Beleidsrelevante zaken
Destijds hebben 12 organisaties, die zich alleen of mede op oudere richten, samen 10 uitgangspunten opgesteld die volgens hen nodig zijn voor een toekomstbestendige ouderenzorg. Die uitgangspunten zijn gepubliceerd in de hoop dat "Gezien de uitdagingen waarmee de vergrijzing de samenleving confronteert, ..... het nieuwe kabinet de breed gedragen uitgangspunten voor de toekomst van de ouderenzorg overneemt." Gedoeld werd op het te vormen kabinet op basis van de verkiezingen in maart 2021. (Dat werd na een lange formatie uiteindelijk het 'Kabinet Rutte-IV', dat op 10 januari 2022 is beëdigd en op 07 juli 2023 zijn ontslag aanbood en daarna demissionair werd.)
De organisaties die de uitgangspunten hebben opgesteld zijn: ActiZ, ANBO, CNV, FBZ, FNV, KBO-PCOB, LOC Waardevolle zorg, MantelzorgNL, NU ‘91, Patiëntenfederatie Nederland, V&VN en Zorgthuisnl .
De 10 uitgangspunten zijn:
Focus op de behoefte van de oudere en ruimte voor mantelzorg en lokale initiatieven
Meer eenvoud, samenhang en samenwerking
Oog voor preventie in de eigen woon- en leefomgeving van de oudere
Regie overheid op het realiseren van betrouwbare en gestructureerde uitwisseling van cliëntengegevens
Voldoende (diversiteit aan) woonvormen voor ouderen
Voldoende inzetbaarheid van professionals en het vergroten van hun werkplezier
Kansen in de zorg
Maatschappelijk debat over kwaliteit
Vergaande opschaling van innovaties en digitale zorg
Radicale streep door de bureaucratie
Dit item is bewerkt op 11-02-2024
Netwerken integrale ouderenzorg: hoe ervaren ouderen en mantelzorgers integrale ouderenzorg en wat vinden zij belangrijk? (2022, januari; onderzoeksrapport)
Het betreft een rapport dat is uitgebracht door het RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat hield verband met het Programma 'Langer Thuis' (dat op de webpagina 'Overheidsbeleid' wordt besproken).
In de Samenvatting op blz. 2 staat onder meer: "Het doel van deze factsheet is inzicht te krijgen in welke aspecten en uitkomsten van samenwerking tussen zorgmedewerkers belangrijk zijn voor ouderen en mantelzorgers, en wat hierbij aandachtspunten zijn. " En ook: "In Nederland werken steeds meer zorg- en welzijnsprofessionals en/of organisaties samen in zogeheten netwerken integrale ouderenzorg. Dit zijn samenwerkingsverbanden van verschillende zorg- en welzijnsprofessionals en/of organisaties. Hierin wordt ouderen die thuis wonen een samenhangend aanbod van zorg en ondersteuning, inclusief welzijnsactiviteiten geboden. In 2020 onderzocht het RIVM welke elementen er volgens zorg- en welzijnsprofessionals voor zorgen dat de samenwerking goed uitpakt, wat deze elementen opleveren voor ouderen en professionals, en wat daarvoor is gedaan. In deze factsheet bespreken we ervaringen met integrale ouderenzorg van ouderen en mantelzorgers zelf. Hiermee kan geen vergelijking worden gemaakt tussen de kwaliteit van zorg vanuit netwerken integrale ouderenzorg en reguliere zorg die buiten een netwerk valt. "
Dit item is bewerkt op 12-02-2024
Inkopen in het sociaal domein (2016, maart; betogend document / whitepaper)
Door het tijdschrift Sociaal Bestek is een zogeheten whitepaper (te vertalen als betogend document) uitgebracht over inkopen in het sociaal domein. Aanleiding was dat per 18 april 2016 nieuwe bepalingen voor de aanbesteding van 'sociale diensten' van kracht zijn geworden op basis van een Europese richtlijn. Daarmee is de verplichting voor overheden ontstaan om ook ten aanzien van 'sociale diensten' de toekenning van opdrachten boven een bepaalde drempelwaarde Europees aan te besteden. In de whitepaper geven 3 auteurs "bouwstenen voor het nieuwe sociaal contract" tussen overheden en de leveranciers van 'sociale diensten'.