Discografia

MECÀNICA VITAL

(Microscopi 2019)
Arnau Gil presenta el seu primer disc, Mecànica Vital (Microscopi 2019). Aquest treball, pel que s’ha rodejat de moltes col·laboracions excepcionals, representa una síntesi de la música que ha compost els darrers anys i amb el que ens proposa un viatge inspirat en el procés de l’autoconeixement a través dels sons de la guitarra i l’exploració d’un llenguatge personal.
Cal destacar, més enllà de la mostra creativa en les composicions originals, la versió de Purple Haze, el clàssic de Jimi Hendrix portat a un arranjament tan personal com sorprenent sense renunciar a l’essència del rei de la guitarra elèctrica. El disc ens transporta des de sons elèctrics que evoquen des del rock psicodèlic fins a composicions d’aire simfònic acompanyades d’un quartet de corda. D’alguna manera el treball ens situa en el debat entre tradició i modernitat; investigant noves possibilitats a partir de l’ús d’elements característics de la identitat i el gust que ha desenvolupat el guitarrista al llarg de la seva formació.
La guitarra és el centre i el nexe del disc, que compta amb col·laboracions del cantant Xavi Garriga (conegut per les seves aparicions televisives), el saxofonista belga Mathieu Robert (que ens delecta amb la seva personalitat al saxo soprà), el trombonista Vicent Pérez (amb la seva visió personal del trombó amb efectes elèctrics) i el jove trompetista Òscar Latorre (la gran jove promesa del jazz català). També hi participa un quartet de corda format per João Silva i Núria Martin als violins, Aroa Garcia a la viola i Paul Stouthamer al violoncel. La base que acompanya tot el disc està formada per Clara Lai al piano i Fender Rhodes, Emilio Martin al contrabaix i baix elèctric i Jordi Gardeñas a la bateria.
El disc suposa una aposta per una manera de veure el món, Arnau Gil defineix el concepte de Mecànica Vital, que dóna nom al disc, amb una frase plena de propòsit: “La curiositat del nen que encara som ens genera la necessitat de moure’ns, i és aquest moviment el que ens porta des de la honestedat a la sublimació”.
En aquest sentit l’aposta pel format és tan arriscada com compromesa amb aquest propòsit; i és que podrem trobar el disc en vinil, CD i videoclips gravats en directe durant l’enregistrament del disc. I és que l’artista ens explica que “en un món on les coses passen cada vegada més de pressa i ens sentim més aïllats, és quan parem per escoltar música que ens podem retrobar amb nosaltres mateixos, per trobar-nos després en un món més humà i proper”.


MARIA BETRIU - SPEAK LOW

(Temps Record 2017)
Speak Low (Temps Record 2017) és el darrer treball de la cantant egarenca Maria Betriu. Es tracta d'un EP integrat per tres cançons: They can't take that away from me, Speak Low i Desafinado.

MARIA BETRIU - JAZZ EN CATALÀ

(Temps Record 2016)
Jazz en català (Temps Record 2016) és el darrer disc de Maria Betriu i sorgeix com la continuació del disc anterior “Maria Betriu canta estàndards en català” (Temps Record 2015). El disc recull nou temes, quatre composicions de George Gershwin: És temps d’estiu (Summertime), L’home que estimo (T’he Man I Love), El nostre amor viurà (Love Is Here To Stay) i Algú que vetlli per mi (Someone To Watch Over Me); dos estàndards clàssics de swing: Quan vas marxar (After You’ve Gone) i Tinc tot el món als meus peus (I’ve Got T’he World On a String); un tema d’Antonio Carlos Jobim: Retrat en blanc i negre (Retrato em Branco e Preto); una composició del guitarrista català Ferran Orteu: Amb aquells ulls tan blaus; i una composició original de Maria Betriu: Només tu.
A més a més, el disc compta amb la col·laboració de grans músics de jazz de l’escena catalana com el trombonista nord-americà John DuBuclet, la saxofonista Haizea Martiartu, el guitarrista Arnau Gil (arranjador i productor musical del disc), el pianista Xavier Algans, el contrabaixista Ramon Grimalt i el baterista Adrià Font. Aquest disc és, doncs, un nou repte de la cantant egarenca per seguir amb el compromís de fer jazz en català i fer arribar al públic la seva música i creativitat.

MARIA BETRIU CANTA ESTÀNDARDS EN CATALÀ

(Temps Record 2015)
Maria Betriu canta estàndards en català (Temps Record, 2015) és el primer treball en solitari de la cantant egarenca. Recull un repertori d’onze temes: cinc estàndards clàssics de swing, quatre arranjaments a ritme de bossanova, una balada i un bolero. Tots ells adaptats al català per grans lletristes com Josep M. Andreu i Jaume Picas entre d’altres, i arranjats originalment per Arnau Gil, fent propostes inèdites i, a la vegada, un homenatge a les grans dives i solistes del jazz que han inspirat a Maria Betriu al llarg de la seva carrera. Aquest disc és una mirada enrera però a la vegada és també una mirada endavant. És el fruit dels records de la dilatada carrera de la cantant i de la revisió d’aquests estàndards amb ulls actuals i la necessitat d’expressar-hi coses noves.
Com no podía ser d’altra manera, el disc arrenca amb T’he mirat (I Only Have Eyes For You) i el segueixen temes com Les fulles mortes (Les Fouilles Mortes) que recorda l’etapa de la nova cançó en que Maria Betriu adaptava chanson française al català, Sóc molt poca cosa, composada pel mestre Lleó Borrell i que Maria Betriu va poguer aprendre d’ell mateix, Però no pas per mi (But Not For Me) de George Gershwin, Dia i nit (Night & Day) de Cole Porter, Jazz i samba (Só Danço Samba) d’Antonio Carlos Jobim, Mitges brillants (Shiny Stockings) de Frank Foster i lletra original d’Ella Fitzgerald, Com un gust meu (Sabor a mí), Tot és gris (Misty) d’Erroll Garner, Quan em tornis a veure (Cuando vuelva a tu lado) de María Grever i Aquell Infant (Nature Boy) popularitzat per grans intèrprets del jazz.
A més a més el disc compta amb la col·laboració especial del gran trompetista Josep M. Farràs en cinc temes, així com la del baterista Adrià Font, tots dos pioners del jazz a Catalunya. També s’hi troben moments de lluïment per als altres músics acompanyants: Haizea Martiartu al saxo alt, Arnau Gil a la guitarra elèctrica i clàssica, Federico Mazzanti al piano i Ramon Grimalt al contrabaix.

XAVI GARRIGA - GUAYABO

(Autoeditat 2016)
Guayabo és el darrer treball del cantant Xavi Garriga, en el que fa una revisió de cançons conegudes de pop i soul, estàndards de jazz i temes propis acompanyat per Jaime Del Blanco al violí i sousaphone, Arnau Gil a la guitarra i Pep Rius al contrabaix.