Context

Durant les últimes dècades, l'impacte ambiental causat per l'home ha anat augmentant i les seves greus conseqüències, com el canvi climàtic, estan en les primeres línies de l'agenda internacional. Després de més de 50 anys dels primeres anàlisis de cicle de vida i més de 40 anys de la crisi del petroli, nombroses entitats estem tractant de resoldre aquests problemes seriosament.

Els edificis i la seva construcció causen una part important d'aquest impacte ambiental. Per exemple, a Catalunya, els processos constructius i l'ús resultant dels edificis causen el 32% del consum d'energia i el 30% dels residus sòlids generats.

En les escoles de Catalunya i Espanya hi ha una problemàtica específica pel que fa a la necessitat de proteccions solars. La raó principal és que gran part d'aquests centres es van construir en períodes curts de dèficit excepcional, els anys 1960, 1970 i 2000. En aquests períodes, milers de centres van ser aixecats amb terminis i costos ajustats que en nombrosos casos no van permetre resoldre la protecció solar de finestres orientades a sud, est i oest. En aquests casos els guanys tèrmiques i / o la il·luminació natural són superiors a les màximes confortables per a la docència. En algunes escoles aquests problemes fan necessària la construcció de noves proteccions solars per a un ús confortable dels espais educatius.

A més a més, aquests edificis escolars on les noves generacions aprenen durant gran part de la seva infantesa, poden tenir un paper actiu en el seu aprenentatge sobre temes ambientals. Per exemple, si l'arquitectura té una elevada eficiència energètica i utilitza materials reciclats, el propi edifici pot ser material didàctic d'elevat valor.

Les esmentades proteccions solars poden incorporar captadors d'energies renovables i en el seu disseny i construcción és molt interessant que hi participin els seus usuaris.