BE:FEMON

Bečejski festival monodrame

GRADSKO POZORIŠTE BEČEJ

O FESTIVALU:

Bečejski festival monodrame (BE:FEMON) okuplja najznačajnije pozorišne umetnike iz Srbije i regiona. Festival traje četiri dana tokom kojih se odigra od pet do sedam monodrama koje bira Organizacioni odbor festivala. Festival je takmičarskog i regionalnog karaktera, a o pobedniku odlučuje stručni žiri koji čine eminentni pozorišni umetnici. Cilj Be:femona jeste afirmisanje monodramske forme kao posebnog vida teatarskog izraza koji podrazumeva vrhunsko glumačko umeće. 

Pored takmičarskog dela, festival ima i propratne programe: promocije monografija o našim velikim glumcima, izložbe u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine, okrugle stolove i radionice.

 

REKLI SU O BE:FEMONU

Festival monodrame u Bečeju doživio sam kao istinsku, pravu svečanost riječi, misli, scenske pameti i inteligencije, te kao afirmaciju izvorne i organske potrebe glumačke prirode da kroz svoje samotno djelovanje dosegne umjetnički ideal. Transparentnom, neposrednom igrom, izvođači su razgolitili svu svoju nutrinu te ostvarivali doticaj i suigru sa publikom gladnom smisla i osjetilne spoznaje. U izvedbama hrabri i odvažni glumci pomogli su nam da pronađemo ljekovita utočišta u kojima se događalo istinsko pročišćenje misli i emocija. Svečanost snage talenata, izvođačkih vještina i neslućenih sposobnosti umjetnika koji su izložili svoja bića pred nama zadivila me je i oslobađala, iz dana u dan tijekom trajanja Be:femona, predrasuda koje su se nataložile u meni tijekom mog gledalačkog iskustva zahtjevne monodramske forme. Jest, teatar je medij u kojem se ne "psuju tmine već pale svjetla", a svaki od izvođača upalio je, na sebi svojstven način, svoju luč ispunjenu osjećajem istine i vjere u temeljne ljudske i kazališne vrijednosti.

Robert Raponja, reditelj, prorektor Sveučilišta za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju u Osijeku

Ovaj festival ima elemente pojedinih evropskih festivala. Mislim da se ovakvi festivali ne događaju često i da im je teško da se ustanove duži niz godina. Ovo je jako dobar put – i jako dobra selekcija – i mislim da će trajati.
Festival Be:femon ohrabruje stvaraoce glumce, reditelje i pisce u celom regionu da na njemu pokažu svoje unutarnje raspone i težnje da predstave samostalno svoje lične tendencije koje pomeraju granice pozorišne umetnosti u okviru jedne od najtežih disciplina - MONODRAME.

Dušanka Glid Stojanović, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu

Bečejci su dobili priliku da uživaju u prvorazrednoj umetnosti, u izuzetnim pozorišnim ostvarenjima. Postavljanje i izvođenje monodrama danas je neretko motivisano pukom besparicom, ali dobrom selekcijom predstava – ozbiljnih, društveno relevantnih i umetnički neupitnih, a ne lakozabavnih – Be:femon bez imalo sumnje postaje najznačajniji godišnji kulturni događaj u gradu.

Ivan Kovač, publicista

ODRŽAVANJE FESTIVALA POMOGLI

KAKO DO GRADSKOG POZORIŠTA BEČEJ

        Web stranica Gradskog pozorišta


           Facebook stranica Be:femona

Be:femon - Bečejski festival monodrame             e-mail: befemon.becej@yahoo.com          Gradsko pozorište Bečej, Gerberovih 2, 21220 Bečej

                                                                                         Telefon: ++381/21-6915-336