1. Waarom een Commissie voor Vrouwen van Inner Wheel Nederland

1. Waarom een Commissie voor Vrouwen

Wij zijn als IW-organisatie ontstaan vanuit de wens de krachten van vrouwen te bundelen om zo iets te kunnen doen tegen de misstanden in de wereld. En dat geldt nog steeds, want niet voor niets is ons internationale thema Stronger Women, Stronger World. Onder de misstanden in de wereld horen ook de moeilijke positie van voruwen en meisjes. Als leden van één van de grootste internationale vrouwenorganisaties moeten we over onze grenzen heen durven kijken en proberen om ons zoveel mogelijk in te zetten om fouten en tekortkomingen op te heffen en de oorzaken hiervan te verhelpen. Zeker ook waar het de positie van vrouwen aangaat.

Als IW zijn we van origine sterk gericht op fundraising en handen uit de mouwen projecten. We realiseren ons echter meer en meer dat daarnaast ook voorlichting een belangrijke taak zou moeten zijn. Want pas als je je bewust bent van onrecht kan je er iets aan doen. Met de oprichting van de Commissie voor Vrouwen willen we als IW Nederland ook aan deze voorlichtende en bewustheid creërende taak rondom de positie van vrouwen inhoud geven.

Hoe is de commissie ontstaan, wat gaat ze doen en waarom is het nodig?

Ontstaan: In mei 2021 organiseerden we een Webinar waarin Ceja Gregor (Inner Wheel lid in Wenen) ons meenam in haar werk namens International Inner Wheel bij de Verenigde Naties. Het was indrukwekkend en bijzonder om ons te realiseren hoe belangrijk het is, dat er aandacht is en blijft voor vrouwenbelangen ‘all over the world’ en dat IW hier een rol in speelt.  Om ook in Nederland hier inhoud en aandacht aan te geven werd de ‘Commissie voor Vrouwen’ in het leven roepen, om zo de bewustwording van specifieke vrouwenbelangen op onze Nederlandse IW-agenda te krijgen.

Tijdens het genoemde Webinar vroegen we Ceja hoe wij als IW Nederland het mooie werk van onze afgevaardigden bij de VN zouden kunnen ondersteunen. Zij reageerde daarop met het verzoek om ons in te zetten voor de vier erkende themadagen van UN-Women. Na rijp beraad is besloten dat de commissie zich  voorlopig concentreert op één van deze internationale UN-Women campagnes en wel:

Orange the World van 25 november- 10 december: Onder de noemer ‘Orange the World’ wordt in meer dan 90 landen wereldwijd 16 dagen lang, tussen 25 november (de internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) en 10 december (dag van de Rechten van de Mens), de “Orange the World” campagne gevoerd om aandacht te vestigen op het probleem van gender-gerelateerd geweld. Een probleem dat overal ter wereld speelt en ook in Nederland. Mark Rutte sprak niet voor niets over een “schaduwpandemie van geweld tegen vrouwen”. De aandacht wordt o.a. gecreëerd door gebouwen oranje uit te lichten, en door diverse straatacties en debatten te organiseren.

Taak: Belangrijkste taak van de commissie daarbij is om bewustwording van de problematiek van geweld tegen vrouwen te creëren. Om Clubs daarover te informeren en ervaringen en initiatieven te delen. Maar ook om contacten te leggen met andere organisaties die actief zijn rondom de Orange the World, zodat we samen op kunnen trekken en onze krachten kunnen bundelen om het geweld tegen vouwen te stoppen.

De oplossing begint bij bewustwording

Pas als we ons bewust worden van geweld tegen vrouwen, we leren geweld te signaleren en we weten hoe we erop moeten reageren, kunnen we er iets aan doen en zal het uiteindelijk misschien lukken de wereld veiliger te maken voor vrouwen. Als we ons bewust zijn van wat er gebeurt kunnen we helpen, praten, de olievlek van bewustzijn laten groeien en worden we onderdeel van de oplossing. Door zelf alerter en bewuster om ons heen te kijken kunnen we met z’n allen de meisjes van nu, de vrouwen van de toekomst, hoop geven op een veilige wereld.

De Commissie voor Vrouwen hoopt dat alle clubs met haar leden dit bespreekbaar gaan maken: binnen hun clubs, maar ook daarbuiten. Daarnaast gaan we activiteiten en informatie aanbieden die individuele leden kunnen oppakken. Want het mooie is dat onze veelzijdige IW-activiteiten ervoor zorgen dat we in aanraking komen met voor ons onbekende werelden en omstandigheden. Waardoor we ervaren hoe krachtige vrouwen met een beetje steun van ons weer verder kunnen, voor hun kinderen, voor hun gezin, en voor zichzelf. Het inleven in anderen, bewust worden van wat er gebeurt, maakt je een rijker mens, en laat je ook inzien waarom iemand iets doet of juist niet doet. En niet onbelangrijk: laat je minder oordelen of veroordelen!