Rekenproblemen voorkomen

Voorkom rekenproblemen op tijd


Al op jonge leeftijd beginnen kinderen met leren rekenen. In groep 3 en groep 4 wordt verreweg de belangrijkste basis gelegd voor het rekenen in de bovenbouw. Desondanks kan het zijn dat kinderen vroeg of laat vastlopen in rekenen. Het is van belang om rekenproblematiek tijdig te ontdekken, zodat je er wat aan kunt werken. Hoe zien rekenproblemen eruit, wat zijn de gevolgen en hoe kun je rekenproblemen voorkomen als ouder of als leerkracht? Aan de hand van dit artikel helpen we leerkrachten en ouders.


Wat zijn rekenproblemen?

Rekenproblemen ontstaan als een kind niet meer goed mee kan komen met de stof die in de klas wordt behandeld. Dat probleem kan klein zijn, maar ook heel groot. Bij een rekenprobleem mist een kind de kennis of vaardigheid om een rekenvraagstuk volgens plan op te lossen. Als een rekenprobleem niet wordt verholpen, kan de achterstand alleen maar verder groeien. Zo nemen ook de rekenproblemen verder toe. Naarmate de kinderen de bovenbouw bereiken moeten ze de nodige strategieën benutten en is het des te meer van belang rekenproblemen te hebben verholpen.


Gevolgen

Het rekenonderwijs wordt stapsgewijs uitgebouwd vanaf groep 1 en 2. Een kwestie als getalbegrip wordt gevolgd door optellen en aftrekken en al snel voegen zich daar de andere rekenvaardigheden bij, zoals vermenigvuldigen, delen, rekenen met breuken, procenten, kommagetallen, tijd en geld. Kortom heeft een probleem in het rekenen op vrijwel alle strategieën een bepalende invloed. Als een kind de tafels niet goed beheerst wordt het vrijwel onmogelijk om later te rekenen met breuken en cijferend vermenigvuldigen of delen. Dit kan mogelijk zelfs leiden tot frustratie bij een leerling, waardoor er iets vervelends gebeurt: de motivatie brokkelt geheel of gedeeltelijk af en een kind ziet op tegen het rekenen. Aangezien rekenen een tijdrovende bezigheid is is het zo belangrijk dat kinderen succes blijven ervaren. Verkeerde rekenstrategieën op de basisschool hebben ook gevolgen voor het middelbaar onderwijs, want daar worden wiskunde, scheikunde, natuurkunde en economie gegeven.


Voorkom rekenproblemen

Duidelijk dat het niet de bedoeling mag zijn om rekenproblemen te laten waar ze zitten. Sterke leerkrachten hebben oog voor hun leerlingen en kunnen beginnende rekenproblemen vrij snel signaleren en op tijd behandelen. We spreken dan over een gecontroleerd rekenprobleem en dat hoeft geen verdere gevolgen te hebben. Maar wanneer een kind steevast dezelfde fouten blijft maken en vaardigheden of strategieën niet zegt te snappen, is het van belang om in actie te komen. De meeste rekenproblemen zijn gelukkig te herleiden naar de basis: getalbegrip en het beheersen van de tafels. Dit zijn vaardigheden die zowel thuis als op school behandeld kunnen worden en zo zullen verbeteren. Rekenspelletjes kunnen een belangrijke rol spelen bij het oplossen van rekenproblemen bij jonge en oude kinderen en kun je met gemak overal spelen.


Rekenspelletjes om problemen te voorkomen

Wil jij rekenproblemen voorkomen aan de hand van spelletjes? Hier delen we enkele spelletjes met je:


Dobbelspelletje

Eenvoudig en overal te spelen: wie gooit de meeste ogen op 1 of 2 dobbelstenen? Handig spelletje voor rekenproblemen in groep 3 of 4.


Oorlogje spelen

Pak een spel kaarten en neem alleen de cijfers. Deel de kaarten op en draai om de beurt een kaart om. Degene met de hoogste kaart wint beide.


Erbij of eraf

Spreek een getal af dat je erbij of eraf doet. Noem vervolgens een getal en laat je kind het cijfer er steeds bij doen of afhalen. Hoe ver kan je kind komen?


Tafelhappertjes

De tafels zijn vaak een groot probleem binnen het rekenonderwijs, maar kun je goed oefenen door het maken van een tafelhappertje. Maak bij voorkeur per tafel een happertje. Als de tafels eenmaal goed gaan kun je de moeilijkste tafels los opschrijven in een eigen happertje.


Het schakelspel

Speler 1 begint met een som, speler 2 noemt het antwoord en gaat daarmee verder. Bijvoorbeeld 9 +3 = 12, 12 + 9 = 21, 21 + 4 = 25 enzovoorts. Hoe ver komen jullie samen? Op de basisschool maak je snel een afspraak en schoolleiders vinden het altijd leuk om ouders te mogen verwelkomen voor een praatje of een rondleiding.


Slotsom

Het is erg lastig om als kind rekenproblemen te hebben. Gelukkig zijn er heel wat problemen die gemakkelijk zijn op te lossen. Als de leerkracht tijdig signaleert dat een kind niet goed mee kan komen met bepaalde strategieën en vaardigheden kan een rekenprobleem eenvoudig worden aangepakt. Als opvoeder kun je ook helpen met rekenproblemen. We deelden in dit artikel een aantal leuke spelletjes die leerlingen onbewust aan het rekenen dwingen. Door dit regelmatig te doen voorkom je op voorhand al een groot deel van de problemen bij rekenen die jonge leerlingen in school op kunnen lopen.