COMUNICAT DELS PROFESSIONALS DE LA PSICOLOGIA CLÍNICA ESPECIALITZATS EN ADDICCIONS COMPORTAMENTALS SOBRE L’ÚS DE PANTALLES
En els últims mesos hem vist un augment de la preocupació entorn a l’ús de pantalles i la salut mental dels joves entre les famílies, la comunitat educativa i alguns sectors socials. Com a grup de professionals de la salut mental d’infants, joves i adults ens preocupa el discurs alarmista i poc científic que genera confusió i por a la societat.
Davant d’aquest fet, volem manifestar el següent:
L’increment de problemes relacionats amb la salut mental dels infants i joves ha estat generat per moltes causes i, per tant, la seva conceptualització és complexa i va més enllà de l’efecte nociu que s’atribueix a les pantalles.
Cal reflexionar sobre la sobredigitalització de la societat en general. L’ús excessiu de pantalles no és un fenomen exclusiu d’infants i joves. Els adults, tenen un paper clau com agents socialitzadors, principalment en l’entorn familiar, i l’ús que fan de les pantalles pot tenir un impacte protector, o al contrari, suposar un factor de risc per als menors amb qui conviuen.
Les Tecnologies de l'Informació i la Comunicació (TIC) són una eina molt important de comunicació i aprenentatge però cal regular-ne el seu ús per tal que no interfereixin en el desenvolupament de l’infant i adolescent. L’evidència científica ha de guiar les accions que ajudin a reduir el possible impacte negatiu que tinguin les TIC. No hi ha evidències científiques que arribin a conclusions robustes de causalitat, és més ajustat parlar de grups de risc, usos de risc o inadequats.
No tots els continguts accessibles des de les TIC tenen un efecte perjudicial. Els principals temes que s’han vist relacionats amb problemes de salut mental tenen a veure amb l’abús de videojocs, el ciberassetjament, la pornografia, el joc d’atzar, l’accés a informació no adequada a l’edat, i contingut inadequat o que promogui conductes perjudicials (conductes suïcides, trastorns de conducta alimentaria, …). Cal buscar solucions concretes per cada un d’ells.
En relació a l’edat d’inici, s’han de respectar recomanacions per edat ja existents: tot i que l’edat no sembla la única dada significativa a l’hora de regular l'ús de pantalles, cal recordar que tant les línies de telefonia mòbil com les APP tenen establert un mínim d’edat legal. També existeixen altres recomanacions que és important seguir (no pantalles a la primera infància, PEGI per videojocs, edats de les pel·lícules, …).
És imprescindible promoure un model d’acompanyament digital: Un model restrictiu o prohibitiu no fomenta l’aprenentatge ni genera canvis de conducta. Al posar el focus en la prohibició per edats correm el risc de deixar de donar importància al que realment ha demostrat tenir més impacte (entre d’altres: models adequats de consum, habilitats digitals, recorregut d’accés a les TIC, limitació de continguts i temps, activitats d’oci presencial, ...). Per aconseguir un ús adequat de les pantalles és imprescindible que la població (infants, adolescents i adults) disposi d’habilitats digitals adequades. En aquest sentit proposem incloure l’ús saludable de pantalles com a un dels temes en els plans docents abans de 1er d’ESO.
El recorregut d’accés als entorns digitals sempre ha de ser supervisat i acompanyat: L’accés a les TIC ha de ser progressiu, guiat i supervisat respectant les edats recomanades d’ús i tenint en compte la maduresa del menor i les necessitats de cada cas.
Les institucions públiques han de garantir la implementació d'un codi ètic per part de la indústria tecnològica, que impliqui la revisió de la legislació actual. L’esmentat codi, amb finalitat preventiva, ha de permetre impedir l’ús de tècniques i estratègies susceptibles de generar problemes de salut mental i addicció. La revisió a la que es fa referència ha d’incloure videojocs, xarxes socials, plataformes d’ecommerce i la resta d’aplicacions i programari amb el que interactua l’usuari.
És necessari també instar les empreses de telefonia i a les empreses creadores de continguts a adoptar un conjunt de mesures de control, que incloguin recomanacions per edat i limitacions d'ús amb mètodes de verificació eficaços així com mesures de bones pràctiques que contribueixin a un ús saludable d’aquests dispositius.
Considerem necessari que l’administració es posicioni amb claredat respecte a l’ús de les TIC. La població en general i el sector educatiu necessita respostes orientatives i polítiques coherents que protegeixin la salut dels infants, adolescents i joves.
Per tot l’esmentat anteriorment, reclamem els següents punts:
Que l’Administració constitueixi un grup interdisciplinari d’experts assessor al servei de les institucions per donar resposta a les necessitats de la població. Aquests grup ha d’incloure la veu de les famílies i dels propis adolescents.
Que es potencií la recerca afavorint que les administracions destinin una part dels pressupostos per a la investigació en aquest àmbit.
Que les administracions públiques realitzin campanyes preventives informant sobre els efectes de l’ús inadequat de les TIC i en promoguin un ús saludable, amb especial atenció als grups de risc.
Que es destinin recursos per a la formació d’habilitats i competències digitals a disposició de les famílies, docents i altres professionals en contacte amb infants i adolescents.
Alguns exemples de guies i documents a consultar:
Manifest Infància i Pantalles:
https://sites.google.com/view/manifestinfanciaipantalles/inici
Ús adequat i prevenció de l’addicció a les pantalles en infants i adolescents: https://www.althaia.cat/althaia/ca/usuaris/portal-de-salut-1/grups-de-pacients/documents-adjunts/documents-salut-mental/llibret-us-tic-correccions-2022-web.pdf
Les tecnologies digitals a la infància, l’adolescència i la joventut:
https://govern.cat/govern/docs/2022/09/28/11/29/4930d590-e484-42eb-a98a-a8444f4563a9.pdf
Guia preventiva sobre entorns digitals adreçada a professionals que treballen amb adolescents:
SUMA'T AL COMUNICAT
Si vols firmar com a individual,
pots sumar-te a la campanya de Change.org
de Change.org:
SUMA'T AL COMUNICAT
Si com a entitat o professional et vols adherir al comunicat envia un correu a uspantalles@gmail.com
ENTITATS ADHERIDES
Institucions que han mostrat la seva adhesió al manifest:
Societat Catalana d’Especialistes en Psicologia Clínica (SCEPC)
Societat Catalana de Psiquiatria Infanto-Juvenil
Consorci Sanitari de Terrassa (CST)
Fundació Althaia
Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental d'Adults (SCPSM)
Societat Catalana de Pediatria (SCP)
Observatori Societat Digital i Salut Mental FUNDACIÓ CONGRÉS CATALÀ DE SALUT MENTAL
Consorci Sanitari del Maresme (CSDM)
Direcció de Salut Mental i Addiccions de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida (HUSM)
Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC)