Ons idee

Ons idee voor Artcadia is om energie op te wekken uit mest en daardoor een groot deel fossiele brandstoffen te vervangen. Wij gaan ons idee verwerken in een flatgebouw dat efficiënt met ruimte omgaat, zo hebben wij allebei de problemen Milieu & Ruimte getackeld.

Onze oplossing voor dit kapitaal grote probleem, is het omzetten van mest in groene energie. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk proces dat geen einde kent. Onze oplossing is haalbaar, want er zijn al een paar bedrijven bezig met het omzetten van de mest. De kosten van dit hele totale plaatje komen net boven de groene streep uit, maar zijn heel erg van belang voor het milieu.

Tijdens het brainstormen hebben wij verschillende brainstormtechnieken gebruikt, waaronder:

Brainwriting: Tijdens Brainwriting schrijft ieder teamlid in de eerste ronde de probleemstellingen op. In de tweede ronde schrijft ieder teamlid ideeën/oplossingen op.

Uiteindelijk bepaal je met het team voor welke probleemstelling en oplossing jullie gaan uitwerken.

Mindmap: Een mindmap lijkt een beetje op een woordspin. Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond het probleem of thema. Een mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden.


Aan het einde van het brainstormen hadden wij een probleem en een oplossing. Doordat wij verschillende technieken hebben gebruikt en er veel over hebben gepraat waren wij vrij zeker van ons probleem. Wij wouden iets gaan doen met mest. En dat hebben wij dan ook gedaan. Door de mest te vergisten halen wij het een soort van uit elkaar want wij gebruiken alle overblijfselen. De methaan gas waar het flatgebouw op leeft, de digestaat wat de overgebleven mest is van het vergisten en de CO2 van de koeien die vrijkomt bij het poepen of scheten laten dat gaat dan naar de kas bovenop het gebouw waar de planten dan op voeden. Ook doen wij er dingen bij. Je hebt natuurlijk mest nodig maar ook een CO-stroom. Onze CO-stroom is de poep van de plat bewoners en het gft afval (wat staat voor groente, fruit en tuin afval).

Dit allemaal wordt dan verwerkt in een gebouw. Wij hebben dan ook een flatgebouw ontworpen die efficiënt met de ruimte omgaat. In het flat gebouwen is er ruimte voor 50 gemiddelde huishouden. En om een veilige, gezellige en duurzame samenleving te creëren is er ruimte voor activiteiten en anderen dingen. Er is dan ook een kas op het dak waar men een groot deel van hun eigen voedsel kunnen verbouwen en op de uitbouw is er een buiten plek. Om alles te kunnen laten zien hebben wij twee modellen van het gebouw gemaakt. Een op de computer en een in het echt. Hier zijn wat foto's.

Om ervoor te zorgen dat we een beeld krijgen van ons idee en het ook daadwerkelijk te visualiseren, hebben wij een echte werkende bio vergister gemaakt. Hier hebben wij geleerd veel geleerd en uitleg gekregen van een boer die zelf een biovergister op het bedrijf heeft staan. Het meest belangrijke wat wij hebben geleerd is dat: In een bio vergister zitten 3 gaten: een voor de digestaat (dat zijn de overblijfselen van het vergisten wat je goed kan gebruiken voor planten), een voor het methaangas(onze vervanger van de fossilebrandstoffen) en een voor het invoer van de mest en het gft afval. In het maken van de bio vergister hebben wij niet van alles geleerd maar ook veel tijd in hebben gestoken. Daarom vinden wij het ook verveld om te melden dat het opvangen van het gas niet is gelukt. Dat zou waarschijnlijk komen doordat er ergens een lekkage in zat die niet te vinden was. Wat uiteindelijk niet zo erg was omdat wij veel hebben geleerd.