Automatisering van data processen

automatiseer de datamanagement processen!

Je kunt pas goed de grote meerwaarde van Selfservice Business Intelligence behalen als je de datamanagement processen automatiseert. Maar wat wordt er nu eigenlijk precies met Self Service BI bedoeld? Business Intelligence (BI) biedt bijna elk bedrijfsproces meerwaarde. Het creëert een totaaloverzicht en geeft teams de mogelijkheid om hun eigen data te analyseren, waardoor ze hun efficiëntie kunnen verbeteren en betere dagelijkse beslissingen kunnen maken. Organisaties die succes willen boeken met Business Intelligence-programma’s bieden zakelijke gebruikers best selfservice functionaliteit die het besluitvormingsproces ondersteunt. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door Qlik, speler in visual analytics, en Forbes Insights, bij ruim 400 zakelijke en IT-managers uit Noord-Amerika, Europa en de regio Azië-Pacific. Self-service BI is een essentieel onderdeel van digitale transformatie voor veel afdelingen binnen een organisatie, van financiën, marketing en sales tot operations en HR. Om de maximale waarde te halen, moet de IT-afdeling erop kunnen vertrouwen dat iedereen toegang heeft tot alle relevante data, ongeacht welke data of waar zij te vinden is.

Data integratie

Data-integratie is een complex proces waarin gegevens uit verschillende databronnen en IT-systemen van een bedrijf worden samengevoegd, verbeterd, verrijkt en opgeschoond. Vervolgens worden de gegevens op dezelfde eenduidige manier weergegeven, zodat goed inzicht in alle beschikbare gegevens mogelijk wordt. ‘Ruwe’ data kunnen zo eenvoudig worden geanalyseerd en worden veranderd in voor het bedrijf (commercieel) bruikbare ‘intelligente’ data. In deze wiki meer over data-integratie. Veel systemen leiden tot veel verschillende gegevens die weer door veel verschillende medewerkers worden ingevoerd. Dit versnipperde handwerk vergroot de foutkans in het gebruik van klantdata enorm. Het integreren van data zorgt ervoor dat op een eenduidige wijze, vaak op één centrale plek, gegevens worden bijgehouden en gewijzigd. Bovendien kunnen verschillende soorten gegevens worden geïntegreerd, wat de efficiëntie binnen bedrijven verder vergroot.

Datagovernance

AVG, steeds veranderende wettelijke vereisten, beveiligingslekken… Data governance is dagelijks in het nieuws. De AVG is een belangrijke veroorzaker van potentiële risico’s. Het managen van de data kan snel op ellende uitlopen: meerdere versies van de data in verschillende silo’s opgeslagen, fouten in de autorisatie voor toegang en dergelijke zijn een nachtmerrie voor IT, klantenservice en vele anderen.

Het vermijden van menselijke fouten, het vermijden van klachten van klanten, verlies van data of zelfs het vermijden van juridische stappen… Het neerzetten van een goed datagovernance proces wordt vaak als iets negatiefs gezien, om het ergste te voorkomen.


Conclusies

  • door automatisering van de datamanagement processen is het mogelijk om op een zeer veilige, eenvoudige en efficiënte manier verbinding te maken met verschillende databronnen. Dit als alternatief voor het handmatig voorbereiden van data voor analyse met selfservice BI, of het rechtstreeks verbinding maken met brondatabases.

  • Het automatiseren helpt selfservice BI gebruikers complexe analyses uit te voeren zonder dat hun werk gevolgen heeft voor de prestaties of de integriteit van de onderliggende databases. Wat zonder automatisering vaak wel het geval is.

  • Het uiteindelijk resultaat hiervan is dat gebruikers zodoende hun vrijheid herwinnen om meerdere, geïntegreerde databronnen te verkennen en te analyseren en eerder verborgen inzichten te ontdekken. De basis voor het halen van zeer goede resultaten en langetermijn groei.


Automatiseren van datamanagement processen