Afdelingsgroepen

Elke leeftijd is anders. Daarom worden de kinderen binnen onze Chiro ingedeeld in verschillende leeftijdsgroepen: de afdelingen.

Alle kinderen vanaf het 1e leerjaar zijn welkom. Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen dan pas ten volle kunnen genieten van het Chiroleven.


Sloebers

De jongste leden uit het 1e en 2e leerjaar zijn welkom bij de Sloebers. Samen met hun leiding duiken ze onder in een fantasiewereld van bosberen en chocoprinsen, spelen ze poppenkast, of verkleden ze zich in trollen en heksen. Hun fantasie en creativiteit wordt aangewakkerd en tot leven gebracht. Iets mooi knutselen? Met z’n allen een schat gaan zoeken? Gekke bekken trekken? De Sloebers weten wat plezier is. Al huppelend en luidkeels roepend brengen ze de Chirozaterdagen door, altijd even vrolijk.

Speelclub

Kinderen uit het 3e en 4e leerjaar zullen zich bij de Speelclub al snel thuis voelen. Ze trekken al eens op tocht vol leuke spelletjes, plezante liedjes en knotsgekke opdrachten. Deze ondeugende speelvogels durven al wat meer dan de Sloebers. Ze spelen vol moed politie en dief en ze staan te springen om in bomen te klimmen. Speelclubbers ontdekken de wereld en zijn enorm nieuwsgierig. Hun eerste koekjes bakken? Dat moet smaken. De Speelclubbers kijken met veel goesting uit naar zaterdagnamiddag.

Rakwi

De leden uit het 5e en 6e leerjaar worden bij de Rakwileiding verwacht om samen de aap uit te hangen. De Rakwi’s zijn misschien wel de coolste van de hele Chiro. Tijdens weekend op ruiltocht je avondeten verzamelen? Je verstoppen in het park tijdens een groot spel? Op kamp alle afdelingen uitdagen met touwtje trek? Dat is allemaal typisch Rakwi. Ze lopen de longen uit hun lijf om volledig voor de winst te gaan. Deze hyperactieve bende amuseert zich elke zaterdag te pletter.

Tito

De Tito’s zitten in het 1e en 2e middelbaar. Ze maken al eens een daguitstap met de fiets of met de trein om één of andere stad op stelten te gaan zetten met een groot stadsspel. Keihard ertegenaan gaan in een pleinspel en graag winnen, door tactiek of door snelheid. Stilvallen om de laatste stand van zaken in voetballand te bespreken of te zwijmelen over een superster of over die ene knappe jongen van op school, hoort erbij. Zomerse zaterdagen eindigen steevast in een waterfestijn. Ze houden hun leiding voor de gek en vinden op de Chiro een plaats om te doen wat thuis en op school niet kan of mag. Tito zijn staat garant voor veel plezier en veel gelach.

Keti

Leerlingen uit het 3e en 4e middelbaar komen bij de Keti terecht. Een goede Keti luistert altijd naar de leiding, komt altijd op tijd, is steeds in piekfijn uniform, drinkt niet, rookt niet, kijkt niet naar iemand van het andere geslacht, praat niet met een volle mond, gaat niet naar fuiven en gaat altijd netjes op tijd naar bed.

Waarschijnlijk komen deze stellingen nogal ongeloofwaardig over.

Het is dan ook haast onmogelijk om een omschrijving te geven van “de Ketiploeg”. De ene ploeg is de andere niet. Gelukkig maar! De ene Keti houdt van avontuur, de andere weer niet. Die ene zaterdag zijn ze superactief en de week daarna kunnen ze zó passief zijn dat ze met geen stokken uit hun favoriete zetels te krijgen zijn. Vlotten bouwen, muurklimmen, dropping, nachtspel,… het zijn maar een paar van de zovele dingen waar Keti’s dol op zijn.


Aspi

Als Aspi zit je in het 5e of 6e middelbaar. Met een goede sfeer in een hechte groep en een echt oranje-gevoel, is er vanalles mogelijk. De Aspi’s nemen het er goed van. Ze wisselen hevige krachtspelen af met knotsgekke competitiespelen en stevige babbels in het gezelligste hoekje van het lokaal.

Chiro is niet meer alleen die ene zaterdagnamiddag, Aspi ben je ‘zeven op zeven’! Van deze groep wordt dan ook wat meer verwacht, engagement en verantwoordelijkheid zijn erg belangrijk. Zo krijgen de Aspi’s de taak om op sommige zaterdagnamiddagen de leiding te nemen over de kleinere groepen om hen een leuke namiddag vol spelletjes en plezier te bezorgen.

De jongere afdelingen durven al eens opkijken naar de ‘grote’ Aspi’s. Betekent al die verantwoordelijkheid dan dat ze geen tijd hebben om zich nog volledig uit leven? Neen, in tegendeel zelfs! Buiten alle verwachtingen zijn deze leden natuurlijk nog lid en daar moeten ze volop van kunnen genieten. De Aspiploeg heeft een speciale plaats in de Chirogroep: ze mogen al eens iets meer dan een andere afdeling en daar profiteren ze graag van.