Erhverv

Erhverv i gamle dage

Et stamtræ, der består af navne og datoer er det vist kun nørdede slægtsforskere, som synes er rigtigt interessant. En af måderne at få kød på stamtræet er at undersøge, hvad folk beskæftigede sig med.

I folketællingerne er det oplyst, hvad folk beskæftigede sig med. Kirkebøgerne er også en vigtig kilde til erhverv. Ved at finde fødslerne for en hel børneflok kan man måske opdage, at ens tipoldefars erhverv skiftede med årene.

Hvad lavede folk i min by ?

På Danish Family Search oversigt over folketællinger for de enkelte sogne mulighed for at finde erhvervssammensætningen for et sogn. Find en folketælling og dit sogn ved at klikke på danmarkskortet på dette link. Oversigten kan kun findes for folketællinger, som er indtastede. Når den ønskede årgang/sogn er fundet, findes oversigten ved at klikke på knappen "Se erhverv".

Det var ikke kun traditionelle erhverv, der blev noteret i folketællingerne, men også forhold, der påvirkede folks liv. Derfor kan man rundt om i folketællingerne finde fx. blinde, døve, vanføre, dumme, åndsvage, fra forstanden og vanvittige. Det blev også noteret i folketællingerne, hvis folk er blevet forsørget. I projektet på DFS har man forsøgt at kategorisere det i to grupper "forsørget af private" og "forsørget af det offentlige".

For at personers erhverv skal komme med i oversigten skal det først bearbejdes i erhversprojektet i DFS. Uden en bearbejdning ville oversigten være alt for uoverskuelig, man har fx. haft mange forskellige måder at udtrykke på, at Danmark var en nation af bønder. Bearbejdningen betyder også, at de fleste sogne vil indeholde en kategori med navnet "ikke kategoriseret". Meget er nået, men det er en tidskrævende process at komme igennem alt. Kategorien "ukendt erhverv" indeholder alle de personer, hvor der ikke er udfyldt et erhverv. Her finder man fx. børn, enker og alle konerne.

En tur rundt i oversigterne giver en fornemmelse af, hvad folk beskæftigede sig med. Ikke overraskende er der rigtig mange beskæftiget ved landbruget og tjenestefolk. En rundtur vil også afsløre mange erhverv, der ikke er almindelige mere. I Helsingør fandtes der fx. to knapmagere i 1787 og en sukkermester.

Se erhverv i Helsingør 1787 - Helsingør 1901

Pløjning med gammeldags plov og med moderne plov trukket med traktor. Tegningen er udført af Kristen Kristensen i 1937 (Margit Kildevang Kristensens far)

Erhvervs-søgning

Vil man finde folk med et bestemt erhverv kan man på søgesiden Danish Family Search udfylde feltet erhverv. Det giver mulighed for at finde fx. alle offentlige fruentimmere, alle skarprettere og kunstnere i hele landet. Der kan selvfølgelig også søges på alle almindelige erhverv - diverse former for landmænd, tjenestefolk, snedkere, bødkere mm.

Andre erhvervsrelaterede links

Søfolk og deres historie

Søfartens bibliotek, online søgning i skibe, rederier og skibsulykker