Cursussen & workshops

Houtbewerking

Van boom tot meubel (cursus)

Een sessie van 3 uur.

Er kunnen zich maximaal 5 deelnemers inschrijven.

De sessies gaan door op zaterdag van 10 tot 13 uur in Atelier Vilvoorde.

Deze uiteenzetting geeft een klare kijk op de verschillende stappen die nodig zijn om van een boomstronk tot een afgewerkt massief houten meubel te komen. Hoe zorg ik dat het niet krom trekt ? Hoe zet ik mijn Pinterest foto om in een ontwerptekening ? Hoe kom ik aan mijn stuklijst?... dat en nog veel meer leggen we gedurende deze uiteenzetting uit.

Vereisten: Gezond verstand.

Prijs: 35 €

Start van de volgende sessies: 5 februari , 5 maart, 2 april, 7 mei en 4 juni 2022.

Om je in te schrijven stuur je een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be met als onderwerp "Inschrijving Van boom tot meubel" met daarin je naam, voornaam en de datum van de sessie waarvoor je wenst in te schrijven. Je zal een antwoord krijgen ter bevestiging van je inschrijving en betalingsinstructies.

Het stoeltje : Hands-on cursus meubels maken uit massief hout

6 Sessies van 2,5 uur op een avond op een weekdag zes opeenvolgende weken telkens van 19h30 tot 22 uur.

Er kunnen zich maximaal 4 deelnemers inschrijven.

We leren werken met alle houtbewerkingsmachines en houtbeitels. Om alle vaardigheden te oefenen en te leren werken met alle machines maken we een stoeltje dat elke deelnemer mee naar huis mag nemen.

Om je in staat te stellen om met wat je geleerd hebt ook echt uw eigen project te realiseren is in de prijs een 10 beurten kaart (waarde 100 €) inbegrepen.

Vereisten: Ter voorbereiding hoor je een sessie "Van Boom tot meubel" gevolgd te hebben.

Prijs: 250 €

Start van de volgende reeksen : (De eerst volgende reeks start op maandag 7 maart 2022 maar is uitverkocht). De eerstvolgende reeks met vrije plaatsen start op dinsdag 19 april en gaat verder op de 5 daaropvolgende dinsdag avonden.

Inschrijving:

Stuur een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be met als onderwerp "Inschrijving Het Stoeltje" met daarin je naam, voornaam en de startdatum van de eerste sessie van de reeks waarvoor je wenst in te schrijven. Je zal een antwoord krijgen ter bevestiging van je inschrijving en betalingsinstructies.

Als je een factuur nodig hebt gelieve dan ook je firmanaam en BTW nummer te vermelden.

De bouwgroep

Wie voor deze workshop inschrijft sluit zich aan bij een groepje gelijkgezinden die graag iets bouwen.

Daarbij kan iedere deelnemer gebruik maken van alle ateliers en onze ervaring en helpende handen.

Het enige dat je moet hebben is een idee van wat je wil maken : een kippenhok, een muzieksythesizer, een stoel, een benzinemotor, een kast, een kist, een gamingtable, een ballustrade ... een battlebot/robotwars-machine ?

Als je er niet in slaagt om een bruikbare tekening te maken kan je die allicht wel vinden tussen de duizenden bouwtekenen die Atelier Vilvoorde ter beschikking heeft.

Zijn er machines die je zou willen gebruiken maar waarmee je geen ervaring hebt... we zullen je uitleggen hoe je ze best kan gebruiken.

Vereisten: gemotiveerd zijn en voldoende gedisciplineerd om de instructies op te volgen over hoe je potentiëel gevaarlijke machines veilig kan gebruiken.

Prijs: 15 euro per uur via een 10-Bouwuren-kaart aan 150 euro

We starten op donderdag 21 oktober om 17 uur

Eens het corona gebeuren voldoende onder controle is kan je elke donderdag van 17 tot 21 uur 45 aan je project komen werken. Je kan dus ook perfect pas om 19 uur aansluiten of het om 21 uur een mooi uur vinden om naar huis te gaan.

Inschrijving:

Stuur een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be met als onderwerp "Inschrijving bouwgroep" met daarin je naam, voornaam en de datum van de eerste sessie van de waarvoor je wenst in te schrijven. Je zal een antwoord krijgen ter bevestiging van je inschrijving en betalingsinstructies.

Bootcamp 3D tekenen: Fusion 360

Een sessie van 3 uur op een zaterdag voormiddag van 10 tot 13 uur.

Er kunnen zich maximaal 5 deelnemers inschrijven.

Als je een enkele keer een werkstuk moet tekenen is potlood en papier allicht de beste oplossing. Als je dat regelmatig doet of de stukken worden te complex dan is het tijd voor een CAD/CAM programma.

Fusion 360 van Autodesk is dan vandaag een uitstekende keuze. Gedurende deze workshop helpen we je uit de startblokken met Fusion 360. We overlopen de gebruikers interface, leggen de filosofie uit, leren 2D tekenen (schetsen) en 3D tekenen.

Vereisten: Een notebook waarop je Fusion 360 hebt geïnstalleerd.

Prijs: 35 €

De sessies gaan door op zaterdag van 10 tot 13 uur op aanvraag. Stuur je een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be en stel een datum voor die je schikt.

Vakantiekamp : Basis elektronica en µ-controllers met de Arduino

5 dagen van 9 uur tot 17 uur. We zorgen voor opvang van 8 tot 18 uur

Er kunnen zich maximaal 6 deelnemers inschrijven. Leeftijd van 14 tot 16 jaar.

We leren wat spanning en stroom is en welke de eigenschappen zijn van weerstanden condensatoren en spoelen. Daarmee bouwen we ons eerste project waarbij we ook leren solderen. Vervolgens introduceren we de transistor en daarmee bouwen we een paar digitale basisschakelingen. Eens we dat onder de knie hebben kunnen we uitleggen hoe een een microcontroller werkt. Om uw microcontrollers te programmeren leren we in C en C++ programmeren.

Nu zijn we klaar om zo ongeveer gelijk welk microcontroller project te bouwen: Een LED-lampje laten dimmen, een relais schakelen, een afstand meten met een ultrasoon sensor, een servo aansturen, een aandrijf motortje voor een robot op basis van een servo, lichtsensoren, een robotje dat een getekende lijn volgt, infrarood afstandsbediening,...

Prijs: 250 €

Start van de volgende reeksen : Maandag 25 juli 2022 en maandag 8 augustus 2022

Inschrijving:

Stuur een mailtje naar info@ateliervilvoorde.be met als onderwerp "Inschrijving vakantiekamp Arduino" met daarin je naam, voornaam en de startdatum van de eerste sessie van de reeks waarvoor je wenst in te schrijven. Je zal een antwoord krijgen ter bevestiging van je inschrijving en betalingsinstructies.

Filmpje : https://youtu.be/NZXFdpaHN0w