Kriminelle aner

Links til sider, hvor man kan finde oplysninger om aner, som har været kriminelle. Oversigten er ikke fyldestgørende. I gennem tiden har man arkiveret meget forskelligt inden for dette område, og det er derfor svært at skaffe sig overblik.

Rigsarkivet

Rigsarkivet har samlet en række links til arkivalier i en kildepakke kaldet

Fængsel og straf, bl.a registre og nogle stamruller over indsatte i Horsens, Nyborg og Vridsløselille statsfængsler.

http://www.digdag.dk/ , siden har oplysninger om myndighedernes navne gennem tiden, det er en stor hjælp, når man skal finde navnet på,den myndighed, der har arkiveret arkivalierne. Hvis man skal finde en sag for et bestemt område kan man få et overblik mængden af arkivalier ved at søge på myndighedens navn i arkivskaber i Daisy. Se også denne brochure om retsbetjente.

Rigsarkivets oversigt over kilder

Tips til søgeord

Søg selv videre i Rigsarkivet, brug fx søgeordene arrest, fanger, forbedringshus, fruentimmere, fængsel, politi, stokhus, tugthus og find en guldgrube af mere eller mindre relevante arkivalier.

Søgeord til retssager

Domprotokol, justitsprotokol, ekstraretsprotokol, tingbøger, politiprotokoller

En vejledning i retshistorie fra Rigsarkivet

Retsopgøret efter,anden verdenskrig, link til en gammel vejledning

Andre hjemmesider

I politiets efterretninger kan der søges i OCR læste pdf'er med oplysninger om efterlyste, anholdte, løsladte, kostervarer mm.

I straffeloven fra 1866 finder man indholdet af forskellige paragraffer, som man evt. har set omtalt i politiets efterretninger

Wadschier har søgbare fangeprotokoller fra Viborg tugthus

Hjemmesiden Kriminalhistorie dykker ned i historier om kriminelle fra 1800 tallet.

Kriminalhistorie.dk's oversigt over kilder er god inspiration, hvis man selv vil forsøge at finde oplysninger om kriminelle. De har også en vejledning, se dette lin

De scannede aviser må man ikke glemme. Forbrydelser har altid været godt stof.

Litteratur

Bogen "Forbrydelsens ansigt" af Poul Duedahl, Peter Wodskou Christensen og Gitte Bergendorff Høstbo. Læs anmeldelse af bogen på dette link.

Sociale forhold

Der har jo meget tit været en social årsag til kriminalitet.

På hjemmesiden Socialhistorie.dk kan man finde oplysninger om fattigforsorg mm.

Har man københavnske aner vil man nok have bemærket, at man hyppigt flyttede. De gamle aviser er også her en god kilde til forståelsen. Se indlæg: link1, link2, link3.

Diverse scannede arkivalier fra Rigsarkivet:

Arkivalier om overbefolkede lejligheder i København - link

Politiarkivalier om politiske møder mm i perioden 1892-1937 - link

Søg i Rigsarkivets søgeside på fattig, fattige, almisse, forsorg

Fotos

Herunder en oversigt med links til forskellige steder, hvor man kan finde links til forbryderfotos

I linkene herunder til Rigsarkivet er der sat hak i "scannede arkivalier", men der er selvfølgelig også mange arkivalier, der ikke er scannet, fx listerne over dovne mænd og kvinder (link). Eftersom arkivskaberen er Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset på Christianshavn må der være tale om en type dovenskab, der blev anset for at være kriminel mellem 1848 og 1884.

Christianshavns straffeanstalt, kvindefængslet på Christianshavn. Overskrifterne i albummet er manddrab, barnemord og barnefødsler i dølgsmål.

To af Rigsarkivets flickralbums med fotos fra Horsens tugthus

Genealogisk forlag er i gang med at gøre deres scannede fotos online

Coverbilledet på Kriminelle aner

Coverbilledet på denne side forestiller I. Larsen. Billedet er lånt i protokollen over fotografier af fanger fra Horsens fra 1910 (link) 237 er Ingvar Larsens fangenummer og 7068 er et dom nummer. (Link til register). Desværre er stamrullen ikke online, så hvorfor Ingvar Larsen sad i Horsens vides ikke.