10. Inner Wheel Nederland, ZUS+ en de NVR

10. Inner Wheel Nederland heeft zich aangesloten bij ZUS+ en de Nederlandse Vrouwen Raad


Wat is ZUS+ en wat kan mijn club daarmee?

Om te beginnen moeten we eerst uitleggen wat ZUS is:

ZUS zijn de organisaties Zonta, UN women en Soroptimisten: Zij zijn vanaf het begin (2016) de coördinerende organisatiies van Orange the World in Nederland. Ze zijn echt begonnen met 1 actieve gemeente en daarna heeft zich dat steeds verder uitgebreid tot de grote acties die er nu lopen.

De + waar wij onder vallen zijn de samenwerkende partners. We worden genoemd als partner op de website van OTW, alsook bij alle openbare optredens door bijvoorbeeld de directeur van UN Women, Marije Cornelisse. Ieder jaar worden alle gemeentes aangeschreven door UN Women om OTW onder de aandacht te brengen. Ook daarin worden de partners vermeld.

Het grote voordeel van deze landelijke samenwerking met bv de Soroptimisten, VVAO, Veilig Thuis (zie website www.orangetheworld.nl voor de andere partners), is dat we daar lokaal gebruik van kunnen maken. We kunnen makkelijk de samenwerking met de partner organisaties oppakken. Hoe je dat kunt doen lees je in de Update van UN women. Maar misschien heb je zelf al leuke contacten? Helemaal mooi, gebruik ze vooral en weet dat dat juist ook de bedoeling is voor OTW en kan ook de deur openzetten voor andere lokale projecten in de toekomst…… De kracht van OTW zit echt in de samenwerking; samenwerkende organisaties met ieder hun eigen identiteit: samen tegen geweld tegen vrouwen.

ZUS+ geeft ons nieuwe mogelijkheden zoals het makkelijk opzoeken van lokale contacten en samenwerking voor OTW;  hoe klein de acties ook zijn. Maar ook het meeliften in de herkenning van de grote publicaties die UN Women verzorgd met de landelijke tv zenders, bladen, kranten etc. Het geeft herkenning bij leden en misschien toekomstige (nieuwe) leden.

Wat is de Nederlandse Vrouwen Raad?

Op 18 mei 2021 was er een inspirerend Webinar over Inner Wheel in de VN. Ceja Gregor (Inner Wheel lid in Wenen) nam ons mee in haar werk namens Inner Wheel bij de Verenigde Naties. IW kan en speelt hierin daadwerkelijk een rol om, blijvend, aandacht te geven aan vrouwenbelangen over heel de wereld. Veel leden van Inner Wheel hebben enthousiast gereageerd op deze lezing van Ceja Gregor.

Enthousiaste leden, zijn na een oproep in een Nieuwsbrief, een werkgroep gestart met oa te komen tot aansluiting van Inner Wheel Nederland bij de Nederlandse Vrouwen Raad.


De Nederlandse Vrouwen Raad (NVR)


De NVR is een koepelorganisatie van en voor vrouwenorganisaties, bestaat nu ruim 125 jaar, en wordt door de bij hun aangesloten vrouwenorganisaties vormgegeven. De NVR bereikt met hun stem meer dan 1 miljoen vrouwen die beroepsmatig, politiek en/of maatschappelijk georganiseerd zijn in bijna 50 lidorganisaties.

De gezamenlijke inzet voor de belangen van vrouwen en voor algemene belangen, maakt de NVR tot een kweekvijver voor maatschappelijke initiatieven en samenwerkingsverbanden. Het is ook een platform voor kritische evaluatie tot een bron van allerlei vernieuwingen.Een platform waar IW prima bij past.

De NVR zet zich in voor vrouwenemancipatie. Ze streven naar volwaardige participatie van vrouwen op alle werkvelden, zelfredzaamheid, gelijke behandeling en veiligheid. Alle leden/lidorganisaties gezamenlijk zijn de NVR. Onderwerpen die door de NVR op de agenda worden gezet verkrijgen daardoor meer gewicht dan wanneer de lidorganisaties dat afzonderlijk doen. Voor meer informatie over de Nederlandse Vrouwen Raad zie: Nederlandse Vrouwen Raad of de website: www.nederlandsevrouwenraad.nl


Is de NVR nodig?


Voor de wet zijn mannen en vrouwen in Nederland gelijk. Maar in de praktijk blijkt dit niet zo te zijn. Vrouwen krijgen, ook in Nederland, nog steeds niet altijd hetzelfde loon voor hetzelfde werk als mannen. De loonkloof blijkt afgelopen jaar ook te zijn gestegen. In de top van bedrijven en politieke besturen zijn vrouwen nog altijd in de minderheid. Een groot aantal vrouwen is nog niet economisch zelfstandig en daardoor kwetsbaar. Het aantal meldingen van huiselijk geweld is en blijft nog steeds schrikbarend hoog. In coronatijd sprak Mark Rutte tijdens de Algemene Vergadering van de VN zelfs van een schaduwpandemie van geweld tegen vrouwen.

Allemaal duidelijke voorbeelden die aantonen dat er nog een wereld te winnen is. Zeker in deze tijd waarin de overheid allerlei taken en verantwoordelijkheden teruggeeft aan de burger meer polarisatie ontstaat hebben maatschappelijke organisaties een belangrijke rol. Niet alleen om een grotere burgerparticipatie te realiseren, maar ook om informatie vanuit de samenleving terug te brengen naar de overheid en vanuit de vrouwenplatforms naar de samenleving zelf. Ook IW draagt hieraan bij.


Inner Wheel en de NVR


Inner Wheel zet zich blijvend in voor de verbetering van de positie van de vrouw. Ons IIW thema “Strong women, stronger world” is hier duidelijk in. Er worden vier aandachtspunten genoemd: gezondheid, kansen, opleiding en empowerment.

Inner Wheel als lid van de Nederlandse Vrouwen Raad, koepelorganisatie van en voor vrouwen, een stem van de vrouw zijn, is een invulling van ons IIW thema. Een stem zijn voor vrouwen op economisch, sociaal, politiek gebied samen met andere vrouwenorganisaties.

Interessant detail is dat in 2021, Inner Wheel werd lid van de NVR, Angela Maas de Vrouwenvertegenwoordiger was namens Nederland. Ons NSP Hart voor Vrouwen ging van start. Via verschillende wegen onder andere het toenmalige NSP, de NVR, is Inner Wheel bezig met de invulling van de vier aandachtspunten van ons IIW thema. Ook het lidmaatschap van de Nederlandse Vrouwen Raad draagt hier een steentje aan bij.