Romeinse Handelsroutes

Internationaal

Al in het eerste helft van de eerste eeuw ( 0 - 50 n. Chr) bestond er handel rond het Kanaal en de Rijn.

Een voorganger van de Dressel 20 -amfoor, de Oberaden 83, werd gevonden langs de gehele limes, de keten van forten en steden langs de grenzen van het Romeinse Rijk, vanaf de Rijnmonding tot aan de Donau. De Oberaden 83-amfoor is een ei-vormige amfoor en werd veel gebruikt tijdens de regeerperiode van keizer Augustus (63 v. Chr. - 14 n. Chr.) .

links de Oberaden 83, rechts de Dressel 20

Onderzoekers hebben twee globale handelsroutes voor olijfolietransport vanuit Zuid-Spanje naar Rome en naar de Romeinse provincies aangedragen. Bij de eerste route, roze op de kaart, vertrok men vanuit Gades (Cádiz) en voer langs de kust richting Italië. Voor vervoer naar het noorden werd gebruik gemaakt van rivieren Rhône, Garonne en Sâone (blauw op de kaart). In nederzettingen langs deze rivieren zijn restanten van de Dressel 20-amfoor gevonden. Via de Garonne kon de Atlantische Oceaan worden bereikt. Van daar ging het over zee verder naar Engeland, de Noordzee en de Rijnmonding.

De tweede route, de groene lijn op de kaart en vooral na 19 v. Chr., ging helemaal langs de kustlijn van de Atlantische Oceaan tot aan de Rijn. De vondst van meerdere vuurtorens langs de kustlijnen van Portugal, in Bretagne en in het Engelse Dover bewijzen dat er intensieve scheepshandel plaatsvond in het Atlantisch kustgebied.

Nederland

Over zee varen was gevaarlijk, dus werd zo veel mogelijk gekozen voor varen binnendoor. In Nederland liep er een handelsroute vanaf de Kromme Rijn via het Flevomeer en het Vlie naar de Noordzee. Zo konden de Friese terpen en Noord-Duitsland worden bereikt. Het terpdorp Winsum-Bruggeburen was in de 1e eeuw een wachtpost of stapelplaats voor de Romeinen. Hier zijn grote amforen gevonden voor het transport van wijn, vissaus of olijfolie.

bronnen:

. Skript Historisch Tijdschrift, Iberische Olijfolie in het Romeinse Keizerrijk, Hans Nielsen, 2017

. Jan Neefjes en Hans Bleumink, Cultuurhistorische IJsselmeerbiografie, RCE Amersfoort 2017

. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/terpdorp-was-vrijwel-zeker-romeinse-wachtpost~b58397a5/