 .......................... 73 ",

--- 1916 .......................... 98 ",

--- 1925 .......................... 48 ",

--- 1933 .......................... 40 " ,

--- 1941 .......................... 2 Jewish women living in 'mixed marriage'.

--- 1946 .......................... 150 Jews (according to the census ),

.......................... 484 " (according to the list of residents ).

Jewish survivors from the Nazi camps - although not formerly residents of Passau - founded a Jewish community in the post-war years, which the US military government assigned a community center - with a prayer room and later also a mikveh - in the "Hotel Deutscher Kaiser".

https://www.jüdische-gemeinden.de/images/PassauVerwaltungssitz1948.jpg - Administrative seat of the Jewish community of Passau (photo 1947/1948, city archive)

https://www.jüdische-gemeinden.de/images/PassauRathaus1947.jpg - Memory of the murdered children, City Hall (photo May 1947, City Archives)

The majority of the DP community in Passau consisted of Polish Jews from the city and the Kielce region. The Jewish DPs were housed in more than 250 apartments or houses in the city. The local chairman of the Jewish community in Passau was the haulier Leon Wrobel, who had moved to Passau from the North German DP camp Bergen-Belsen in autumn 1945; by his side were Josef Holländer and Joachim Wolf.

In the following years the number of parishioners quickly melted again, so that in 1950 the parish dissolved. The community leader Josef Holländer had already set out with his family in June 1949 for the newly founded state of Israel.



מאונרר"א [לא להתבלבל עם אונר"א] קיבלו אוכל, ובפסאו היה תלושים של מזון. סבא שיחק כדורגל בפסאו בקבוצה [SV Schalding-Heining הוקמה ב-46, FC Passau הוקמה ב-1911 אבל לא הגיעה לליגה בכירה עד 1958] . אבא של אריק סיני היה הקאפו של סבי [ולאחר המלחמה] גר במוצקין [איפה שסבא וסבתא גרו], ופתאום הוא פגש אותו. הוא שאל אם הוא זוכר אותו או את זה שהוא היכה אותו. הוא דיבר עם בן דודו והוא היה העד שלו. אשתו גם הייתה קאפו. אריק סיני התחתן 4 פעמים [כמובן שאין קשר, אבל היה הרבה כעס על המשפחה הזאת אז זה כנראה היה קצת לעג מכוון].

גראנפוליצי [משטרה?] - סבא מכר להם סיגריות אחרי המלחמה.

הייתה לסבא דירה ברייכנבאך, הוא גר בבית של אשת SS.

סבא של אשר [אמסטרדם] עבד עם באונרר"א ויכל לעשות [לארגן] להם ניירות לאמריקה אבל שושנה לא רצתה. הם רצו לתת לסבא חנות [באמריקה, נחום אחיו הגיע לשם כבר] אבל שושנה רצתה פלשתינה.


חלק שני, ללא שאלות ותשובות

כשאנוב [כנראה בתחילת הכיבוש הגרמני את פולין]

כשאנוב התמלאה בגרמנים.

סבא ברח עם אופניים מגרמנים והסתתר בבית כנסת. עבר גרמני עם סיגריות, נפל לו קרטון, סבא הרים את הקרטון וכנראה מכר לגרמני אחר.

סבא ראה שיש הרבה גרמנים והם נוסעים יותר מהר ממנו על האופניים אז הוא חזר [הביתה?].

הוא הסתיר את הטלאי [הצהוב], כל יום נסע לסוסנוביץ' (מרחק 40 ק"מ) והביא סחורה של 40 זוגות גרביים [אותם מכר].

הוא נסע עם האופניים וראה מרחוק שעל הכביש עומדים גרמנים.

ראה אותם, לקח את האופניים ונסע בדרך אחרת הביתה. הוא ידע שאם יתפסו אותו הוא ימות.

בכשאנוב תפסו אותו עםע סיגריות, הוא ישב בבית סוהר והיה אמור להישלח לאושוויץ אבל הוא שיחד את השופט.

במחנות עבודה (רייכנבאך)

סבא הביא קילו [?] לחם הביתה כל יום. נתנו צלחות עם [שרפינות?] ומלא חול, ובסוף אכלו אבל זה היה רק בהתחלה.

היה לא יהודי שעבד בשביל 10 איש (חזק) [עבד חזק כמו עשרה אנשים?], פעם אחת הם הלכו איתו בלי חייל לקחת אוכל. לאותו לא-יהודי הייתה מספרה אחר כך [אחרי המלחמה?] ברייכנבאך.

לפעמים כשבא [כששב] מהעבודה היו גרמניות ששמו [לו] אוכל אז לפעמים הם לקחו [אותו].

לא היה לו נעליים, נתנו לו נעל אחת גדולה ואחת קטנה והוא הלך ליהודי שיחליף לו [קאפו?] אז הוא אמר שהוא יתן לו מכות.

סבא יש בבית סוהר עם פולנים. מה שהוא נתן להם (סיגריות) הם גנבו. אבל הוא יצא לפניהם מבית הסוהר.

היה לו עורך דין פולני משוחד שם שנתן לו כסף, ובזכות זה יצא.

שלחו חלק מהם מגרמניה לפולין אבל באמצע הדרך הביתה [?].

[באופן כללי,] בכל מקום היה צריך לתת משו בשביל [לחמוק מענישה?]

יום לפני השחרור שלחו את סבא למקום שהוא אכל עלים מהעצים [מרוב רעב] ורצו שהוא ילך ברגל חזרה למחנה, והוא לא יכל אז הוא עלה לאוטו. הוא שכב אחר כך 4 שבועות [חולה]. פסיה אחותו נתנה לו מעט אוכל עד שיכל לרדת מהמיטה. ואז היה לו טיפוס ברגל [כנראה בבטן] ושוב לא יכל לרדת מהמיטה או לאכול. פסיה נתנה לו מים שחורים[?] ושמה את הלחם שקיבלו בצד [כך] שאחרי הטיפוס היה מה לאכול. כשהסתובבו בחדר, שאלו מה הם מסתובבים אז שלחו אותם לעבודה והוא נתן אוכל לחבריו. סבא נתן לחברו כרטיס אוכל לצהרים והוא הלך [אכל?] מרק שאחותו בשלה. [אותו] חבר לימד אותו לנסוע על אופניים [בכשאנוב בילדותו?].

פסאו - אחרי המלחמה

מתי שגרניג ישב [בכלא בנירנברג במשפטי נירנברג, 1945-1946] סבא ישב בכלא [ולהלן הסיפור]. כשדוד נולד [דוד ליבליך, בן אח של סבתא שושנה] והיה צריך לעשות ברית, סבא הלך לקנות חמאה עם כרטיסים, הם היו פגומים, צלצלו למשטרה ולקחו אותו לבית סוהר בנירנברג אחרי המלחמה.

[מישהו] אחד הביא לסבא מלא [?] דגים.

סיפורים שהסתובבו מהמשפחה, את רובם שמעתי כנראה מאבא

  • סבא של סבא, הרב שלמה ברוך מאייר (שסבא כנראה קרוי על שמו) -



קהילת כשאנוב, בית לוחמי הגטאות:

"קובעי עתים": כאן למדו היהודים הפשוטים ובעלי הבתים שיעורים בחומש, מדרש ופרקי אבות וכן שמעו דרשות מפי דרשנים ומגידים. חברת "קובעי עתים", שהייתה העשירה בין חברות הלימוד, שכנה בבניין יפה שבנתה בשכנות לבית המדרש הגדול. מגיד ידוע שלימד שם היה ר' שלמה ברוך מייאר, שהיה בוגר ישיבת פרשבורג ובוגר גימנסיה גרמנית.



:Chrzanow; the Life and Destruction

THE REGULAR STUDY GROUP


The various societies established in town for the purpose of teaching the simple Jews and householders Bibles, midrash, the Ethics of the Fathers, and the sermons of preachers, made a larger impression on the life of the population. Every few years one of these societies would experience a period of growth, and then give way to another society. The richest of these was the Regular Study Group; its Hebrew name, Komi Atim, was popularly shortened to Kvaytim. The members built a headquarters near the large study house, the finest building any of the communal institutions possessed, where the well-known preacher Reb Shloyme Baruch Mayer b/m, taught. An unusual character, he had been educated in the modem, but strictly religious yeshiva in Pressburg, was a follower of the Hsam Sofer, and had also studied in a German gymnasium. He was extremely attentive to Jewish law in both major and trivial matters.


After his death, the lessons at the Regular Study Group were led by Reb Jecheskiel Zajac, the son of the Rabbi of Olkusz and member of the Kamienica family.



בעץ המשפחה באתר ג'יני:

שימש כמגיד מישרים בחברה קובעי עתים שבעיר כשאנוב משך ל"ז שנה. בבחרותו למד אצל הכתב סופר בפרעשבורג.




  • אבא של סבא (וולף) היה במלחמת העולם הראשונה בצבא האוסטרו הונגרי (זה עם הרעמה של הסוס בקסדה), וכשפעם אחת הגיע אחרי חודשים רבים לחופשה הוא ואמא של סבי פרומט "עשו" את סבא שלי, ומיד לאחר מכן סבא רבי שלי חזר למלחמה. כשחזר מהמלחמה ראה לראשונה את שלמה סבי.

משפחת סבתי הייתה משפחה דתיה ושומרת מסורת, אולם לאחר מות אביה (לפני השואה) חזרו אחיה בשאלה בהדרגה. סבתי נותרה דתייה והלכה לבית ספר דתי. לאחר השואה חזרה בשאלה.

סבי גם הגיעה ממשפחת דתיה ואף חרדית, עד כדי כך שאביו (אם אינני טועה) סירב להצטלם בתמונה מתוך חשש כי צילום "גונב חלק מהנפש". סבי חזרה בשאלה (כנראה לפני השואה), והיה חבר בשומר הצעיר.

לסבא הייתה מגבלה ביד כנראה בגלל שנפל מעץ בתור ילד, הוא היה צריך להסתיר אותה בסלקציה כדי שיקחו אותו למחנה עבודה ולא למחנה השמדה. סבא התחמק משירות צבאי (כמו רוב היהודים), לא זוכר אם באמצעות תשלום או בגלל המגבלה שלו ביד, ולכן לאחר מכן הפולנים סירבו לתת למשפחה מסמכים שיעזרו לקבל אזרחות.

העיירה כשאנוב הייתה ענייה מאוד, הבית של סבא היה הבית היחיד עם שירותים בתור הבית וגם זה רק בגלל שבקומה הראשונה של הבניין היה פאב.

זה שהם [סבא וסבתא ופסיה] הצליחו להגיע לגרמניה, שם היו תנאים טובים יותר, הקל עליהם מאוד. הם הצליחו להשיג אוכל, סבא היה גם סוחר בו, ופסיה הייתה מצליחה להגניב קצת. זכור לי שסבא סיפר כמה שנים לפני הריאיון הזה שפעם אחת גרמני תפס אותו עם סחורה אסורה ונתן לו מכות קשות.

כשהרוסים שחררו את המחנה עבודה האחרון של סבא, רייכנבאך, הם נתנו לאסירים אוכל בלי להתחשב במצבם ורבים מתו מכך. למזלו של סבא כששחררו את המחנה היה לו טיפוס הבטן, לקחו אותו למרפאה והוא בקושי יכל לאכול.

אם אני זוכר נכון, בסוף המלחמה סבא הגיע למשקל של 49 ק"ג - כשגובהו היה 1.77. בגיל 28 (נולד ב-1917, המלחמה הסתיימה ב-45), מדובר ב-BMI של 15.6, בקצה הסקאלה של תת המשקל.

לאחר המלחמה סבא חזר לכשאנוב לביתו וגילה שפולנים השתלטו על הבית, ואיימו עליו שאם הוא לא יסתלק משם מיד הם "יסיימו את העבודה שהנאצים לא סיימו". שנים לאחר מכן גילינו שממשלת פולין הלאימה את הרכוש של המשפחה בכשאנוב.

גם אחרי המלחמה סבא המשיך לסחור בסחורות, למשל סיגריות, ובין היתר בין שטחים כבושים בגרמניה שהיו מחולקים בין ארה"ב ובריה"מ - מה שהיה אסור. הוא פעם אחת נתפס וישב בכלא בנירנברג, באותו זמן שהרמן גרינג ישב שם, אם כי בריאיון לעיל הוא סבא אמר שהוא נשלח לנירנברג בגלל שהאשימו אותו בשימוש בכרטיסי מזון מזויפים כשניסה להשיג חמאה לברית מילה של האחיין שלו, דוד ליבליך.

דודה שלי אסתי נולדה בפסאו, ויכול להיות שאפילו הייתה להם משרתת גרמניה. לפי הסיפור הם השתכנו בבית של גרמניה אשת SS (שלא הייתה מאוד מרוצה מזה שהם גזלו לה 3 חדרים מהבית), וחיו עם אסתי. סבא עבד בעירייה, הם השתתפו בכל מיני בילויים מהארגונים מהעירייה, שיחקו קלפים ושרו.

ב-21.3.1949 הם עלו לארץ, למרות שאח של סבי נחום (נוחם) כבר היה בארה"ב והם יכלו להסתדר שם, אבל סבתא שושנה רצתה לנסוע "רק לפלשתינה". המסע התחיל בפסאו שבגרמניה, למערב אוסטריה, משם לאיטליה (או לצרפת) ואז מסע קשה של שבוע באונייה "גלילה". המדינה שיכנה אותם בבית עולים בקרית מוצקין באוהלים, למשך מספר חודשים. מאחור יותר עברו לגור בדירה קטנה בבית של 12 משפחות, וקיבלו אוכל מבית העולים. במתישהו הם השתכנו אצל קרובים ולאחר מכן עברו לדירה בקריית מוצקין.


מאיר סולומון (שלמה), רוזליה (שושנה) ואסתר הגיעו לארץ עם האניה גלילה שיצאה מצרפת ועגנה בחיפה ב-11.3.1949, ונשלחו לקרית מוצקין. מתוך ארכיון המדינה: https://www.archives.gov.il/archives/Archive/0b0717068001a9a2/File/0b071706806ce56c

ריכוז כל דפי העד על חברי המשפחה שנרצחו בשואה

בהשראת בן הדוד נדב שרצקי ולכבוד יום השואה,

עשיתי מחקר קטן על דפי העד שסבא, סבתא ואבי זאב מאיר ז"ל מילאו על 37 קרובים שלנו שנרצחו בשואה, ביניהם אנשים שאבי ואני קרואים על שמם... יהי זכרם ברוך.

# דפי עד שמולאו ע"י סבי, שלמה מאיר ז"ל:

פרימט מאיר (לבית מנדלבאום), אמא של סבי -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

וולף מאיר, אבא של סבי, אבא שלי זאב מאיר ז"ל נקרא על שמו, סוחר במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

אברהם (אבי) מאיר, אח של סבי, סוחר/עובד דפוס במקצועו, גר בעיירה קשנוב (עם סבי), ואני נקרא על שמו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

געלע מאיר (לבית בוכנר), אשתו של אברהם מאיר -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

יוקל מאיר, בנו של אברהם וגעלע מאיר, בן 3 בהירצחו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

נחום נוקוש וסרטייל, הבן של אחותו של סבי פסיה ששרדה, נרצח בגיל 8 -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

לולוש וסרטייל, הבן של אחותו של סבי פסיה ששרדה, נרצח כנראה בגיל 5-

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

אחות של סבי, גיטל ירוט (לבית מאיר), סוחרת במקצועה, גרה בעיירה אושווינצ'ם (ליד מחנה אושוויץ, הלכו ברגל אל מותם) -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

אהרן שמואל ירוט, בעלה של גיטל, סוחר במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

שרה ירוט, ביתם של גיטל ואהרן, בת 10 בהירצחה -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

דוב ירוט, בנם של גיטל ואהרן, בן 8 בהירצחו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

תינוק/ת, בנם/בתם של גיטל ואהרן, נרצח/ה בן/ת שנתיים:

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

משפחת גולדווסר:

בן דודו של סבי, מרדכי גולדווסר, סוחר במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

צירל גולדווסר, אשתו של מרדכי -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

בנו של מדרכי, דוד גולדווסר, סוחר במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

# דפי עד שמולאו ע"י סבתי, שושנה מאיר ז"ל:

אסתר ליבליך (לבית לאובר), אמא של סבתי, תופרת במקצועה, מהעיירה קשאנוב -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

ישראל דוד ליבליך, אביה של סבתי, סוחר במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

צבי ליבליך, אחיה של סבתי, סוחר במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

פייגה מונטה (לבית ליבליך), אחותה של סבתי -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

משה מונטה, בעלה של פייגה, סוחר במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

לאה רוזנצוויג (לבית ליבליך), אחות של סבתי, כלכלנית במקצועה, מהעיירה ביאליסטוק -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

נתן רוזנצוויג, בעלה של לאה, פחח במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

שושנה רוזנצוויג, בתה של לאה ונתן, נרצחה בהיותה בת 5 -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

חנה רוזנצוייג, בתה של לאה ונתן, נרצחה בהיותה בת 3 -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

ברכה אמסטרדם (לבית ליבליך), דודתה של סבתי, במקור מקשנוב -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

אשר שי אמסטרדם, בעלה של ברכה, סוחר במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

אליעזר אמסטרדם, בנם של ברכה ואשר שי, סוחר במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

פנחס אמסטרדם, אחיו של אליעזר, סוחר במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

שאול אמסטרדם, אחיו של אליעזר ופנחס, סוחר במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

אסתר לאה רוזנברג (לבית אמסטרדם), אחותם של אליעזר, פנחס ושאול, מCieszeny -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

ריזל וולקן (לבית אמסטרדם), אחותם של אליעזר, פנחס, שאול ואסתר -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

פרידה ריכטר (לבית ליבליך), דודתה של סבתי, מקשנוב -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

נחמיה ריכטר, בעלה של פרידה, כובען במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

משה ריכטר, בנם של פרידה ונחמיה, כובען במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

יעקב ריכטר, אחיו של משה, כובען במקצועו -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

לאה ריכטר, אחותם של משה ויעקב -

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...

דוב בר קליסקי, סוחר במקצועו, מ-ולוצנאבעק:

https://yvng.yadvashem.org/nameDetails.html?language=he...


מסע לפולין 2007

פולין 2007.mp4