Lezingen en presentaties

Hoofdlezing 1: Implementatieaspecten van een onderwijsontwerp gemaakt volgens de principes van het 4CID-model

Welke eisen stelt innovatief onderwijs aan de fysieke leeromgeving?

Prof. dr. Jeroen van Merriënboer, Vakgroep Onderwijsontwikkeling en -Onderzoek, Maastricht University

Onderwijs waar het werken aan authentieke leertaken centraal staat is niet eenvoudig te realiseren in het traditionele klaslokaal met 5 rijen van 6 tafels en stoelen. In het Engels-Nederlandse project 'participatory design of the future building school' is door onderzoekers, docenten, studenten en architecten onderzocht welke eisen aan schoolgebouwen en de inrichting daarvan gesteld worden, wanneer het onderwijs is gebaseerd op taak-gecentreerde aanpakken zoals het 4CID-model. De bevindingen vanuit dit project worden gedeeld met het publiek.

Training van ontwerpers en gebruikers en evaluatie van een ontwerp

Dr. Bert Hoogveld

Bij ontwerpen volgens de principes van het 4CID-model zijn binnen een onderwijsinstelling verschillende deskundigheden en ontwerprollen nodig. Omdat dit model relatief nieuw is zijn die meestal nog niet of onvoldoende aanwezig en zullen dus getraind moeten worden. Er worden aanbevelingen gedaan voor de opzet en aanpak van deze trainingen. Bij evaluatie van het ontwerp gaat het om de vraag, hoe goed het ontwerp is en of het geïmplementeerde ontwerp een verbetering is ten opzichte van de oude situatie. Enkele suggesties voor systematische evaluatie van een ontwerp worden besproken.

De rol van het management bij het veranderproces

Drs. Ameike Janssen-Noordman

Het doel van veranderingen in curricula is de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Een voorwaarde voor kwalitatief goed onderwijs is het creëren van een cultuur van verbetering. Dit vraagt een betrokkenheid uit alle lagen van de organisatie. Het streven is een juiste balans te vinden tussen de sturing van het centrale management en de autonomie van de onderwijs professionals. Praktische tips, gebaseerd op essentiële kenmerken van een quality culture worden met het publiek besproken.


Hoofdlezing 2: Backward chaining? Completion problem? Percepties van studenten, docenten en ontwerpers op een op 4CID-gebaseerde cursus informatievaardigheden

Prof. dr. Saskia Brand-Gruwel, Faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen, Open Universiteit

Deze lezing gaat over de kwaliteit van 4CID-gebaseerd onderwijs. Wat zijn volgens de ‘producenten’ (ontwerpers, docenten) en de ‘consumenten’ (studenten) van dit type onderwijs de sterke en zwakke punten van het ontwerp, de ontwikkeling en de implementatie.