Η Ιστοσελίδα των Μαθητών - Εργασίες 2012-2013

Η Ιστοσελίδα των Μαθητών - Εργασίες 2012-2013

  • ΘΕΜΑ _ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (ΑΚΡΟΠΟΛΗ)

Θέμα 1_Ακρόπολη

ΘΕΜΑ _ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (ΑΚΡΟΠΟΛΗ)

Θέμα 1_Ακρόπολη

Η Ακρόπολη είναι ένας βραχώδης λόφος με ύψος 156 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μέτρα περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή έχει σχήμα τραπεζιοειδές μήκους 300 μέτρα και μέγιστου ύψους 150 μέτρα. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια. Τα πρώτα Προπύλαια χτίστηκαν από τον Πεισίστρατο και τους διαδόχους του (600-527 π.Χ). Τα νέα Προπύλαια κτίστηκαν από τον Μνησικλή το 447-432π.Χ. Αργότερα οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν τα Προπύλαια ξανά. Στην Φραγκοκρατία τα Προπύλαια χρησιμοποιήθηκαν από τους Φράγκους. Στην επανάσταση του 1821 τα γκρέμισαν ο Γκούρας μαζί με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Τα Προπύλαια είναι δωρικού ρυθμού. Αποτελούνται από τρία κλίτη. Την κύρια στοά και δύο πτέρυγες. Για πολλούς αρχαιολόγους ο Παρθενώνας είναι το σημαντικότερο κτίσμα της Ακρόπολης. Ο Παρθενώνας ναός κτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς ,υπήρξε το αποτέλεσμα συνεργασίας των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων στα μέσα του 5ου αιώνα του Ικτίνου , του Καλλικράτη και πιθανόν του Φειδία. Kατά την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από τον στυλοβάτη που κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Το πτερό έχει 8 κίονες κατά πλάτος και 17 κατά μήκος. Οι μετόπες της ανατολικής πλευράς απεικονίζουν την Γιγαντομαχία. Στην δυτική παριστάνεται Αμαζονομαχία, στην νότια Κενταυρομαχία και στην βόρεια, σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο.

Μπροστά στις Καρυάτιδες που έχουν μεταφερθεί στο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της ακρόπολης διακρίνονται εύκολα τα θεμέλια ενός μεγάλου ναού, που πρέπει να δημιουργήθηκε γύρω στο 570μ.Χ.και αποτελούσε τον παλαιότερο ναό της Πολιάδας Αθηνάς, το ιερότερο κτίριο όλων των εποχών Η Ακρόπολη της Αθήνας και τα μνημεία της είναι οικουμενικά σύμβολα του κλασικού πνεύματος και πολιτισμού και αποτελούν το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό συγκρότημα κληροδότησε η Ελληνική Αρχαιότητα στον κόσμο. In the second half of the fifth century bc, Athens, following the victory against the Persians and the establishment of democracy, took a leading position amongst the other city-states of the ancient world. Στο δεύτερο μισό του πέμπτου αιώνα π.Χ., Αθήνα, μετά τη νίκη εναντίον των Περσών και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, πήρε μια ηγετική θέση μεταξύ των άλλων πόλεων-κρατών του αρχαίου κόσμου. In the age that followed, as thought and art flourished, an exceptional group of artists put into effect the ambitious plans of Athenian statesman Pericles and, under the inspired guidance of the sculptor Pheidias, transformed the rocky hill into a unique monument of thought and the arts. Στην εποχή που ακολούθησε, ως σκέψη και τέχνη άνθισε, μια εξαιρετική ομάδα καλλιτεχνών θέσει σε εφαρμογή τα φιλόδοξα σχέδια του αθηναϊκού πολιτικού Περικλή και, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του γλύπτη Φειδία, μεταμόρφωσαν το βραχώδη λόφο σε ένα μοναδικό μνημείο της σκέψης και της τέχνης. The most important monuments were built during that time: the Parthenon, built by Ictinus, the Erechtheon, the Propylaea, the monumental entrance to the Acropolis, designed by Mnesicles and the small temple Athena Nike. Τα πιο σημαντικά μνημεία χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου: ο Παρθενώνας, που χτίστηκε από τον Ικτίνο, τα Προπύλαια και η μνημειακή είσοδος στην Ακρόπολη σχεδιάστηκαν από Μνησικλή και το μικρό ναό της Αθηνάς Νίκης. Αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο Καλλικράτης. Ο ναός είχε ανά τέσσερεις ιωνικούς κίονες στην μπροστινή και στην πίσω πλευρά του (αμφιπρόστυλος). Μαρμάρινο προστατευτικό θωράκιο με ανάγλυφη διακόσμηση Νικών δέσποζε στην άκρη του πύργου πάνω στον οποίο ήταν χτισμένος ο ναός. Μικρότερα ιερά και άλλα κτίρια, καθώς και μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, αναθήματα στην θεότητα που ήταν διάσπαρτα στον ελεύθερο χώρο του βράχου, ανάμεσα στα μεγάλα ιερά που αναφέρθηκαν.

http://el.wikipedia

  • Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

  • Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι για την Αρχαία Ελλάδα, την τέχνη και την ιστορία της.

  • Μπείτε μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης, την ώρα που δεν υπάρχει κανείς άλλος και ακολουθείστε τις φωτεινές στήλες! Θα σας βοηθήσουν για να βρείτε τα κρυμένα αγάλματα της Αθηνάς.

  • Ανακαλύψτε τα!....διαβάστε τις περιγραφές και τους μύθους....δείτε πώς ήταν στην πραγματικότητα και θαυμάστε το μεγαλείο τους!

  • Θα μπορέσετε άραγε να τα βρείτε όλα;


  • Το κυνήγι του θησαυρού στο Μουσείο της Ακρόπολης

  • ΘΕΜΑ _Μουσικοί του 17ου αιώνα

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart: 1756-1791) γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Eίναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής. Μαζί με τον Γιόζεφ Χάυντν , τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τον Φραντς Σούμπερτ αποτελούν τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου βιεννέζικου κλασικισμού , του κλασικισμού και τη λεγόμενη «Πρώτη Σχολή της Βιέννης» . Συνέθεσε περισσότερα από 600 έργα, μουσική δωματίου, συμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και μικρότερες συνθέσεις: παραλλαγές, φαντασίες, σονάτες, άριες κ.α. Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ήταν γιος του Γιόχαν Γκέοργκ Λέοπολντ Μότσαρτ (Johann Georg Leopold Mozart) και της Άννα Μαρία Βαλμπούργκα Περτλ (Anna Maria Walburga Pertl), γεννημένος στην οδό Getreidegasse, στον αριθμό 9, στο Σάλτσμπουργκ, την πρωτεύουσα της Αρχιεπισκοπής του Σάλτσμπουργκ στη σημερινή Αυστρία, τότε Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το μόνο από τα αδέλφια του που επέζησε της παιδικής του ηλικίας ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του, Μαρία Άννα (1751-1829), η οποία είχε το ψευδώνυμο «Ναννέρλ». Υπήρξε και εκείνη μουσικός, ενώ βέβαιη θεωρείται η συμβολή της στο να εμπνεύσει στον αδελφό της το ενδιαφέρον για τη μουσική.

Ο Μότσαρτ βαπτίστηκε την επόμενη ημέρα της γέννησής του στον Καθεδρικό του Αγίου Ρούπερτ. Η πράξη της βάπτισης δίνει το όνομα του στα Λατινικά Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Τα δύο πρώτα ονόματα μαρτυρούν πως η ημέρα γέννησής του συνέπεσε με τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, ακολουθώντας έτσι την παράδοση της καθολικής εκκλησίας. Βόλφγκανγκ ήταν το όνομα του παππού του, από την πλευρά της μητέρας του, ενώ Θεόφιλος ονομαζόταν ο νονός του, Joannes Theophilus Pergmayr, έμπορος στο επάγγελμα. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε ενίοτε το γερμανικό όνομα Gottlieb αντί του Theophilus, πιο συχνά όμως τα ιταλικά ονόματα Αμαντέο ή Αμαντέ.

Ο πατέρας του (1719-1787) ήταν από το Άουγκσμπουργκ. Ήταν αναπληρωτής διευθυντής της ορχήστρας στην αυλή του Αρχιεπισκόπου του Σάλτσμπουργκ, μέτριος συνθέτης και έμπειρος δάσκαλος. Τη χρονιά που γεννήθηκε ο Μότσαρτ, ο πατέρας του εξέδωσε ένα εγχειρίδιο για βιολί υπό τον τίτλο «Versuch einer gründlichen Violinschule», το οποίο γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Σε αντίθεση με τις συνθέσεις του, το εγχειρίδιο είχε διεθνή απήχηση και μεταφράστηκε στη γαλλική και ολλανδική γλώσσα. Στην ηλικία των πέντε ετών, συνέθετε ήδη μικρά κομμάτια, τα οποία έπαιζε στον πατέρα του, ο οποίος τα κατέγραφε. Αυτά τα πρώτα κομμάτια, Κ. 1-5, κατάγραφηκαν στο μουσικό βιβλίο Nannerl Notenbuch. Οι δεξιότητες του νεαρού Μότσαρτ υπήρξαν μοναδικές. Εκτός από την εξαιρετική τεχνική του στο πιάνο, στο όργανο και στο βιολί, είχε την ικανότητα να αποστηθίζει πληθώρα συνθέσεων με φαινομενική ευκολία, ενώ αξιοσημείωτη ήταν επίσης η ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει πάνω σε ένα μουσικό θέμα χωρίς προετοιμασία. Ο βιογράφος Μέηναρντ Σόλομον σημειώνει ότι, ενώ ο πατέρας του Μότσαρτ ήταν ένας αφοσιωμένος δάσκαλος για τα παιδιά του, ενδεχομένως σε υπερβολικό βαθμό, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Μότσαρτ συνήθιζε προχωράει παραπέρα από ό,τι του δίδασκε ο πατέρας του. Η πρώτη σύνθεση, γεμάτη μουντζούρες από μελάνι, και οι πρώτες του προσπάθειες με το βιολί αποτέλεσαν δική του πρωτοβουλία και εξέπληξαν τον πατέρα του.

Ήδη σε ηλικία έξι ετών, κατέγραφε ο ίδιος τις συνθέσεις του. Ο πατέρας του εγκατέλειψε τελικά τη σύνθεση όταν έγιναν εμφανή τα μουσικά ταλέντα του γιου του. Στα πρώτα του χρόνια, ο πατέρας του Μότσαρτ ήταν ο μοναδικός του δάσκαλος. Εκτός από μουσική δίδασκε στα παιδιά του ξένες γλώσσες και άλλα μαθήματα.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως το πιο προικισμένο παιδί-θαύμα στην ιστορία της μουσικής. Άρχισε να συνθέτει σε ηλικία πέντε ετών, ενώ στην ηλικία των έξι ετών εμφανίστηκε ως μουσικός στην αυλή της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας.

Είχε την ικανότητα να διαβάζει με μία ματιά άγνωστα κομμάτια που τοποθετούσαν μπροστά του και να αυτοσχεδιάζει επιτόπου πολύπλοκες συνθέσεις.

Στα τριάντα (30) περίπου χρόνια του, παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα βαρηκοΐας, που εξελίχθηκε σε κώφωση (έγραψε την 9η και τελευταία Συμφωνία του όντας κουφός, χρησιμοποιώντας το «εσωτερικό» του αυτί). Αυτό το γεγονός τον οδήγησε σε μια μοναχική στάση ζωής και τον έκανε πιο οξύθυμο, με αποτέλεσμα να διαμορφώσει ένα πολύ ιδιότροπο χαρακτήρα.

Έγραψε συνολικά 9 συμφωνίες, μια όπερα με την ονομασία «Φιντέλο» ή «Λεονόρα» (την οποία επεξεργάστηκε ξανά και ξανά αρκετές φορές) και ένα μεγάλο αριθμό άλλων έργων.

Η δημιουργική δραστηριότητα του Μπετόβεν κατά τη διάρκεια όλης του της ζωής μαρτυρά την ασταμάτητη προσπάθεια του να πραγματώσει το τέλειο.

Η ψηφοφορία έχει τελειώσει. Επισκεφθείτε ξανά την ιστοσελίδα για να μάθετε τον νικητή!

Συγχαρητήρια στα 60 doodles που ξεχώρισαν!