Stockholm


Debattartikel

Kollektivtrafikens utsläpp


Kollektivtrafiken är effektiv och hållbar. Det finns många personer som väljer kollektivtrafiken över bilen, men denna siffra måste ökas inom en snar framtid. I Nacka så vill kommunen att folk ska cykla mer till jobbet och skolan. Vi tycker dessutom att det finns många fördelar med bussar till exempel. Ekonomiska fördelar för folket men dessutom utsläppen per person minskar. Tunnelbana är det bästa valet men dessutom tåg generellt. Det finns väldigt många nackdelar med bilar, alldeles för många för att man ska välja bil före kollektivtrafiken. 


När folk använder bilar så släpps en otroligt stor mängd koldioxid ut i atmosfären, och detta har en stor påverkan på jorden då det bidrar till den globala uppvärmningen enligt LLT (2022) . På grund av den globala uppvärmningen så smälter världens isar vilket höjer havets vattennivå och haven blir surare enligt den Internationella klimatpanelens (2019). Enligt Krogh (c), när fler väljer kollektivtrafiken används mindre bilar. Hade alla använt bussar och tåg så hade mindre bilar använts vilket hade minskat koldioxidutsläppen kraftigt enligt Naturvårdsverket (2022). 


Enligt sn (2019) är det även mycket billigare att åka kollektivt än att äga en eller flera bilar. Bil har många extra avgifter såsom trafikförsäkring, parkeringsbiljetter, bensin och i många delar av europa krävs det pengar för att åka på vissa vägar. Bussen har bara en liten avgift per resa eller så kan man ha års- eller månadskort. Olja krävs för bränslena som bilarna drivs på och är ofta importerade från andra länder, alltså behövs även transport för bränslena. Många länder som har dåliga motiv gör sig rika på olja därför hade kollektivt resande i hela världen minskat ekonomin för länder som Saudiarabien. Den globala uppvärmningen orsakar också mer extrema väderförhållanden såsom stormar orkaner och tsunamis. Dessa extrema väder kan leda till skogsbränder och översvämningar som kan påverka samhället väldigt negativ. Det är billigare än att äga bil, samt att vi inte behöver bygga massa parkeringar till bussarn. Om tunnelbana och bussar blir effektivare än vad bilar är kommer koldioxidutsläppen minska rejält vilket kommer påverka oss väldigt positivt när man tänker långsiktigt. 


Där det finns parkeringar som inte längre behövs kan man bygga hållbara bostadsrätter ifall reglerna skulle ändras enligt Vibilägare (2020) vilket ger flera människor bostäder och det kan minska bostadsköer. Bussar minskar även kraftigt på trafiken, ifall alla hade åkt buss hade vi inte behövt vänta i massa långa köer samt att det inte skulle slita lika mycket på vägarna alltså gropar och sprickor skapas inte lika lätt, på grund av det så kan då vatten och liknande rinna av vägarna lättare enligt trafikverket (2022). Trafikverket (2022) menar även att vi sparar pengar och resurser ifall vi inte behöver bygga om vägar. Att ta tunnelbanan har också väldigt mycket fördelar, tunnelbanan kräver ingen bensin eller annat bränsle utan tunnelbanan går på el vilket gör att de inte släpper ut koldioxid enligt Västtrafik (2022). Dock kostar det väldigt mycket för klimatet att bygga tunnlarna som tunnelbanan åker igenom samt att det kostar en stor summa pengar. Men enligt Nacka kommun (2023) är det billigare och bättre för klimatet på lång sikt att åka med tunnelbana. Tunnelbanan har även möjligheten att gå väldigt ofta vilket gör att det kan gå snabbare att ta tunnelbanan än vad det tar att åka bil. 


Vissa människor anser att bilar underlättar resandet i trafiken. Man behöver inte kolla upp någon buss eller passa någon tid. Man kan även åka längre med bil och man behöver inte heller byta färdmedel vilket man kan behöver göra när man åker i kollektivtrafiken. Enligt SL (2018) är det mest människor under rusningstrafiken mellan 7-17, då är det oftast mycket människor vid båda stationerna och på bussarna. När det är trångt på stationerna kan det leda till fara speciellt om det är små stationer som ligger nära en stor väg med mycket bilar. Många tycker att det är för trångt på bussen och tycker att det är jobbigt om man inte får en sittplats när man ska åka buss. Det blir extra jobbigt när man ska åka långt eller om man åker tidigt/sent på dygnet. Men om alla betalar för att åka med kollektivtrafiken så ökar SL:s kapital vilket kommer leda till att kollektivtrafiken kan effektiviserar ännu mer och SL kan då underlätta folk problem i kollektivtrafiken. 


Avslutningsvis så kan man säga att kollektivtrafikens fördelar väger mer än personbilens fördelar. Det är billigare, bättre för miljön, bättre för trafiken på vägarna och frigör plats i städer då inte lika många parkeringsplatser behövs. Ekonomin ökar dessutom för SL och detta betyder att SL kan investera mera in kollektivtrafiken för att bygga ut spårvägstrafik och bussar. Detta effektiviserar kollektivtrafiken för alla resenärer. Kollektivtrafiken hjälper miljön genom att flera personer kan åka med färre fordon, en mycket mindre mängd med fordon trafikerar spår och vägar. 






Källhänvisning. Referenslista


Naturvårdsverket (2022). Inrikes transporter, utsläpp av växthusgaser 

https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/klimat/vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/ 


SN (2019). Buss billigare än bil

https://sn.se/insandare/artikel/buss-billigare-an-bil-/1l79gv0r 


LLT Luleå (2022). Anledningar att åka buss. 

https://www.llt.lulea.se/om-oss/anledningar-att-aka-buss/


Naturskyddsföreningen (2019). Så påverkas haven av klimatförändringar

https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/sa-paverkas-haven-av-klimatforandringar/


Vibilägare (2020). Gamla parkeringsregler hindrar nya bostäder.

https://www.vibilagare.se/nyheter/ny-rapport-gamla-parkeringsregler-hindrar-nya-bostader


Trafikverket (2022). Underhåll av belagda vägar.

https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/underhall/sa-skotervi-vagar/underhall-av-belagda-vagar/


Västtrafik (2022). Fem fördelar med att resa kollektivt.

https://www.vasttrafik.se/om-vasttrafik/blogg/fem-fordelar-med-att-resa-kollektivt/


Nacka kommun (2023). Här planerar och bygger vi. 

https://www.nacka.se/stadsutveckling-trafik/har-planerar-och-bygger-vi/





Nyhetsartikel

Saltsjöbanan avstängd


Saltsjöbanan är avstängd från och med 1:a Januari 2023 fram tills tidigt i våren 2024 då den kommer att gå till Slussen för första gången på 11 år. På grund av underhållningsarbete för att förbättra saltsjöbanans smidighet inför framtiden så är Saltsjöbanan avstängd. Saltsjöbanan som går från Henriksdal till både Saltsjöbaden och Solsidan har ersatts med bussar där resenärer kan välja fyra olika ersättnings linjer med buss. (Bild 1)


Enligt Nacka kommun (2022) så stängs saltsjöbanan av i början av 2023 på grund av nybyggnad av tågbanan. Man framställer dubbelspår för att kunna effektivisera tågresandet. Stationerna i Tattby och i Fisksätra kommer byggas om till mötesstationer med dubbla spår och syftet med det är att göra framtidens tågtrafik effektiv. Antalet resande på Saltsjöbanan ökar och de nybyggda spåren kommer göra avgångar och åkandet lättare för resenärerna. För att bygga de nya spåren så krävs stora arbeten vid spåret som är en anledning till avstängningen av lokalbanan. Enligt Nacka kommun (2022) så har SL köpt in nya och moderna tåg, det sägs vara 16 nya tåg. Planen är att dessa tåg ska vara långa och snabba vilket gör det lätt att ta sig fram genom kollektivtrafik. Nacka kommun har valt att ersätta tågen med bussar, och syftet är att det fortfarande ska gå att ta sig till sin destination i Nacka. SL (2023) menar att det kommer gå lika snabbt att åka buss som att åka saltsjöbanan. Restiden kan ändras beroende på när, var och vilken riktning du åker. 

-Det är bara att gilla läget, säger Lotta Olsson (Sveriges Radio 2023) som ofta använder Saltsjöbanan som ett resemedel. 


Saltsjöbanans avstängning påbörjades i December 2022 och kommer att pågå till den uppskattade tiden som är vid våren 2024, däremot kommer den börja gå hela vägen till Slussen ca 2027. Saltsjöbanan slutade att gå till slussen 2016 vilket innebär att den kommer att börja gå dit efter 11 år igen. Mellan tidsperioden 2023 och 2024 så ersätts tågen med bussar. I April 2024 så kommer tågen börja gå som vanligt igen, dock kommer det ske mer arbete kring spåren, men detta kommer ej påverka tågtrafiken. En sak som ska göras när tåget är färdigbyggt är att renovera norra Danviksbron som går över Danvikskanalen som går mot Nacka och Värmdö. Mycket arbete sker vid Saltsjöbanan, och mycket har redan skett. Man har lyckats installera bullerskydd, elsystem, signalsystem och upprustning av banan. Saltsjöbanan är cirka 50 år gammal och därför har SL tagit initiativet att renovera den. I framtiden så kommer tågen bli mycket effektivare och längre, menar de. Dessutom kommer de gå hela vägen till Slussen. Mycket folk använder Saltsjöbanan för att ta sig till och från skolan eller jobbet. År 2012 så hade banan 6900 resenärer om dagen. Med ett gammalt spår och gamla vagnar tar det längre tid att transportera resenärer, dessutom ökar antalet resenärer vilket gör det mycket effektivare för alla med den nya renoveringen. Det togs ett beslut år 1935 att banan skulle förlängas till Slussen vilket gjordes 1936.


Med ersättningsbussarna så finns det fyra valmöjligheter till transport med kollektivtrafik med olika syften. Främst så går alla 4 olika linjer av bussar med tätare avgångar vid morgonrusningen och eftermiddags rusningen. De fyra linjerna numreras med 26M, 26C, 25F och 25M. 26C går från Cityterminalen och åker bara på vardagar på morgonrusningen. Den trafikeras från Cityterminalen och stannar vid Henriksdal, Nacka trafikplats, Tippen, Tattby, Erstaviksbadet och slutar vid Solsidan. 26M går dagligen mellan ungefär samma rutt som 26C fast 26M stannar vid alla stationer som 26C förutom att den börjar från Slussen och stannar vid Fisksätra. 25F går med 30 minuters intervaller och trafikerar exakt alla stationer mellan Slussen och Fisksätra. 25 M åker via motorvägen och stannar vid Henriksdal, Nacka trafikplats och Fisksätra, Tippen, Igelboda, Neglinge, Ringvägen och Saltsjöbaden.





Källhänvisning. Referenslista


(Bild 1 tagen av Tsekhts och visar renoveringen på saltsjöbanan i Sickla)


Sveriges Radio (2022). Citat från Lotta Olsson

https://sverigesradio.se/artikel/saltsjobanan-stangs-av-ersatts-med-bussar-i-over-ett-ar


My News Desk (2022). Information om ersättningsbussar

https://www.mynewsdesk.com/se/sl/news/bussar-saetts-in-hela-2023-naer-sl-rustar-saltsjoebanan-foer-taetare-trafik-455788


Region Stockholm (2022). Information om renoveringen och avstängningen av saltsjöbanan

https://www.regionstockholm.se/verksamhet/kollektivtrafik/Aktuella-projekt/Saltsjobanan/ 


Region Stockholm (2022). Information om Tattby stations ombyggnation 

https://www.regionstockholm.se/verksamhet/kollektivtrafik/aktuella-projekt/Saltsjobanan/KapacitetsatgarderSaltsjobanan/station-tattby/ 


SL (2023). Information om renoveringen och avstängningen av saltsjöbanan 

https://sl.se/aktuellt/trafikforandringar/avstangning-pa-saltsjobanan-2023


Region Stockholm (2023). Information om Fisksätra stations ombyggnation 

https://www.regionstockholm.se/verksamhet/kollektivtrafik/aktuella-projekt/Saltsjobanan/KapacitetsatgarderSaltsjobanan/station-fisksatra/ 


Nacka kommun (2022). Information om ersättningsbussarna

https://www.nacka.se/stadsutveckling-trafik/trafik-och-resande/nyheter-om-trafik-vagar-och-resande/2022/12/saltsjobanan-stangs-av-i-15-manader-resan-ersatts-med-bussar/


Region Stockholm (2022). Information om ersättningsbussar och information om renoveringen och avstängningen av saltsjöbanan 

https://www.regionstockholm.se/verksamhet/kollektivtrafik/aktuella-projekt/Saltsjobanan/Nyheter/2022/10/saltsjobanan-stangs-av-2023---2024/  



Reportage om Nacka Kollektivtrafik. 

Vi intervjuade Johan Krogh kommunalstyrelse ( C ) och vi frågade mycket om kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken i Nacka kommun byggs ut med en ny tunnelbanelinje bort till Nacka forum, dessutom renoveras Saltsjöbanan inför effektivisering då tågen kan gå med tätare avgångar. Henriksdal är en del av platserna vi observerade där det byggs om och där många från Nacka kommun tar sig från eller till jobbet genom Henriksdal. Isak observera där han går av och går på bussen för att åka till och från skolan. 


I Nacka så utvecklas kollektivtrafiken kraftigt men inte snabbt. Bland annat är bygget utav tunnelbanesystem i full gång och renoveringen av saltsjöbanan för att tågen ska bli effektivare och gå med tätare avgångar. Tanken bakom byggande av tunnelbanan är att kollektivtrafiken ska effektiviseras och att det ska gå tåg oftare och att det går snabbare till den destination man ska ta sig till. 

-Många miljarder blir investerade i de nya byggena, säger Johan Krogh kommunalstyrelse    ( C ). 

Men alla dessa pengar kommer såklart inte från kommunen.

-Drömmen är att det ska finnas ett smidigt och effektivt tunnelbanesystem som alltid är tillgängligt dygnet runt, säger Johan. 

Han vill att det ska vara lätt att välja mellan olika resemedel inom kollektivtrafiken. Dock vill Johan att folk cyklar eller går till skolan eller arbetsplatsen. Nacka kommun jobbar hårt för att få mer folk att cykla och gå och har ett mål att trettio procent av befolkningen i kommunen ska ta sig till sin destination med cykel eller genom gång. 


Henriksdal är inte det roligaste stället eftersom att det är väldigt mycket trafik och ett renovering vars bygge inte är så snygg. Det är även en stor mötesplats för resenärer vilket gör att det är mycket bussar och tåg i Henriksdal. Det är inte så mycket skog eller natur i Henriksdal vilket gör det till en ganska tråkig plats. Det är många människor i Henriksdal eftersom att många tar buss eller tåg till jobbet och när de ska hem. Det är väldigt få som kommunicerar med varandra, de flesta lyssnar på musik eller håller på med mobilen. Henriksdals arkitektur tycker jag är tråkig men ganska genomtänkt, inte de finaste stället men trafiken funkar väl och de finns byggnader som man lätt kan komma åt. Det är helt gratis att vara i Henriksdal och det är väldigt många olika typer av människor där, alla har inte samma klädstil och det är blandat med människors etnicitet. Det är inte så mycket skyltar och marknadsföring vid Henriksdal förutom på SL bussarna som ofta har en skylt där bak där de marknadsför olika företag och program. Avslutningsvis är Henriksdal inte den trevligaste platens att vara på, de finns inga café eller restauranger och det är väldigt mycket bilar och annan trafik.


-Det behövs flera stenkrossar lokalt vid byggarbeten som t.ex utbyggnaden av tunnlar där man spränger bort sten, säger Johan Krogh. 

Han menar alltså på att det är mer hållbart att ha lokala stenkrossar så det inte används lika mycket transport för att transportera stenarna till anläggningarna. Detta gör utbyggnaden av bostadsområden, tunnlar och annat där sten är en restprodukt av bygget blir ännu mer hållbart och på så vis så kan den hållbara stadsutvecklingen förbättras. Dessutom vill han att kollektivtrafiken kan bli som bäst när den är tillgänglig, tunnelbanan hjälper till med att kunna utöka tillgängligheten. Eftersom att när tunnelbanan transporterar passagerare så används bara en lokförare och det transporteras fler resenärer med färre förare. Detta frigör flera förare som kan köra flera busslinjer som ökar tillgängligheten för resenärer som inte har en lika bra tillgänglighet för kollektivtrafiken. Men Johan vill dessutom att flera personer ska använda sig av cykeln och detta kan man uppmuntra folk till att göra genom att skapa möjligheten för att vara säker på att ens cykel inte ska bli stulen genom att bygga bättre cykelgarage vid t.ex tunnelbane- och saltsjö banestationer. Detta ska minska bildandet och det ska minska trängsel och utsläpp på bilvägarna. 


En viktig station i Nacka är Sickla bro. Sickla bro är en station med mycket ljud på grund av Saltsjöbanan och vägen där alla olika sorters fordon åker förbi. När man ska gå över vägen så finns det en bro som folk går på vilket underlättar att byta sida starkt. Denna bro hindrar även många trafikolyckor eftersom man inte behöver gå över vägen. Det finns mycket plats på båda sidorna av stationen vilket gör det möjligt för många personer att vänta där utan trängsel och det kan leda till fara och därför är det bra att hindra trängsel. Vid stationen finns det en galleria där människor kan vänta på bussen och det finns en hiss upp till stationen därifrån vilket gör det lättare att ta sig till stationen. På stationen Sickla bro brukar det vara som flest personer på morgonen och på eftermiddagen eftersom det är då de flesta åker till och åker hem från jobbet. Busstationen och Saltsjöbanans station ligger även väldigt nära varandra vilket gör det lätt för människor att byta mellan bussen till saltsjöbanan och tvärtom.