SACRAMENTELE

Viaţa noastră pe Pământ poate fi asemănată unei mari drumeţii. Ea porneşte din sferele cereşti, continuă pe Pământ pentru ca apoi să ne întoarcem în patria spiritului. Un drum lung, cu bucurii şi suferinţe, pe care știm că suntem însoțiți de Christos. În sacrament inițiativa aparține însă omului. El cere însoţire, călăuzire și binecuvântare, în momentele cruciale ale acestui drum, prin cele şapte sacramente: Botezul copiilor, Confirmarea, Sacramentul Eului / Spovedania, Actul de Sfinţire a Omului, Cununia, Sfinţirea preoţilor, Ultima ungere. Pe lângă sacramente există şi acte cultice cu caracter sacramental: Actul duminical pentru copii, înmormântarea etc.

Actul de Sfințire a Omului se celebrează pe parcursul anului cultic la capelele din București și Cluj după cum urmează:

Botezul: La naştere copilul este primit şi crescut de părinţi. La botez, el este primit în comunitatea lui Isus Christos. Naşii și comunitatea îşi asumă sarcina de a-l însoți.

Confirmarea: Copilul creşte în sânul familiei. Părinţii şi dascălii iau decizii în numele lui. Odată cu trecerea de la copilărie la tinereţe, copilul începe să se desprindă de familie și să își caute propriul drum. La acest nou început el primeşte binecuvântarea confirmării prin punerea mâinilor.

Consilierea de destin (Spovedania): Cel care vrea să-și asume responsabilitatea propriei vieţi, priveşte regulat asupra deciziilor şi faptelor sale. Este un act de igienă sufletescă, de dialog personal cu Domnul destinului. Nu există nici o constrângere de spovedanie, nici o absolvire de vină. Christos este cel care dă forţa purtării și măiestririi propriului destin.

Împărtășania. Comuniunea cu Christos până la nivelul substanțelor (a pâinii și a vinului) este „fermentul” transformării biografice, „pentru ca binele să dăinuiască”.

Cununia: Hotărârea de a-ți lega destinul de un alt om este sărbătorită în faţa naşilor, a comunităţii şi a lumii spirituale.

Hirotonirea: Pentru a putea celebra sacramentele, persoana care vrea să se pună în slujba comunității trebuie sfinţită printr-un sacrament. În Comunitatea Creştinilor sacramentul Sfinţirii preoţilor se conferă în egală măsură atât bărbaţilor cât şi femeilor.

La Ultima ungere se cere binecuvântarea lui Christos pentru muribundul care se desprinde de trup şi intră în împărăția spiritului. După trecerea pragului are loc înmormântarea.