Història de la Colla

La Colla de Diables i Timbalers dItaca de Les Corts sorgeix de la línia pedagògica que lescola Itaca defensava ja en els seus inicis, el 1976.

Per aquella època, naixia un seguit descoles amb voluntat de combinar leducació més tradicional amb lensenyament de noves matèries. I lescola Itaca buscava un element diferenciador i característic.

En aquest context, un parell de mestres –Toni Gimeno i laleshores especialista de música Xavier Forns– es proposen incorporar a lescola part de la tradició del món del foc del nostre país.

Ens situem a la Castanyada del 1982. Mitja dotzena llarga d’alumnes salta al pati de lescola... Canalla de setè i vuitè de l’aleshores “Educació General Bàsica” utilitza unes maces i uns vestits improvisats per començar un ball de diables i després un salt amb foc

A partir de la primera actuació l’entusiasme corre com la pólvora. Daquell primer salt sen deriva una tasca pedagògica i social engrescadora.

Hi havia feina i ràpidament es van posar a treballar. El primer pas, estructurar la Colla donant-li una imatge pròpia.

El logo, el nostre Banyetes, és obra dun mestre de lescola. Els vestits de sac eren similars als actuals, i les maces selaboraven amb llaunes rodones de galetes que sinserien en pals d’escombra. Per a l’acompanyament musical es va crear un grup de grallers i tabalers que marcaven el ritme del salt

Per al Carnaval de l’any següent es va fer el segon salt, en plena rua a la plaça de la Concòrdia. En acabar, un jove de la colla de Diables de Sants sapropa als mestres dItaca. Així, de la colla veïna, sorgeix lapadrinament i el bateig dels infants de Les Corts.

El 23 d’abril de 1983 es participa en la primera trobada de diables de Barcelona, al mateix barri de Sants. En aquells anys es participà a moltes festes majors, on fins i tot la Colla es fa conèixer dins el món diabòlic com a “Colla Infantil Les Corts”!

Tot i l’arrencada fulgurant, amb els anys la Colla va perdent embranzida i va estar a punt de desaparèixer. A principis dels anys noranta, un grup de pares i mares decideix agafar el relleu per donar-li un nou impuls.

Gràcies a l’esforç de les famílies i l’acollida a nous membres, es va poder actuar a llocs emblemàtics com el Tibidabo o la “Festa dels Súpers”, a més de consolidar les festes internes com el salt per a la Castanyada, Carnestoltes, la Festa dels Picarols, o l’actuació per la festa final de curs.

L’augment de les colles infantils va propiciar la creació del Secretariat de Colles Infantils de Barcelona, del qual la Colla n’és membre fundador. Sota el paraigua del Secretariat, es generen trobades de diables infantils, i Diables i Timbalers d’Itaca organitza la del 1996 i la del 2002 .

L’any 2008 la Colla s’obra a la resta d’infants del barri per tal d’expandir encara més aquell projecte iniciat un ara ja llunyà 1982.

El 2009 es va estrenar el Guardià de les Corts, la bèstia de foc del barri que la Colla compartim amb els Bocs de Can Rosés, la Republi-k de l'Avern i els Diables de Les Corts.

La figura és una rèplica del drac d'Antoni Gaudí, situat a l'entrada dels pavellons Güell de l'avinguda de Pedralbes de Barcelona, una gran escultura que simbolitza el drac mitològic que va descriure el poeta Jacint Verdaguer.

La Colla ha anat creixent amb els anys, i ara la integren gairebé 140 persones associades: famílies amb moltes ganes de seguir gaudint d'aquesta tradició popular que ens agrada tant.
Esperem continuar tocant i cremant junts molts anys més!