Συμμετοχή στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: ¨Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει"

Τις δραστηριότητες μας στο Δίκτυο μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://padlet.com/kpezakyn/2022-2024-iybk0e3cqo8u87f1

Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  “Το σεισμικό τόξο … που μας ενώνει” προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας και διατήρησης ενός επικοινωνιακού πλαισίου μεταξύ μαθητών / εκπαιδευτικών διαφορετικών περιοχών και κοινωνικών φορέων.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ο σεισμός ως φυσικό φαινόμενο (γεωλογική εξέλιξη της Γης, κίνηση λιθοσφαιρικών πλακών, κλπ).
Ενεργά ρήγματα.
Ηφαιστειακή δράση και σεισμοί.
Επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον (κατολισθήσεις, ρωγμές, ρευστοποιήσεις, κ.λ.π.).
Επιπτώσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον (κτήρια, κατασκευές, συγκοινωνίες, δίκτυα επικοινωνίας).
Μετασεισμικά φαινόμενα και επιπτώσεις στις ανθρώπινες κοινωνίες και τον πολιτισμό.
Σεισμική δράση και επίδραση στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, στην κατοικία, στις κοινωνικές δομές.
Ιστορικά και προϊστορικά στοιχεία που σχετίζονται με το σεισμό (μυθολογία, παραδόσεις, γνωμικά, λαϊκή τέχνη κ.λ.π.).
Μέθοδοι πρόγνωσης των σεισμών.
Μέτρα προστασίας: πριν το σεισμό, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό.
Ανάπτυξη εθελοντισμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι στόχοι του δικτύου θα είναι:
Να διευκολυνθεί η επικοινωνία σχολείων από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας μεταξύ τους και με τα Κ.Π.Ε.
Να γίνει η προσέγγιση του θέματος του σεισμού διεπιστημονικά μέσα από τη Μυθολογία, την Ιστορία, τη Λογοτεχνία, κλπ.
Να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα αντιμετώπισης των συνεπειών των σεισμών, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικούς επιστήμονες και επιστημονικά ιδρύματα.
Να παραχθεί εκπαιδευτικό και άλλο υλικό σε μορφή έντυπη ή ηλεκτρονική.
Να γίνεται αξιολόγηση και δημοσιοποίηση των δράσεων του δικτύου.
Να κατανοήσουν οι μαθητές το φαινόμενο του σεισμού, και να εκπαιδευτούν σε ενέργειες που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του.

Συμμετοχή του σχολείου μας στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο "Βιώσιμη Πόλη:η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία" 

Τις δραστηριότητες του σχολείου μας στο Δίκτυο μπορείτε να δείτε εδώ:
https://blogs.sch.gr/viosimi-poli/?s=1%CE%BF+%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%9A%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%85&submit=

Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» που συντονίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, ιδρύθηκε με την απόφαση 14948/Γ7/4-02-2013 του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Το δίκτυο έχει στόχο να υποστηρίξει εκείνες τις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που θα επιτρέψουν τους μαθητές να παρατηρήσουν, να κατανοήσουν τη δομή και τις λειτουργίες της πόλης τους, να ερμηνεύσουν κριτικά την ζωή στην πόλη/γειτονιά τους, να γνωρίσουν τους θεσμούς που ρυθμίζουν τις λειτουργίες της πόλης και να ενδυναμωθούν ως «ενεργοί πολίτες» γνωρίζοντας τις αξίες της συμμετοχής στα κοινά.

Στο δίκτυο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί που δημιουργούν τα κατάλληλα εκπαιδευτικά ερεθίσματα, μαθητές που ως ενεργοί πολίτες προβληματίζονται, φαντάζονται και προτείνουν ιδέες για την βελτίωση της πόλης τους, γονείς που συνδράμουν την προσπάθεια των παιδιών τους, φορείς που παίρνουν θέση απέναντι στα ζητήματα της πόλης που θέτουν οι μαθητές και τους δίνουν την δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους και να συμμετέχουν στον σχεδιασμό της πόλης της οποίας το μέλλον τους ανήκει.

Συνοψίζοντας, το δίκτυο στοχεύει να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να αποκτήσουν βιωματικές μαθησιακές εμπειρίες συμμετοχής, συνεργασίας και δημιουργικότητας, παρακαταθήκη για το μέλλον τους  στην πορεία της ενδυνάμωσής τους ως «ενεργοί πολίτες».

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, ως συντονιστής του δικτύου, επιδιώκει να δημιουργεί:

– κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο εμπλουτίζει με την συνδρομή όσων συμμετέχουν στο δίκτυο

– επιμορφωτικές εμπειρίες για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο δίκτυο

– κατάλληλες συνθήκες επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και των σχολείων που συμμετέχουν στο δίκτυο

– συλλογικές εμπειρίες για τους μαθητές που συμμετέχουν στο δίκτυο

– συνεργασίες με φορείς με στόχο την προώθηση των εκπαιδευτικών στόχων του δικτύου

Επιδιώκει επίσης την προβολή του δικτύου και των δράσεων των σχολείων που μετέχουν σε αυτό.

Δείτε περισσότερα: https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli

Συμμετοχή στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Αειφόρου Εκπαίδευσης με τίτλο: «Διατροφή, Περιβάλλον & Yγεία»

Το δίκτυο δραστηριοποιείται από το Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας – Νεάπολης και έχει σκοπό  να εισάγει τους μαθητές/τριες ,εκπ/κούς και κοινωνικές ομάδες σε μια συλλογική δράση προβληματισμού σχετικά με τη σύνδεση της Διατροφής με τις έννοιες «φέρουσα ικανότητα» , «παραδοσιακή διατροφή», «σπατάλη φυσικών πόρων», «Υγιεινή διατροφή», «αειφορία των τοπικών κοινωνιών» «μείωση του οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος


Συμμετοχή του σχολείο μας στο Εκπαιδευτικό Δίκτυο Δράσης "Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη" 

Τις δράσεις του σχολείου μας στο Δίκτυο για τη χρονιά 2022-2023 μπορείτε να δείτε εδώ:
https://padlet.com/kpekilkis1/2022-2023-6zy2ikfmd5qai4qr/wish/2620337506

Τα ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Κιλκίς, Ποροΐων, Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ως συντονιστική ομάδα, οργανώνουν Εκπαιδευτικό Δίκτυο Δράσης με τίτλο: «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη» που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια για το  σχολικό έτος 2022-23.

Η όλη Δράση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα  ΚΕΠΕΑ Ανατολικού Ολύμπου, Βελβεντού-Σιάτιστας, Θέρμης, Καλαμάτας, Καστοριάς, Μαρώνειας, Μεσολογγίου και Νάουσας, τις  Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Γ Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Ηλείας, Κοζάνης, Κορινθίας, Μαγνησίας, Πειραιά, Πιερίας και Σάμου και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Αχαΐας, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Ημαθίας,  Ιωαννίνων, Κορινθίας, Κυκλάδων, Πειραιά, Ρεθύμνου και Χανίων δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Σχολικών δραστηριοτήτων.
Για την υποστήριξη της υλοποίησης της δράσης (φάσεις-βήματα υλοποίησης, παροχή εκπαιδευτικού υλικού, συνεργαζόμενοι φορείς κλπ.,) αλλά και τη δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων λειτούργησε το ιστολόγιο (blog) της Δράσης μας https://drasiyiothesiadedro.blogspot.com/.
Σκοπός του Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης: «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη» για το σχολικό έτος 2022-2023 είναι η φύτευση και υιοθεσία δέντρων από μαθητές & μαθήτριες των σχολείων και η εκπαιδευτική πλαισίωσή της από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο των μαθημάτων, των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, των εργαστηρίων δεξιοτήτων κλπ.

Η προτεινόμενη Καινοτόμος Εκπαιδευτική Δράση θα περιλαμβάνει τις εξής φάσεις μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2022-2023:

1.Υλοποίηση κεντρικής Διαδικτυακής Επιμορφωτικής Ημερίδας στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί των συμμετεχόντων σχολικών μονάδων ώστε να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν με επάρκεια. 

2. Παροχή Εκπαιδευτικού και Ενημερωτικού υλικού για τη χρησιμότητα των δέντρων και του δάσους από τα ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ και τους/τις Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

 3. Φύτευση δέντρου / δέντρων από την κάθε σχολική μονάδα σε συνεργασία με το τοπικό Δασαρχείο και την οικία δημοτική αρχή και «υιοθέτησή τους» από τις μαθητικές ομάδες. Η φύτευση στην αυλή του σχολείου, σε περίπτωση που υπάρχει χώρος, είναι η συνιστώμενη επιλογή. 

4. Παροχή κάθε δυνατής φροντίδας (π.χ. πότισμα κ.λπ.) ώστε τα «υιοθετημένα» από τις μαθητικές ομάδες δέντρα να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

5. Υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ώστε να  αναδειχθεί η σημασία των δέντρων και των δασών και η ανάγκη για την φροντίδα και αειφορική διαχείρισή τους.  

6. Τήρηση ημερολογίου δραστηριοτήτων καθώς και συλλογή φωτογραφικού υλικού σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης της Δράσης.

7. Παραγωγή τελικού τεχνήματος/τεχνημάτων στο τέλος της δράσης από τις σχολικές ομάδες. Το τέχνημα μπορεί να είναι αφίσα (σε χαρτόνι ή/και ηλεκτρονική), ηλεκτρονική παρουσίαση, κατασκευή σχετική με το δέντρο και το δάσος κ.ά.)

8. Δημοσιοποίηση ενεργειών στο ιστολόγιο της δράσης  https://drasiyiothesiadedro.blogspot.com/  με σκοπό την επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών και των φορέων που συμμετέχουν στη δράση  (όποτε το κρίνουν σκόπιμο οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν) και σε τοπικό επίπεδο δημοσιοποίηση στην τοπική κοινότητα κατά την ολοκλήρωση της δράσης.

9. Αξιολόγηση – αποτίμηση της δράσης από τους συμμετέχοντες φορείς

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Δράσης, θα διερευνηθεί και η ευρωπαϊκή της διάσταση καθώς και η συνεργασία με Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και προγράμματα.

   Η επιμορφωτική δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συμμετοχή του σχολείου μας στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο "Παιδεία στα Μέσα: Τηλεόραση, Διαδίκτυο, Κινηματογράφος" 

Περισσότερα δείτε εδώ: https://www.edu4media.eu/