CAU-IAC de la UAB

newsletter

16/02/22


Simfonia patètica
2n moviment (adagio)
Els tribunals de selecció


La partitura que regula els tribunals a la funció pública és principalment la:

Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'estatut bàsic de l'empleat públic

Article 60 Òrgans de selecció

  1. Els òrgans de selecció han de ser col·legiats, la seva composició s'ha d'ajustar als principis d'imparcialitat i professionalitat dels seus membres, i, així mateix, s'ha de tendir a la paritat entre dona i home.

  2. El personal d'elecció o de designació política, els funcionaris interins i el personal eventual no poden formar part dels òrgans de selecció.

  3. La pertinença als òrgans de selecció sempre ha de ser a títol individual i no es pot ostentar en representació o per compte de ningú.


I la UAB també ho regula i ho interpreta als seus estatuts:

ARTICLE 160. SELECCIÓ DE PERSONAL

Els tribunals de selecció del personal funcionari, les resolucions dels quals són públiques, són nomenats pel rector i tenen la composició següent:

a) El gerent, o la persona en qui delegui, que en tindrà la presidència.

b) Un vocal adequat a l’especialitat de la plaça convocada.

c) Un membre del personal d’administració i serveis de l’escala corresponent a la vacant convocada, escollit de mutu acord entre la Junta de personal funcionari i la Gerència.

d) Un vocal proposat per la Junta de personal funcionari.

e) Un secretari.

Queda palès que la majoria del tribunal és a proposta de l’empresa i la representació de la JPF és minoritària, gairebé es tracta d’un instrument solista. Mirant d’atenuar aquesta situació l’anterior JPF, a proposta dels CAU, va aconseguir que la Unitat de Selecció assessorés tècnicament però no formés part dels tribunals d’oposicions. Aquesta mesura era important doncs el tribunal actuava de forma més autònoma a l’hora de prendre les seves decisions (entre elles l’elaboració de les proves), així la unitat tècnica no es convertia en la direcció d’orquestra. Malauradament l’actual JPF, molt en contra de l’opinió dels CAU, va pactar tornar a incloure als tribunals un membre de la Unitat de Selecció a canvi de fer unes oposicions a l’escala de gestió restringides pels qui ocupaven places C/B. Creiem que va ser un greu error, tant el fet de fer oposicions a mida com el tirar endarrere un bon acord de la JPF. En aquest cas el duet JPF-Gerència va sonar estrident.

Aquesta decisió de canvis en la composició dels tribunals incideix directament en els problemes que s’han detectat a les actuals oposicions a l’escala administrativa, ja que per aconseguir la visió gerencial es compliquen les proves de l’oposició i es dificulta una opció prioritària per a la JPF, l’accés del personal interí a ser funcionari i així combatre la temporalitat a la feina. Si als tribunals cadascú va amb la seva partitura sona com un orgue de gats.

No ens val que se’ns digui: Quítate tu pa’ ponerme yo

clica per a escoltar l’àudio