Cursussen & workshops

Van boom tot meubel (cursus)

Een sessie van 3 uur.

Er kunnen zich maximaal 5 deelnemers inschrijven.

De sessies gaan door op zaterdag van 10 tot 13 uur in Atelier Vilvoorde.

Deze uiteenzetting geeft een klare kijk op de verschillende stappen die nodig zijn om van een boomstronk tot een afgewerkt massief houten meubel te komen. Hoe zorg ik dat het niet krom trekt ? Hoe zet ik mijn Pinterest foto om in een ontwerptekening ? Hoe kom ik aan mijn stuklijst?... dat en nog veel meer leggen we gedurende deze uiteenzetting uit.

Vereisten: Gezond verstand.

Prijs: 35 €

Start van de volgende sessies waarvoor er nog plaatsen beschikbaar zijn : 7 januari, 4 februari, 4 maart en 1 april

Om je in te schrijven stuur je een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be met als onderwerp "Inschrijving Van boom tot meubel" met daarin je naam, voornaam en de datum van de sessie waarvoor je wenst in te schrijven. Je zal een antwoord krijgen ter bevestiging van je inschrijving en betalingsinstructies.

Het stoeltje : Hands-on cursus meubels maken uit massief hout

6 Sessies van 2,5 uur op een avond op een weekdag zes opeenvolgende weken telkens van 19h30 tot 22 uur of twee zaterdagen van 10 tot 18h.

Er kunnen zich maximaal 4 deelnemers inschrijven.

We leren werken met alle houtbewerkingsmachines en houtbeitels. Om alle vaardigheden te oefenen en te leren werken met alle machines maken we een stoeltje dat elke deelnemer mee naar huis mag nemen.

Vereisten: Ter voorbereiding hoor je een sessie "Van Boom tot meubel" gevolgd te hebben.

Prijs: 250 €

Start van de volgende reeksen op 6 opeenvolgende avonden : Dinsdag 16 mei 2023 en de 5 daaropvolgende dinsdag avonden.


Inschrijving:

Stuur een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be met als onderwerp "Inschrijving Het Stoeltje" met daarin je naam, voornaam en de startdatum van de eerste sessie van de reeks waarvoor je wenst in te schrijven. Je zal een antwoord krijgen ter bevestiging van je inschrijving en betalingsinstructies.

Als je een factuur nodig hebt gelieve dan ook je firmanaam en BTW nummer te vermelden.

Moravische werkbank ( Moravian worksbench ) maken

Drie zaterdagen van 10 tot 18 uur

Er kunnen zich maximaal 3 deelnemers inschrijven

De sessies gaan door op zaterdag van 10 tot 18 uur in Atelier Vilvoorde.

Deze werkbank is dezer dagen de hit op het internet. Ze werd ontworpen door de Moraviers (een religieuze gemeenschap) om makkelijk weggeborgen te kunnen worden en toch super stabiel te staan. Will Myers heeft ze herontdekt en populair gemaakt. In dit filmpje geeft hij de belangrijkste kenmerken en toont hij hoe snel ze kan gemonteerd worden : https://youtu.be/9vKPpp5_bbE

Als je die zelf wil bouwen ga je snel vaststellen dat je heel veel tijd nodig hebt of een groot goed afgesteld houtbewerkingscentrum (zoals onze Felder).

Atelier Vilvoorde zal voor het hout zorgen. Lariks (Lork) voor de tafel en het onderstel, berkenmultiplex voor de bak voor het werkgerief.

De eerste dag gaan we de balken schaven, verzagen en op lengte zetten. Daarbij kan je de hoogte van je werkbank kiezen en de lengte van het werkblad kiezen (tussen 160 en 199 cm). Op het einde van de dag verlijmen we het werkblad.

De tweede dag tekenen we de houtverbindingen af en frezen en boren we een belangrijk stuk van de houtverbindingen.

De derde dag werken we de houtverbindingen af met houtbeitels en monteren we het geheel.

De beschermende laag olie in het kleurtje van uw keuzen moet je dan nog buiten de workshop doen naar keuze in Atelier Vilvoorde of thuis.

Vereisten: Gezond verstand. Je hoeft geen werkgerief mee te brengen. Wij zorgen voor alles (maar je mag wel je eigen beitels en schaaf meebrengen als je die hebt).

Prijs: De workshop kost 300 euro en het hout (lariks en berken multiplex) kost 400 euro. Dus voor 700 euro heb je uw zelfgebouwde Moravian workbench.

Start van de volgende sessies: Zaterdag 10 September

Om je in te schrijven stuur je een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be met als onderwerp "Inschrijving Moravische werkbank" met daarin je naam, voornaam en de datum van de sessie waarvoor je wenst in te schrijven. Je zal een antwoord krijgen ter bevestiging van je inschrijving en betalingsinstructies.

Basis elektronica en µ-controllers met de Arduino

2 dagen van 9 uur tot 17 uur

Er kunnen zich maximaal 6 deelnemers inschrijven.

We leren wat spanning en stroom is en welke de eigenschappen zijn van weerstanden condensatoren en spoelen. Daarmee bouwen we ons eerste project waarbij we ook leren solderen. Vervolgens introduceren we de transistor en daarmee bouwen we een paar digitale basisschakelingen. Eens we dat onder de knie hebben kunnen we uitleggen hoe een een microcontroller werkt. Om uw microcontrollers te programmeren leren we in C en C++ programmeren.

Nu zijn we klaar om zo ongeveer gelijk welk microcontroller project te bouwen: Een LED-lampje laten dimmen, een relais schakelen, een afstand meten met een ultrasoon sensor, een servo aansturen, een aandrijf motortje voor een robot op basis van een servo, lichtsensoren, een robotje dat een getekende lijn volgt, infrarood afstandsbediening,...

Prijs: 250 €

Start van de volgende reeksen : Op verzoek. Stuur een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be met als onderwerp " cursus basis elektronica en `-controllers met de Arduino. " met daarin je naam, voornaam en uw voorkeur voor een datum. Als we drie deelnemers kunnen verzamelen gaan we ervoor.

Metaalbewerking: Draaien en frezen

2 zaterdagen van 10 uur tot 18 uur

Er kunnen zich maximaal 4 deelnemers inschrijven.

We leren alle bewerkingen die je kan uitvoeren op een draaibank en alle bewerkingen die je kan uitvoeren op een metaalfrees.

We maken samen een schietloot omdat daar alle bewerkingen voor een draaibank in zitten (dag 1). Me maken een perfect rechthoekig blokje en een tandwiel op de frees (dag 2).

Prijs: 250 €

Start van de volgende reeksen : Op verzoek. Stuur een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be met als onderwerp " cursus metaalbewerking: draaien en frezen" met daarin je naam, voornaam en uw voorkeur voor een datum. Als we drie deelnemers kunnen verzamelen gaan we ervoor.