Geschiedenis
EEN STUKJE GESCHIEDENIS
1998 In juni krijgt Hans De Thaey 4 medebestuursleden van KWB Overmere zover om samen deel te nemen aan de Dodentocht in 1999. Na een minimale voorbereiding nemen ze op vrijdag 13 augustus 1999 deel aan de Dodentocht. En ondanks het hondenweer halen allen moe maar tevreden de eindmeet.
“Eén keer is geen keer”, dus doen ze ook in 2000, 2001 en 2002 eveneens de Dodentocht.
Ondertussen hebben ze de smaak van het wandelen goed te pakken, zijn ze aangesloten bij wandelclub “De Zandstuivers” van Zele en nemen ze bijna wekelijks deel aan wandelingen die door andere wandelclubs in alle streken van Vlaanderen worden georganiseerd.
2002 Met het ondertussen ontstane wandelteam organiseren ze in september de Nationale Wandeldag van KWB. De kennis die ze op hun vele wandelingen hebben opgedaan komt goed van pas, de 800 wandelende deelnemers genieten ten volle van onze eerste wandelorganisatie.
2003 Het hek was van de dam, ze wandelen graag, ze kunnen een wandeling organiseren, waarom zouden ze geen wandelclub oprichten? Op initiatief van Norbert Sichien verlaten ze de Zandstuivers en onder de naam “KWB Boerenkrijgstappers Overmere” sluiten ze zich op 25 januari aan bij de VWJL, één van de 4 erkende wandelfederaties van Vlaanderen. Met KWB spreken ze af voortaan elk jaar de vierde zondag van september een wandeling te organiseren, nl. de “Pa-Gijs Tochten”, ten voordele van een goed doel.
De eerste Pa-Gijs Tochten op 28 september 2003 ten voordele van “Kom op tegen kanker”, verlopen onder slechte weersomstandigheden. Toch komen er een 500 deelnemers opdagen en kunnen ze het goede doel toch nog 300 euro schenken.
2004 Ze laten zich echter niet ontmoedigen. Het team, uitgebreid tot 21 leden, ook niet-KWB-ers, verlaat het veilig nest van de KWB om voortaan zijn eigen weg te gaan als onafhankelijke wandelclub met de naam “Boerenkrijgstappers Overmere”. De doelstelling wordt omschreven als: het beoefenen en stimuleren van de wandelsport ten bate van de volksgezondheid. De club engageert zich ook om actieve leden, medewerkers en/of wandelaars, te belonen.
Om het wandelen te promoten start de club in het voorjaar van met een wekelijks wandeluurtje op woensdagavond met de bedoeling vooral niet actieve mensen via een uurtje wandelen toch een minimum aan beweging te geven en hen zo ook te laten kennismaken met de wandelsport. Hierdoor stijgt het ledenaantal tot 56.
De “Pa-Gijs Tochten” worden georganiseerd ten voordele van het “Kinderfonds van Berlare”. Er worden deze keer 1100 deelnemers genoteerd en het Kinderfonds ontvangt een cheque van €1.983,-.
2005 wordt een belangrijk jaar in de geschiedenis van de club:
- Er wordt een spaarkaart ingevoerd: bij elke wandeling mogen de clubleden een stempel op die spaarkaart laten zetten. Een volle spaarkaart geeft recht op een korting van 5 euro op betalingen binnen de club.
- Eind juni wordt een eerste club-barbecue georganiseerd, de aanzet voor het jaarlijks Zomerfeest.
- In juli en augustus doen de vakantiewandelingen hun intrede: elke donderdagavond van juli en augustus gaat er een groepswandeling door, telkens vertrekkend op een andere locatie in Berlare of omstreken.
- In september wordt het wandeluurtje op woensdagavond vervangen door twee wandeluurtjes: eentje op dinsdagavond en eentje op donderdagavond.
- Op de Pa-Gijs Tochten komen 1500 tevreden deelnemers. Het Kinderfonds van Berlare ontvangt €2.000,-.
Eind 2005 houdt wandelclub De Zandstuivers op te bestaan. De Boerenkrijgstappers nemen de twee wandelingen over die zij vanuit onze gemeente organiseerde.
2006 Vanaf nu organiseert de club 3 wandelingen per jaar:
- de Scheldebroektochten op de 4de zondag van januari
- de Donkmeertochten op de 3de zaterdag van mei
- de Pa-Gijs-tochten op de 4de zondag van september.
Deze drie wandelingen vormen samen het “Drieluik van het Donkmeer”, later “Witkap Trofee” genoemd, een wandelcriterium waaraan elk jaar drankpakketten met Witkap Pater bier verbonden zijn.
De club organiseert vanaf dit jaar een club-barbecue op de laatste zondag van juni en een eindejaarsreceptie tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Bij deze laatste gelegenheid kan er weer 2000 euro geschonken worden aan het Kinderfonds van Berlare.
De 'Secretaris-dag' doet zijn intrede onder de vorm van “zituren”. Deze worden gehouden op dinsdag 14 november in de cafetaria van de sporthal te Overmere. De leden kunnen hun lidgeld voor het volgende jaar komen betalen en/of hulpmateriaal en clubkledij aankopen.
- Johan ROELS maakt voor de BKS de boerenkrijgstappers.be website.
2007, op de vooravond van het 5-jarig bestaan, wordt werk gemaakt van Statuten en van een Huishoudelijk reglement. Beide gaan in voege vanaf 1/1/2008.
2008 Er doen 3 nieuwe activiteiten hun intrede: een busreis, een wandelweekend en een Clubfeest.
De bestemming voor de busreis was Oudenaarde waar we deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen voor Wandelaars. Na de wandeling keren we terug via Ninove, waar we brouwerij Slagmuylder bezoeken, de brouwer van het Witkapbier van onze Witkap Trofee.
Voor het wandelweekend trekken 42 leden op 14 november naar het vakantiecentrum van de CM in Amberloup.
Op 27 december wordt ter afsluiting van het eerste lustrum van de club een clubfeest gehouden, de start van het jaarlijks Winterfeest.
Eind 2008 telt de club 218 leden.
2009 Er wordt een derde wandeluurtje geïntroduceerd aan de sporthal te Berlare.
2010 De club heeft 350 leden, de activiteiten lopen goed.
2011 Twee clubleden, Temmerman Willy en Van Wiele Hans, worden gelauwerd met een Eurodax Gouden Arend voor het afstappen van 4 tochten van 25 km, 3 tochten van 50 km, 2 tochten van 75 km, 10 tochten van 100 km, 2 tochten van 125 km en 2 tochten van 150 km.
Ook voorzitter Norbert Sichien valt in de prijzen. Hij wordt opgenomen in de “Orde van de Wandelaar” van wandelfederatie Aktivia omwille van zijn zin voor vernieuwing, zijn streven naar een andere wandelsport en het doorvoeren van zijn ideeën in zijn club.
In de loop van 2011 wordt de beslissing genomen om over te stappen van feitelijke vereniging naar vzw. Er wordt veel tijd en energie gestoken in de opmaak van statuten, een huishoudelijk reglement en een reglement aangaande kostenvergoedingen. De stichtingsvergadering gaat door op 2/12/2011. Vanaf 1/1/2012 is Boerenkrijgstappers vzw een BTW-plichtige VZW.
In het kader van de statuutswijziging en de nog onzekere gevolgen wordt besloten om vanaf 2012 de schenking aan goede doelen op te schorten.
2012 De club organiseert een eerste wandelevent in de week, een zogenaamde weekdagwandeling. Deze gaat door op woensdag 4 april onder de naam Puitenklopperstocht. Er komen meteen 1200 wandelaars opdagen. In totaal nemen 9400 wandelaars deel aan de 4 wandelevents van de Witkaptrofee 2012 waarvan er 1200 een Witkaptrofee ontvangen voor deelname aan 3 van de 4 wandelingen.
Op vraag van leden die het liever rustig aan doen, wordt vanaf begin 2012 een vierde wandeluurtje in het leven geroepen op donderdagnamiddag.
2013 Op 24 februari organiseert de club de Nationale Wandeldag in erbarmelijke omstandigheden.
Toch tellen we 5500 wandelaars en houden er net geen financiële kater aan over. In totaal nemen 12400 wandelaars deel onze 4 wandelevents en op de Pa-Gijs-tocht ontvangen 1300 wandelaars een Witkaptrofee.
2014 verloopt vlotjes zonder noemenswaardige vernieuwingen. De club ontvangt in totaal 9000 wandelaars, 1100 daarvan krijgen een Witkaptrofee en de club telt tegen het jaareinde 350 leden.
2015 De stimulansen voor het wandelen en het medewerken worden opgewaardeerd:
- medewerkers krijgen een kortingsbon van 5 euro per dag
- 25 deelnames aan wandelingen van Clubs aangesloten bij Aktivia geven recht op een waardebon van 20 euro.
De club organiseert in 2015 ook 4 busreizen naar een wandeling ergens in Vlaanderen met gemiddeld 50 deelnemers. Er komen 7800 wandelaars naar de wandelingen en 900 stappers ontvangen een laatste Witkappakket.
In de loop van 2015 heeft het bestuur besloten om de samenwerking met brouwerij Slagmuylder stop te zetten. Er is een veel lucratiever voorstel van brouwerij Van Den Bossche (Pater Lieven). De naam van het wandelcriterium van de Boerenkrijgstappers wordt meteen ook aangepast naar 'Donkmeer-trofee'.
2016 Na de Scheldebroektocht eind januari wordt voor de eerste keer een medewerkersbijeenkomst georganiseerd. Alle medewerkers van het voorbije jaar krijgen een gratis drink en een pakje frietjes met toespijs. Dit wordt zeer goed onthaald en zal elk jaar herhaald worden.
De Donkmeer-trofee 2016 trekt 8600 wandelaars naar de Donkgemeenten waarvan een duizendtal een Donkmeer-trofee ontvangen onder de vorm van een ¾ liter fles Pater Lieven Blond.
2017 De wandelingen worden wat herschikt en herbenoemd:
- De eerste wandeling op de vierde zondag van januari heet voortaan Donkmeertocht. Het is de bedoeling dat het wandelparcours zich concentreert in de onmiddelijke omgeving van het Donkmeer met start in de Festivalhal.
- De tweede wandeling wordt de Scheldebroektocht op de derde zaterdag van mei met een parcours dat vanuit de Festivalhal richting Scheldebroeken en Heidemeersen loopt.
- De derde wandeling, de vennetocht, start op de eerste donderdag van september in CC De Venne in Uitbergen en de wandeltrajecten situeren zich dan ook in die deelgemeente.
- Het jaar wordt afgesloten op de eerste zondag van november met de Boerenkrijgstapperstocht. Deze wandeling start in de festivalhal en de wandeltrajecten lopen via Nieuwdonk of Overmere naar Uitbergen.
Deze herschikte Donkmeer-trofee trekt 9200 wandelaars aan en er worden 1040 Donkmeer-trofeeën uitgereikt.
Eind 2017 overschrijdt het ledenaantal de kaap van 400.
2018 is een jubileumjaar: de club bestaat 15 jaar en dit wordt gevierd.
Op zaterdag 24 februari wordt in zaal De Zevensterre in Laarne een jubileumfeest georganiseerd. De stichters en medestichters worden er bejubeld en ontvangen een attentie.
Alle leden die meer dan 10 jaar lid zijn ontvangen van de club een aandenken in de vorm van een speciaal bedrukte mok met o.a. het clublogo en de tekst: “bij ons heb jij een voetje voor”.
Alle medewerkers ontvangen een speciale medewerkers T-shirt zodat ze goed herkenbaar zijn voor de wandelaars.
Ter gelegenheid van dit derde lustrum verdubbelt de club de kortingsbonnen voor de medewerkers.
Het jubileumjaar wordt afgesloten na de Boerenkrijgstapperstocht met een “medewerkers etentje” met drank “a volonté”, gratis frietjes met stoverij, groenten en sausen.
Er nemen 9100 wandelaars deel aan de Donkmeer-trofee waarvan er 1000 een Trofee verdienen.
Eind 2018 telt de club 444 leden. Velen van hen komen naar één of meerdere van de 4 wandeluurtjes per week, waar we gemiddeld nog steeds 22 deelnemers tellen. Anderen nemen vooral deel aan door andere wandelclubs georganiseerde wandelingen tijdens het weekend of in de week. Een harde kern, mannen en vrouwen die graag eens afzien, blijft zich ook concentreren op de jaarlijkse Dodentocht.
2019 Naast de 4 wandelingen van de Donkmeer-trofee en de wandeluurtjes op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond en op donderdagnamiddag, organiseert de club ook 4 bus-uitstappen, een winter-clubfeest eind februari in zaal De Zevensterre in Laarne, een zomer-clubfeest met halve dag wandelingen en een afsluitende barbecue eind juni, vakantiewandelingen tijdens het zomerverlof, een wandelweekend van 18 tot 20 oktober in Oisterwijk in Nederland en een medewerkers etentje na de Boerenkrijgstapperstocht.
2021 De nieuwe BKS statuten worden goedgekeurd op de Algemene Vergadering.
2023 De club telt meer dan 500 leden.
2024 In november wordt de reeds 18 jaar oude maar nog zeer functionele BKS website van Johan vervangen door de nieuwe website boerenkrijgstappers.be, vormgegeven door Hilda en Erik en verder beheerd door Johan en Norbert.
Uit het gevarieerd aanbod van de club maakt elk zijn/haar keuze en wordt daarvoor ook gewaardeerd. Een kwinkslag is bij de Boerenkrijgstappers ook nooit veraf en af en toe vormen zij ook wel eens een 'prettig gestoorde’ bende.