Waarom anders organiseren?

Stress, burn-out en ontevreden medewerkers zijn alom aanwezig in onze organisaties. De oorzaken van die stress en burn-out zoeken we vaak bij onszelf of de baas. Maar we vergeten dat de manier hoe we onze organisatie opzetten ook mee de oorzaak is. Medewerkers zijn teleurgesteld hoe ze moeten leven in organisaties. Voor veel medewerkers gaat werken doodgewoon om voortploeteren en om het verruilen van een aantal levensuren voor een salaris. Veel autonomie is er niet en passie om eigen doelen en organisatiedoelen te bereiken wordt vaak vakkundig de nek omgewrongen. En ook managers zitten in hetzelfde schuitje.

De hiërarchische bureaucratie heeft zijn beste tijd gehad. Het kan anders. Er zijn bedrijven die echt uitgaan van vertrouwen in medewerkers en hen laten ondernemen in hun eigen bedrijf. Het zijn bedrijven die meer macht geven aan hun medewerkers. Het gevolg zijn gelukkigere medewerkers én succesvollere bedrijven.

De wereld is een groot netwerk geworden waarin informatie onmiddellijk toegankelijk en deelbaar is geworden. Dit zorgt voor een toekomst die we vandaag nog niet helemaal kunnen begrijpen. De snelle technologische veranderingen zorgen ook voor grote veranderingen. Daarom is de toekomst moeilijk te voorspellen.

Maar bedrijven en organisaties blijven vertrouwen op een manier van werken die meer dan 100 jaar geleden werd ontworpen om de uitdagingen van het industriële tijdperk aan te kunnen. Op teams gebaseerde structuren ondersteunt de routine en de statische jobs. Dankzij de hokjes en de beheers- en controlesystemen kan het hoger management zorgen voor efficiëntie en voorspelbaarheid, maar dit gaat ten koste van vrije informatiestromen, snel leren en aanpasbaarheid.

De spanning tussen organisaties die gebouwd zijn voor voorspelbaarheid en de onvoorspelbare wereld waarin ze werken heeft zijn breekpunt bereikt.

Organisaties moeten hard werken om mee te zijn met hun klanten. Werknemers, gevangen tussen ontevreden klanten en ongeïnspireerde leiders, raken gedesillusioneerd en haken af. Managers, gevangen tussen ontevreden investeerders en disruptieve concurrenten, zoeken moeizaam een weg vooruit. En mensen die een betere wereld voor zichzelf en hun gemeenschap willen, kijken naar nieuwe ambitieuze organisaties om die gezamenlijke toekomst vorm te geven.