Historik - vad är demokrativeckan?

Demokrativeckan har varit ett återkommande projekt på Marks gymnasieskola i elva år. I samband med FN-dagen (24 oktober) arrangeras debatter, föreläsningar och skolval av eleverna på skolan. Förtroendevalda bjuds in för att diskutera politiska frågor både i debattforum och med elever och lärare. Vi vill på det viset lyfta de rättigheter och skyldigheter som kommer med ett demokratiskt samhälle.

Vi arbetar med demokratiberedningen i Marks kommun och har även bjudit in till medborgardialog under skoltid. Vi hoppas på så sätt minska avståndet mellan invånare och beslutsfattare - och att alla ska inse att varje människas röst i valsammanhang är precis lika mycket värd.

Det är inte bara politiker och politiska organisationer som diskuterar samhällsfrågor, så vi har successivt breddat demokrativeckan för att även inkludera talare och utställare som lyfter angelägna frågor utanför partipolitiken. 2016 gästades vi av Sara Mohammad som talade om hedersvåld och hur vi kan uppmärksamma detta, och hindra att fler drabbas. 2017 kommer Nils Hanson från SVTs Uppdrag Granskning till skolan för att berätta om varför grävande journalistik är viktigt för demokratin. Ideella organisationer som Djurens Rätt, kvinnojouren och Naturskyddsföreningen kommer hit - och elever på skolan får i bild och foto dokumentera vilka frågor som är allra viktigast för dem.

Givetvis står vi för en demokratisk grundsyn, och även om vi bjuder in politiska företrädare, och representanter för olika sakfrågor, förhåller vi oss politiskt och religiöst oberoende. Alla debatter modereras, och alla deltar på lika villkor. Vi har en nolltolerans mot kränkningar och hets mot folkgrupp.

Av tradition är det eleverna på samhällsprogrammet som står som värdar för eventet, och tredje årets samhällsvetare lägger mycket tid och energi på att skapa ett spännande debattforum med intressanta kringaktiviteter. Alla kontakter knyts av eleverna själva, och det är även elever som modererar debatter och står för logistik. I bakgrunden finns lärare som bollplank och inspiration - men det är viktigt att detta är ett event som skapas av unga.

Veckan avslutas traditionsenligt med ett skolval och en valvaka i Stora Caféet.

Välkomna!

Ovan: våra kamrater på gymnasiesärskolan har med bildstöd gjort en samlad bild av deras hjärtefrågor