Het verhaal

Dusseldorf

De stad Düsseldorf is tijdens de oorlog bijna 250 keer gebombardeerd. Het zwaarste bombardement vond plaats in de nacht van 11 op 12 juni 1943, de zaterdag voor Pinksteren. Maar liefst 783 vliegtuigen werden ingezet om dat bombardement uit te voeren, 38 toestellen keerden niet terug.

East Moor

Onder de 38 bommenwerpers die niet terug keerden was ook de Canadese Wellington HF542. Om 23:08 uur was het toestel vertrokken van de vliegbasis East Moor, in het oosten van Engeland. In het logboek staat: ...Nothing heard of since leaving base

...Er is niets meer vernomen sinds het verlaten van de basis...

Een Vickers Wellington bommenwerper

De bemanning

De bemanningsleden van dit Canadese vliegtuig kwamen ook allemaal uit Canada:

  • Piloot: Ralf P. Davies (25 jaar)

  • Navigator: Duncan E. Campbell (28 jaar)

  • Bommenrichter: Rudolph Zeidel (20 jaar)

  • Wireless Operator/schutter: Louis P.R. Taillefer (24 jaar)

  • Staartschutter: Albert J. MacLachlan (20 jaar)

Boven Nederland

De enorme geallieerde luchtvloten op weg naar Duitsland tegenhouden was voor de Duitsers een onhaalbare zaak. Maar ze konden wel proberen zoveel mogelijk schade aan te richten. En dat begon al bij de Nederlandse kust. Langs de hele kustlijn was afweergeschut opgesteld. En ook vanaf verschillende vliegvelden in Nederland werden jachtvliegtuigen, de zogenaamde nachtjagers, de lucht in gestuurd om de bommenwerpers aan te vallen. De Wellington HF542 verloor de strijd met een nachtjager en stortte neer.

Westendorp, 12 juni 1943

Uit een proces-verbaal van de gemeente Wisch:

…Op Zaterdag 12 Juni 1943 te 1.10 uur werd in verband met het neerkomen van een Engelsch vliegtuig, gevolgd door een explosie te Westendorp in deze gemeente, luchtalarm gegeven. Uit nader ingekomen berichten bleek, dat het vliegtuig was gevallen in een weiland ongeveer 150 meter achter de boerderij "Nieuw Toebes" bewoond door J.Heesen, te Westendorp, F 145. Onmiddellijk werd de ordedienst Varsseveld uitgezonden ter afzetting van het terrein, zulks in medewerking met de plaatselijk Marechaussée...

De plek bevindt zich vrij dicht voor de boerderij ‘de Wörke’ Veldkamperstraat 11. Vandaar dat deze crash ook wel wordt aangeduid als de crash bij de Veldkamperstraat.

Na ongeveer een uur uur arriveerde ook burgemeester Boot: "Drie leden van de bemanning waren zwaar verminkt. Toen we betrekkelijk dichtbij het vliegtuig kwamen, explodeerde er nog een bom uit de resten van het vliegtuig". Na onderzoek bleek dat er nog een bom bij het wrak lag die vervolgens door de Duitsers onschadelijk werd gemaakt.

De begrafenis

Drie lichamen werden geborgen en op 16 juni 1943 met Duitse militaire eer in Varsseveld begraven. Twee van de drie slachtoffers waren geïdentificeerd, Albert J. Maclachlan en Ralf P. Davies. Het derde lichaam werd als ...zijnde onbekend... begraven.

Pas in 1946 konden specialisten uit Engeland na een opgraving aan de hand van het uniform en het gebit vaststellen dat het derde lichaam navigator Duncan E. Campbell was.

Daarmee werd ook duidelijk wie de beide vermisten waren, Louis P.R. Taillefer en Rudolph Zeidel.

Het vliegtuig verlaten?

Zou het mogelijk zijn dat Taillefer en Zeidel niet meer aan boord waren toen hun vliegtuig in Westendorp neerstortte? Een vraag die al kort na de crash opduikt, zo blijkt uit documenten. Ook in een RAF document uit 1947 wordt melding gemaakt van die vraag. En in dat document wordt zelfs verwezen naar de veronderstelling dat ze in Bocholt begraven zijn.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat de beide vliegers het toestel al hadden verlaten voor het neerstortte.

Maar zelfs als ze niet meer aan boord waren lijkt het zinvol om hen hier te herdenken. De akker is de plek waar hun vliegtuig en hun collega's zijn neergekomen.

Begraafplaats Varsseveld

Op Begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp in Varsseveld bevinden zich 12 geallieerde graven. Van links naar rechts de graven van:

D.E. Campbell

R.P. Davies

A.J. MacLachlan

De foto is gemaakt in januari 2019. Canadese vlaggetjes, kaarsen en een plant maken duidelijk dat deze drie mannen niet zijn vergeten!

Runnymede Memorial

Iets ten westen van London, bij het stadje Runnymede, staat dit gebouw, het Air Forces Memorial. Bij velen beter bekend als het Runnymede Memorial. Op de wanden van de gangen staan de namen van meer dan 20.000 mannen en vrouwen. Vermist tijdens operaties vanaf bases in het Verenigd Koninkrijk en Noord- en West-Europa. Alleen hier vinden we nog de namen van:

L.P.R. Taillefer

R. Zeidel

Het hele verhaal

Het hele verhaal is gepubliceerd in het voorjaarsnummer 2020 van het ADW Contactorgaan. Dat is het blad van de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten, Dinxperlo en Wisch.

Een nummer dat dubbeldik is in verband met de herdenking van 75 jaar Vrijheid.

Losse nummers zijn nog beperkt verkrijgbaar.

Oorlog boven Wisch, de video

De afgelopen jaren heeft Paul Jansen, vanuit Stichting de Moezeköttel, voor de schooljeugd een video gemaakt over de zeven vliegtuigcrashes in de voormalige gemeente Gendringen. Inmiddels heeft Paul ook een video gemaakt over de beide andere crashes in de huidige gemeente Oude IJsselstreek. Dat betreft Westendorp en Heelweg in de voormalige gemeente Wisch.

Hier kunt u Westendorp bekijken. Een indrukwekkende video die zeker niet alleen interessant is voor de jeugd, maar voor iedereen!