Over Cornelius van Caesarea 

Het Aquaduct van Caesarea

In de Bijbel wordt in Handelingen 10 de Romeinse centurion Cornelius gepresenteerd. Deze hauptman over 100 zou in Caesarea wonen en op een dag bezoek krijgen van een engel, waarna zich van alles afspeelde. Er is wel geschreven dat Cornelius de eerste Romein was die gedoopt is en zich daarmee bekeerde tot het christendom, wat een uniek moment in de geschiedenis zou betekenen. De hoofdman over honderd was vermoedelijk verantwoordelijk voor het Aquaduct van Caesarea. Het Romeinse watertransportsysteem bracht water, uit de meren in de omgeving (het zoetwaterreservoir), naar de Zuilen van Caesarea, het Romeinse religieuze centrum van Phoenicië (Venetië). Het complex moet overoud zijn en bevat nog altijd de robuuste Romeinse  accuratesse. De (vaar)route Venetië - Caesarea - Jeruzalem is hiermee al eeuwenlang in westerse handen.


Over Cornelius en Caesarea

In de naamkunde wordt Cornelius in verband gebracht met het Latijnse cornu of 'hoorn' wat 'de gehoornde' betekent. Deze opvatting vinden we reeds bij de schrijver Plutarchus die de familienaam Cornelius al vroeg onderzocht. Cornelius was ook de naam van een Romeinse familie waartoe onder meer Cornelius Scipio behoorde, een overste van Afrika, met daarbij de glorieuze vermelding de overwinnaar te zijn van Hannibal in 201 voor Christus. Een dochter van hem heette derhalve Cornelia. Verder kan nog als heilige genoemd worden de paus Cornelius (251-253). Deze stamde uit het adellijke Romeinse geslacht der Cornelii. Onder zijn kortstondige bewind waren er heftige christenvervolgingen. Gewoonlijk wordt deze paus afgebeeld met een hoorn (cornu) des overvloeds in de hand. Op grond van zijn naam werd hij de beschermheilige van het rundvee ('hoorn'-vee). In de zuidelijke streken is Cornelius ook wel de beschermheilige of schutspatroon tegen de kinderstuipen, formeel convulsies geheten. Als Kerkelijke feestdag hanteert de kerk 16 september. In Friesland komt de voornaam sterk op in de 16de eeuw met de verspreiding van de Bijbel en verschijnt derhalve ook bij onze voorouders. 

Waar de plaatsnaam Caesarea vandaan komt, blijft echter een puzzelvraagstuk. De Peutinger-kaart (zie boven) heeft de locatie volwaardig opgenomen. Tal van keizers zullen in aanmerking komen. Te denken valt uiteraard aan iedere keizer, maar in het bijzonder Julius Caesar zou er op weg zijn naar zijn bruid Cleopatra. Denk verder echter ook aan een keizer met de naam Cornelius. De naam valt uiteen in Casa en Area, de oorsprong van de familienaam, het huis met land (areaal, arena, aria, aren), wellicht verwijzend naar Gaius Julius. Wij zullen bij zoiets het 'Huis- of Thuisland' gedenken. De plaats Caesarea, in het Grieks Καισάρεια, trachtte zich aldus significant te meten met de legendarische zusterstad Alexandrië in Egypte. Julius Caesar en Alexander de Grote plaatsten er hun namen. Deze archeologische site is her en der uiteraard teruggevonden, en is ook enigszins bekend om de Steen van Pilatus.

Tot zover de gedenkwaardige oude namen Cornelius en Caesarea. De afbeelding is een door mijzelf gemaakt fragment van een satellietopname boven de archeologische site van het Romeinse Theater bij de huidige plaats Caesarea, welke gesticht is in 1952, in de nieuwe staat Israël. Stelt u zich het allemaal eens voor: Cornelius in het Romeinse theater, om bij de zuilen van Caesarea de Roomse afgoden te eren, nadat in het Hippodrome de godenrace is verlopen, denkt u ook maar aan de wedstrijden bij Olympus, op de berg waar Zeus destijds woonde. De nabij geplaatste Caesar steen, ligt een klein tipje van de sluier op. Dit gebied is stokoud.

© 2019 F.N. Heinsius