Pitkä matematiikka
Tukipaketti matematiikan digitaaliseen YO-kokeeseen
Lukiolaiset kysyvät ja yo-kokeen uusijat pohtivat, miten tulee osata ja miten kannattaa käyttää tietokonetta pitkän matematiikan yo-kokeen tekemisessä. Tässä kerron oman näkemykseni, miten digitaaliseen yo-kokeeseen vastaamista voi harjoitella ja valmistautua.
Matematiikan yo-kokeessa täytyy hallita matematiikan sisältöjen lisäksi sen verran muutamia tietokoneohjelmia, että pystyy esittämään oman ratkaisunsa tietokoneella. Lisäksi tietokoneohjelmia järkevästi käyttämällä pystyy nopeuttamaan ja lyhentämään ratkaisun laskemista. Kaikkia yo-kokeessa käytössä olevia ohjelmia ei tarvitse hallita, eikä kannata yrittääkään opetella käyttämään.
Matematiikan ylioppilaskokeesta ja vastausten laadinnasta
Kokeessa on kaksi osaa:
1) A-osa, jossa ei ole käytössä CAS-toimintoja (ei CAS-laskinohjelmia eikä Geogebraa). A-osassa on käytössä yksinkertaiset laskinohjelmat (KCalc, SpeedCrunch).
2) B-osassa CAS-ohjelmat ovat käytössä. Hyödynnä näitä ohjelmia monipuolisesti. Soveltavien tehtävien mekaaniset osat saa tehdä laskinohjelmilla (TI:n tai Casion) tai Geogebralla. Liitä näistä kuvakaappaukset ratkaisuusi. Tehtävien kulku on kuitenkin esitettävä niin, että lukija ymmärtää, miten tehtävä on ratkaistu.
CAS-ohjelmilla tarkoitetaan tietokoneohjelmia, jotka tekevät ns. symbolista laskentaa Niillä voi esimerkiksi ratkaista yhtälöitä, piirtää kuvaajia, määrittää funktion ääriarvoja ja ratkaista monia muita tehtävien mekaanisia osia. Nämä samat asiat täytyy kuitenkin osata tehdä myös ”käsin” ilman CAS-ohjelmia kokeen A-osassa.
Tehtävien ratkaiseminen kannattaa aloittaa hahmottelemalla ratkaisua kynällä paperille ja esimerkiksi B-osassa kuvaajan piirtämisellä (Geogebralla). Tehtävien ratkaisemisessa on tärkeää näyttää oma matematiikan osaaminen ja tekniseen toteutukseen ei kannata käyttää liikaa aikaa. Tee sellainen vastaus, josta käy selkeästi esille, miten ratkaisusi etenee, ota kuvakaappauksia, kirjoita selityksiä ja käytä hyväksesi tietokoneen CAS-ohjelmia.