II Jornades STEM+

Les segones Jornades STEM + tindran lloc al Planetari de Castelló els dies 3 i 4 de novembre de l'any 2017.

PONENTS

Ramon Pascual Sans, (Barcelona, 1942).

Físic català, ha treballat principalment en la mecànica quàntica i en la teoria de partícules elementals. Va estudiar a la Universitat de Barcelona i es va doctorar a la Universitat de València. Ha visitat diferents centres a l'estranger CERN, Laboratori de Física Teòrica d'Orsay, Laboratori Rutherford d'Oxford.... Ha estat catedràtic de física a diferents universitats, com la Universitat de Saragossa, la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual fou primer degà de la Facultat de Ciències, després vicerector i, finalment, rector, de 1986 a 1990. De 1980 a 1983 va ser nomenat director general d'Ensenyament Universitari, alhora que també fou nomenat director del Grupo Interuniversitario de Física Teórica (1980-1984). De 2002 a 2008 ha estat president de l'Associació Sabadell Universitat. També ha treballat a l'Institut de Física d'Altes Energies. El 1990 dirigí el grup de científics que proposà la construcció a Catalunya d'un sincrotró de font de llum, anomenat Alba. El 1991 va rebre el Premi Narcís Monturiol. El 2011 va rebre la Creu de Sant Jordi. Des de 2011 presideix la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Santi Lapenya Royo

Professor de matemàtiques de l'IES Broch i Llop (Vila-real). Llicenciat en física teòrica per la Universitat de Barcelona i en matemàtiques per la Universitat de València. Experiència de més de 10 anys preparant alumnes per a diversos concursos matemàtics.

Arancha Gómez Esteban

- Ingenieria Química i Máster en Prevenció de Riscos Laborals per la UJI.

- Professora d'Educació Secundària especialitat de Tecnologia des de 2005, a l'IES Broch i Llop (Vila-real) des del 2007, amb diferents càrrecs.

- Professora de matemàtiques en el Heritage Middle School (San Antonio, Texas, EEUU), com a part de la convocatòria de "Profesores Visitantes en EEUU" del Ministerio de Educación (2013-2014).

Elena Pérez Sorlí (1980)

Llicenciada en Química (1998-2003), des de l'any 2006 funcionaria docent de carrera del Cos de Professorat de Ensenyament a Secundària, especialitat Física i Química.

Des de 2010 exerceix la docència a l'IES Alfonso XIII de la Vall d'Alba, centre en el que ha participat en diversos Programes Europeus i, posar en funcionament, juntament amb els companys del departament, un Projecte d'Investigació i Innovació Educativa titulat “Aproximació de la Ciència a la Comunitat Educativa”, on participa l'alumnat, les seues famílies i professorat de l'àmbit científic.

En 2007, I des de 2010 imparteix l'assignatura de Física de 2n de Batxillerat, que compta en un dels seus blocs amb continguts de Física Moderna (Física Relativista, Física Quàntica i Física Nuclear), la qual cosa li va portar a aprofitar una oportunitat per participar en el Programa per a Professorat que organitzava el CERN (STP 2017).

Natal Kanaan (1980)

Doctora en Química Teòrica i Computacional, treballa al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya com a professora de Física i Química a Secundària i Batxillerat. Interessada en l'enfocament CLIL.

Alvaro Pons Moreno, (Barcelona, 1966).

És doctor en Física i professor del Dept. d'Òptica i Optometria i Ciències de la Visió de la Universitat de València. A més de tenir una àmplia trajectòria com a investigador en el camp de ciències de la visió amb més d'un centenar de publicacions, ha desenvolupat també una activa tasca com a divulgador del novè art. Responsable del web La Cárcel de Pápel i crític en mitjans com El País i Cartellera Túria, ha comissariat exposicions sobre còmic al Festival d'Angoulême, la Biblioteca Valenciana, IVAM i el Museu de Prehistòria, a més de rebre premis per la seva tasca del Saló del Còmic de Barcelona, Unicòmic i Expocòmic.

Jordi Pereyra Martí, (Ibiza, 1990)

Enginyer mecànic, interessat en molts temes diferents (sobretot l'astronomia i la geologia). Va començar al món de la divulgació amb el blog Ciència de Sofà. El bloc ha arribat més lluny del que ningú pensava. Ha publicat dos llibres de ciència amb l'editorial Paidós ("L'univers en una tassa de cafè" i "Les 4 forces que regeixen l'univers"), a més de guanyar el premi Bitàcoles 2015 en la categoria "Millor bloc d'Educació i Ciència", el premi 20Blogs 2017 en la categoria "Millor bloc d'Innovació, Ciència i Tecnologia" i el premi Prismas a la Divulgació de 2017 al "Millor lloc web".

Javier Fernández Panadero

Llicenciat en Físiques i DEA en Telecomunicacions. Professor de Secundària, escriptor de la sèrie de llibres de divulgació La Ciencia para todos, conferenciant, showman, formador i col·laborador ocasional de ràdio i televisió. Paraules seues "Compartir el que sé és el meu plaer i el meu privilegi"

Francisco Fabregat Santiago

Francisco Fabregat-Santiago (Llic. en Físiques per U. Valencia i U. Leeds el 1995, PhD per UJI el 2001), és Professor titular del Departament de Física de la Universitat Jaume I de Castelló, on ha estat ensenyant Física des de 1998, principalment en els graus d'Enginyeria i de Química. Actualment dona classes de Física en 1er del grau de Química, Nanotecnologia en 4rt del grau d'Enginyeria en Tec. Industrials, Tecnologies Fotovoltaiques en el màster d'Eficiència Energètica i Sistemes Fotovoltaics Nanoestructurats en el màster de Física Aplicada. Ha dirigit 6 tesis de màster i 1 tesi de doctorat.

En Recerca, Fabregat-Santiago és un membre actiu de l'Institut de Materials Avançats. És un expert en caracterització opto-electrònica de dispositius i particularment conegut per les seues aportacions en l'ús de l'espectroscòpia d'impedància per modelar, analitzar i interpretar les característiques elèctriques (acumulació, reaccions de transferència i transport de càrrega) de dispositius i films incloent-hi pel·lícules primes nanoestructurades (nanocol·loids, nanofils i nanotubes), cèl·lules solars de colorant i de punts quàntics, materials electrocròmics i conductors de buits d'estat líquid i sòlid. La seua recerca actual es centra en cèl·lules solars de perovskita i tàndem, fotoelectròlisi d'aigua per la producció d'hidrogen, cèl·lules de combustible microbià i bio-sensors. Ha publicat 3 capítols de llibre i 88 articles en revistes científiques internacionals que acumulen més de 6000 cites amb un índex h = 40.

Manuel Roca Vicent

Llicenciat i doctor en Químiques, ha treballat a l'industria ceràmica i és professor de ensenyament secundari des de 2006. En l'actualitat és cap del Departament de Física i Química de l'IES Llombai. És membre del Seminari de professors i professores de Física i Química de CastellóEn la actualidad es jefe del Departamento de Física y Química del IES Llombai. Es miembro del Seminario de Física y Química de Castellón

Irene Sanchís Campreciós

Llicenciada en Ciències Químiques va treballar 12 anys en una empresa Química a Castelló. Des de 2009 és professora i ha estat implicada en temes de qualitat educativa i noves metodologies aplicades a l'ensenyament i a estat en diferents centres de Catalunya i de la Comunitat Valenciana. Membre del Seminari de professors i professores de Física i Química de Castelló.

Mª Angeles Gumbau Gil

Llicenciada en Químiques Universitat Jaume I. Des de 2005 traballa en el Col·legi de Ntra. Sra. de la Consolació de Vila-real com a professora de Fīsica i Química. Membre del Seminari de professors i professores de Física i Química de Castelló des de l'any 2013.

Noelia Parra Ribes

Llicenciada en Ciències Químiques, ha treballat a la industria química durant 10 anys. Des de l’any 2012 es dedica a la docència. Ha seguit professora de Física i Química i professora d’àmbit científic en una EPA. Actualment imparteix mòduls formatius d’un cicle de grau superior anomenat Educació i Control Ambiental al complexe Educatiu de Xest. Membre del Seminari de professors i professores de Física i Química de Castelló.

Eugènia Delcampo Montañés.

Licenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de València. Professora de Biologia i Geologia, actualment, i des del curs 1998-1999, en l'IES Alfonso XIII de la Vall d'Alba.

Ana Royo Ramos.

Licenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de València. Professora de Biologia i Geologia, actualment, i des del curs 2010-2011, en l'IES Alfonso XIII de la Vall d'Alba.




PROGRAMA

El PROGRAMA_STEM+ 2017