‍۱۰ سوال اصلی مصاحبه کاری و بهترین جواب‌‌‌ها


آماده‌ای که مصاحبه کاری پیش روی خودت را با موفقیت پشت سر بگذاری؟ یکی از مهم‌ترین اصول مصاحبه کاری این است که به سوالاتی که مصاحبه‌کنندگان معمولا همیشه می‌پرسند، موثر جواب بدهید. از آن‌جایی که این سوالات تکراری هستند، مدیران استخدامی انتظار دارند که شما هم بتوانید خیلی روان و بدون تردید پاسخ بدهید.

منبع: بیزینوس

لازم نیست که جواب‌های خود را حفظ کنید، ولی برای اینکه حس نکنید روی صندلی داغ نشسته اید، باید به مطالبی که قرار است بگویید از قبل فکر کرده باشید. اگر بهتر خود را آماده کرده باشید، بدانید که در مصاحبه کاری چه اتفاقی قرار است بیفتد و بدانید که باید روی چه چیزی تمرکز کنید، عملکردتان بهتر هم خواهد شد.

نکته: دانستن اینکه آماده‌اید، اعتماد به نفستان را افزایش می‌دهد و کمک می‌کند که استرس‌ مصاحبه کاری برایتان بسیار کاهش یابد.

۱۰ سوال اصلی مصاحبه کاری و بهترین جواب‌ها

نگاهی به متداول‌ترین سوالاتی که در مصاحبه کاری پرسیده می‌شود و بهترین جواب‌ها بیندازید. اینگونه می‌توانید برای چالش برانگیزترین سوالاتی که ممکن است مطرح شود نیز آماده شوید.

سوال اول: در مورد خودتان به من بگویید.

چیزی که می‌خواهند بدانند: مصاحبه‌کننده می‌خواهد بداند که آیا مناسب این شغل هستید یا نه. سعی کنید بدون اینکه نه کم و نه زیاد در مورد اطلاعات شخصی خود صحبت کنید، به این سوال پاسخ دهید.

می‌توانید با صحبت در مورد علایق یا تجاربی که مستقیما به کار ارتباط ندارد صحبت کنید. مثلا تعریف کنید که چگونه بزرگ شده‌اید، تحصیلاتتان چیست و چه چیزهایی برای شما انگیزه ایجاد می‌کنند.

حتی می‌توانید از خاطرات بامزه خود تعریف کنید و شخصیت خودتان را برای مصاحبه‌کننده جذاب کنید. اینطور، مصاحبه کاری هم از حالت خشک خود خارج می‌شود.

نمونه جواب

به عنوان یک پرستار، فهمیده‌ام که بهترین راه استرس‌زدایی برایم این است که در زمانی که کاری نیست، بیرون بروم و کمی استراحت کنم. به ورزش علاقه دارم، عکاسی هم کار همیشگیم است. من این فرصت را داشتم که به عنوان نیروی داوطب به حلال‌احمر کمک کنم. آنجا بود که توانستم مهارت‌های پرستاری خودم را توسعه بدهم. هرگز ترسی از پذیرش چالش‌های ناگهانی ندارم و این به من کمک کرده تا بهترین پرستاری که در توانم هست باشم.

سوال دوم: فکر می‌کنید که چرا ما باید شما را استخدام کنیم؟

چیزی که می‌خواهند بدانند: آیا شما بهترین کاندید شغل هستید؟ مسئول استخدام می‌خواهد بداند که آیا شما همه مشخصات لازمه را دارید یا نه. آماده باشید که توضیح بدهید چرا شما کاندیدی هستید که باید استخدام شود.

واکنشتان به این سوال باید همراه با اعتماد به نفس باشد. به طور مختصر توضیح بدهید که چه چیزی به شرکت اضافه می‌کنید و اینکه چرا باید استخدامتان کنند.

نمونه جواب

فکر می‌کنم باید به خاطر تجربه کاری من که کاملا با مهارت‌های لازمه که در آگهی استخدام چاپ کرده بودید، مرا استخدام کنید. من تجربه ۷ سال کار در صنعت مهمانداری دارم، کارم را به عنوان مهماندار در یک هتل شروع کردم و بعدها به عنوان سوپروایزر مهماندارهای یک شرکت فعال در صنعت توریسم فعالیت کردم. این افتخار را دارم که بتوانم هرچه سریع‌تر مشکلات را حل کنم تا مهمانان ما از زمانی که با ما سپری می‌کنند لذت ببرند.

سوال سوم: بزرگ‌ترین نقطه قوت شما چیست؟

چیزی که می‌خواهند بدانند: این یکی از سوالاتیست که معمولا همیشه می‌پرسند تا بدانند چقدر برای پستی که می‌خواهند مناسب هستید. وقتی در مورد بزرگ‌ترین نقطه قوت شما می‌پرسند، مهم است که در مورد ویژگی‌هایتان که با این شغل مرتبط هستند صحبت کنید، این شما را از دیگران جدا می‌کند.

نمونه جواب

من به عنوان یک متخصص در بحث امنیت سایبری، فکر می‌کنم که بزرگ‌ترین قدرت من، کنجکاوی است. از تحقیق در مورد آخرین پیشرفت‌های تکنولوژی واقعا لذت می‌برم، به همین دلیل هم اطلاعات حیاتی ما همیشه به‌روز هستند. من نه تنها آخرین مقالات مربوط به امنیت سایبری را مطالعه می‌کنم تا اطلاعاتم تکمیل باشد، بلکه کارفرمای قبلی خودم را متقاعد کرده بودم که هزینه‌های شرکت من در کنفرانس‌های مربوطه را نیز بدهد. این به من کمک کرده که با منابع قدرتمندی ارتباط داشته باشم که اکثرشان رهبران این زمینه هستند و می‌توانم برای به کار بردن استراتژی‌ها، از آن‌ها کمک بگیرم.

سوال چهارم: بزرگ‌ترین ضعف شما چیست؟

چیزی که می‌خواهند بدانند: یک سوال متداول دیگر که مسئولین استخدام می‌پرسند این است. سعی کنید جوابتان به این سوال پیرامون ابعاد مثبت مهارت‌ها و مشخصاتتان به عنوان یک کارمند باشد. سعی کنید که نقطه ضعفی واضح را به گونه‌ای جلوه دهید که انگار نقطه قوت شماست.

همچنین می‌توانید مهارت‌هایی را که یاد گرفته اید مثال بزنید. مثلا بگویید چگونه توانستید یکی از نقاط ضعف خود را بشناسید و برای تصحیح آن قدم بردارید.

نمونه جواب

بزرگترین نقطه ضعف من هراس از تمام نشدن کارها بود. در دانشگاه من کسی بودم که شب بیداری می‌کشیم که بتوانم سر موقع پروژه‌ها را تحویل بدهم. بعدها که اولین شغلم را به عنوان نویسنده محتوی تجربه کردم، متوجه شدم که اگر جوری تنظیم کنم که ۲۴ ساعت زودتر از موعد مقرر کارم را تحویل بدهم، به نفع کارفرما و خودم است. چون همیشه زمان زیادی دارم که روی پروژه‌های دیگر بگذارم.

سوال پنجم: چرا می‌خواهید از کار فعلی خود استعفا دهید، یا قبلا استعفا داده اید؟

چیزی که می‌خواهند بدانند: مصاحبه‌کننده می‌]واهد بداند که چرا می‌خواهید برای شرکتش کار کنید. وقتی از شما در مورد تغییر شغل یا تغییر مکان شغلیتان پرسیده می‌شود، لطفا حقیقت را بگویید و واضح صحبت کنید و بیشتر در مورد آینده صحبت کنید، خصوصا اگر نحوه جدایی شما از شرکت قبلی، چندان جالب نبوده است.

نمونه جواب

من خوش‌شانس بودم که توسط شرکت ایکس بلافاصله بعد از فارغ‌التحصیلی استخدام شدم. آن‌ها چیزهای زیادی از دیجیتال‌مارکتنگ به من یاد دادند، کار کردن با آن‌ها و تیم خلاقشان بسیار به من انگیزه می‌داد. با این حال آماده قدم بعدی هستم، من همیشه رهبر بوده‌ام، در دانشگاه کاپیتان تیم بودم، در شورای دانشجویی عضویت داشتم و در اکثر پروژه‌های انجمن به عنوان رهبر عمل می‌کردم.

فکر می‌کنم‌ آماده‌آم که به کادر مدیریتی بپیوندم، ولی شرکت ایکس از قبل مدیران بسیار با استعدادی داشت و به هیچ وجه حاضر نبودند که قید همچین کارمندانی را زود بزنند. در آن زمان دوره‌های مدیریتی را گذراندم و می‌دانم که می‌توانم به عنوان مدیر دیجیتال‌مارکتینگ بعدی شما، عالی عمل کنم.

سوال ششم: انتظار چه دستمزدی را دارید؟

چیزی که می‌خواهند بدانند: مسئول استخدام می‌خواهد بداند که انتظار چه درامدی دارید. شاید سوال ساده‌ای به نظر برسد، ولی اگر زیاده‌خواهی کنید، جواب شما می‌تواند فوری از دور خارجتان کند. اگر هم کم بخواهید، ممکن است در نهایت با حقوقی کم‌تر از انتظارتان روبه‌رو شوید.

نمونه جواب

میانگین حقوقی که به سرآشپزهای باتجربه در این منطقه می‌دهند حدود ماهیانه ۴ میلیون تومان است. پارسال حقوق من ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بود، هرچند من قطعا درامد بالای ۴ میلیون تومان را قطعا می‌پذیرم. ولی آماده‌ام که اگر حقوق پایین‌تری پیشنهاد شود ولی برنامه کاری انعطاف‌پذیرتر باشد و تعطیلات بیشتری لحاظ کنید، روی آن مذاکره کنیم.

سوال هفتم: چرا این کار را ‌می‌خواهید؟

چیزی که می‌خواهند بدانند: این سوال در مصاحبه کاری پرسیده می‌شود چون مسئول استخدام می‌خواهد بداند که شما چه چیزهایی در مورد شغلی که می‌خواهید و شرکت می‌دانید، پس لطفا قبل از اینکه در جلسه حاضر شوید، اندکی زمان بگذارید و در مورد شرکت، محصولات، خدمات، فرهنگ و ماموریتی که دارند تحقیق کنید.

به طور ویژه بگویید که چه مشخصه‌ای از شرکت باعث شده که شما فکر کار کردن برایشان بیفتید. جنبه های شرکت و پستی که بیشتر برایتان مناسب است را ذکر کنید.

نمونه جواب

طراحی و ساخت‌و‌ساز در خون من است. هم پدر و هم پدربزرگ من هم ساختمان‌ساز بودند. از زمانی که وارد دانشگاه شدم،‌می‌دانستم که می‌خواهم معماری باشم که روی طراحی سبز تمرکز دارد. پس همان زمان از یک سازمان معتبر مدرک خود را در این زمینه گرفتم. در مجله معماری ایکس، کارهای شما را در زمینه معماری سبز دنبال می‌کردم. کار کردن در شرکت شما واقعا کار رویایی من است، چون ماموریتی که شما دارید کاملا با اهداف من سازگار است.

سوال هشتم: چگونه فشار و استرس را مدیریت می‌کنید؟

چیزی که می‌خواهند بدانند: وقتی که شرایط سر کار خوب نیست، . چه می‌کنید؟ با شرایط سخت چگونه کنار می‌آیید؟ کارفرما می‌خواهد بداند که شما چگونه استرس‌های فضای کاری را مدیریت می‌کنید.

از گفتن اینکه هرگز یا به ندرت استرسی می‌شوید، پرهیز کنید. به جای‌ آن، سعی کنید به مسئول استخدام متوجه کنید که از استرس‌های کاری آگاهی دارید و توضیح دهید که چگونه از پس آن بر می‌ایید یا حتی به عنوان یک مزیت خدادادی از آن استفاده می‌کنید.

برای مطالعه بیشتر می‌توانید این مطلب را در مورد چگونگی کنترل استرس مصاحبه کاری بخوانید.

نمونه جواب

من کسی نیستم که از محیط‌های استرس‌زا انرژی بگیرم یا در چنین محیطی رشد کنم. اولین قدم من برای مدیریت استرس این است که سعی کنم با سازماندهی پروسه کاریم و نگرشی حرفه‌ای، آن را دور بزنم. وقتی مشتری یا همکارمان به خاطر مشکلی که پیش آمده سراغ من می‌آیند، سعی می‌کنم مسئله را از دید آن‌ها ببینم و با رویکرد حل مسئله جلو روم.

اگر شرایطی استرس‌زا پیش آمد، من فقط نفسی عمیق می‌کشم و یادم می‌ماند که فرد مقابلم به خاطر شرایط عصبی است، با خود من مشکلی ندارد. سپس به صورت فعال به نگرانی‌هایش گوش می‌دهم و طرحی برای حل کردن هرچه سریع‌تر آن پیدا می‌کنم.

سوال نهم: یک شرایط سخت کاری یا پروژه سنگین تعریف کنید و توضیح دهید که چگونه از پسش بر می‌آیید.

چیزی که می‌خواهند بدانند: مصاحبه‌گر می‌خواهد بداند که شما هنگام مقابله با تصمیمات سخت چگونه عمل می‌کنید. مثل همان سوال در مورد استرس، آماده باشید که یک مثال از کار سختی که در شرایط ناهموار انجام داده اید بزنید. مهم است که وارد جزئیات شوید و داستانتان را قابل باور و جذاب جلوه دهید.

نمونه جواب

به نظرم سخت‌ترین شرایطی که به عنوان مدیر تولید با آن رو‌به‌رو شده ام وقتی بود که مجبور شدم کارکنانم را اخراج کنم، چه به خاطر اینکه کار را درست انجام نمی‌دادند، یا حتی بدتر، زمانی که فروش کم می‌شد. وقتی بتوانم، سعی می‌کنم با شخصی که کم‌کاری می‌کند کنار بیایم و ببینم که آیا می‌توانم عملکردش را بهتر کنم یا نه. اگر نه، مجبورم بعد از توضیح واضح دلایل، آن ها را اخراج کنم. وقتی این اتفاق بیفتد، سعی می‌کنم مودب باشم و زیاد از “شما یا تو” در صحبت‌هایم استفاده نکنم. مطمئنا نمی‌خواهم که باعث خجالت آن‌ها شوم.

سوال دهم: اهداف آینده شما چیست؟

چیزی که می‌خواهند بدانند: این سوال به این خاطر طراحی شده که بدانند آیا قرار است ماندنی باشید یا به محض پیدا کردن شرایط بهتر، جدا می‌شوید. سعی کنید بیشتر روی شرکت و کاری که قرار است انجام دهید تمرکز کنید و به مسئول استخدام القا کنید که این شغل با اهداف بلند‌مدت شما هم‌خوانی دارد.

نمونه جواب

من کسی هستم که ثبات را دوست دارم. هدف من پیدا کردن کاریست که بتوانم برای مدتی طولانی داشته باشمش و همانطور که ترفیع می‌گیرم و مسئولیت‌هایم بیشتر می‌شود، در شرکت تبدیل به کارمندی ارزشمند شوم. من به دلیل برنامه‌های آموزشی شما، واقعا به شغلی که پیشنهاد کرده‌اید علاقه دارم. هدف بلند مدت من این است که تدریجا بعد از اثبات توانایی‌هایم در بخش خدمات مشتریان، به مدیر این بخش تبدیل شوم.

در پایان مصاحبه کاری،‌ اکثرا از شما می‌پرسند که آیا سوالی دارید یا نه. اگر سوالی نداشته باشید، باعث می‌شود که به نظر بیاید شما انسانی بی‌تفاوت هستید. خوب است که از قبل، یک لیست از سوال‌هایی که می‌توانید بپرسید داشته باشید.

هرچه بیشتر برای آمادگی خود جهت مصاحبه کاری وقت بگذارید، شانس شما برای استخدام بیشتر است. اگر با محصولات و خدمات شرکت آشنا باشید، زمان صحبت با مسئول احساس راحت‌تری خواهید داشت.

در مورد شرکت تحقیق کنید. قبل از مصاحبه کاری، هرچه می‌توانید زمان بگذارید و در مورد کار و کارفرمایتان اطلاعات جمع کنید. منابع زیادی برای انجام این کار وجود دارد تا اخبار و اطلاعاتی را در مورد سازمان یا کاری که انجام می‌دهند پیدا کنید.

به دنبال روابط داخل شرکت بگردید. ببینید که چه کسی را در آن شرکت می‌شناسید که می‌تواند به شما جهت استخدام کمک کند. از شبکه‌های اجتماعی استفاده کنید. بپرسید که آیا توصیه ای برای روان کردن پروسه مصاحبه کاری شما دارند.

جورچین بازی کنید! قبل از مصاحبه کاری،‌ بین مهارت‌هایتان و نیازمندی‌های شغلی که در اعلامیه استخدام نام برده شده، ارتباط برقرار کنید.

جواب‌هایتان را تمرین کنید. جواب‌هایتان را به سوالات متداول به صورت کاملا گسترده بنویسید و سپس با صدای بلند بخوانید. مطمئن شوید که طبیعی هستید. سعی کنید که کوتاه و دل‌نشین صحبت کنید. هرگز تبدیل به کسی نشوید که مدام از خودش تعریف می‌کند.

آماده باشید که دلیل و مدرک بیاورید. این نکته را به یاد داشته باشید. حرف نزنید، نشان بدهید. برای مثال به جای اینکه عنوان کنید که توانایی حل مسئله زیادی دارید، به جایش یک مثال برای نشان دادن این قابلیت خودتان ذکر کنید.

چگونه بهترین برداشت و جلوه را از خود ایجاد کنیم.

اولین برداشتی که از شما در مصاحبه کاری می‌شود، تبدیل به مهم‌ترین خواهد شد. مسئولین استخدام می‌توانند در همان چند دقیقه اول دیدنتان، تصمیم بگیرند که آیا کاندید خوبی هستید یا نه. این نکات به شما کمک می‌کنند که برداشت اولیه خوبی از خود به جا بگذارید.

لباس خوب بپوشید. لباسی که می‌پوشید مهم است. پیراهن و شلوار می‌تواند انتخاب خوبی باشد. با دقت لباس مناسب خود را بپوشید.

سر وقت یا حتی کمی زودتر حاضر شوید. قطعا نمی‌خواهید که کسی منتظر شما بماند! پس سر وقت یا حتی چند دقیقه زودتر در مکان مصاحبه حاضر شوید. اگر مسیر را بلد نیستید، یک روز قبل امتحانی سری به آن‌جا بزنید تا بدانید رسیدن به مکان مصاحبه چقدر طول می‌کشد.

مثبت‌نگر باشید. همیشه سعی کنید با یک شیب ملایم، پاسخ‌های خود را به سمت مثبتی ببرید. همیشه بهتر است که اگر کار به جای چالش برانگیزی کشیده شد، خود را با انگیزه نشان دهید،‌ تا اینکه از موضوع فرار کنید. به علاوه، از خراب کردن شرکت‌هایی که قبلا با آن‌ها کار کرده‌اید، کارفرمایتان و … پرهیز کنید.

یک کارفرما احتمالا دلش نمی‌خواهد کسی را که در مورد یک شرکت بد حرف می‌زند، استخدام کند.

پیگیر باشید. بعد از انجام مصاحبه کاری، یک ای‌میل تشکر بفرستید و از مسئول استخدام بابت زمانی که برایتان گذاشت تشکر کنید و دوباره علاقه خود را به شغل نشان دهید. اگر چیزی بود که در مصاحبه دلتان می‌خواست بگویید ولی شانسش را نداشتید، زمان خوبیست که در موردش صحبت کرد.