Δράσεις Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας

Αγαπάμε το βιβλίο και το προωθούμε μέσα από τη συμμετοχή μας σε διάφορες δράσεις φιλαναγνωσίας.

Με τον όρο «Φιλαναγνωσία» εννοούμε τη θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος και έκφραση της γραπτής ύλης καθώς και τις εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες στοχεύουν στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης μέσα από την ανάπτυξη αναγκαίων γνωστικών δεξιοτήτων κυρίως, αλλά και κοινωνικών δεξιοτήτων και αισθητικών κριτηρίων (Markidis 2011). 

Ο όρος «Φιλαναγνωσία» αποτελεί μια ιδιαίτερη και εύστοχη γλωσσική επιλογή που προσδιορίζει —όχι τόσο αυστηρά και καταληκτικά, γιατί πρόκειται για νεότροπο όρο— ένα ευρύ πεδίο σημασιών, δράσεων και αξιών που συνδέονται με τις πολυεπίπεδες σχέσεις παιδιού και βιβλίου. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι ο όρος αυτός ταυτίζεται με τον περιφραστικό γαλλικό όρο aimer lire (αγάπη για ανάγνωση), ενώ μοιάζει να διαφοροποιείται από τους αντίστοιχους αλλόγλωσσους όρους, Literacy, Literatie (Καρακίτσιος 2012). 

Οι αναγνωστικές εμψυχώσεις στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας πρωτεύοντα στόχο έχουν την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, απευθυνόμενες κυρίως στη φαντασία και στο συναίσθημα του αναγνώστη και όχι την πληροφόρηση ή τη γνώση (Κατσίκη Γκίβαλου 2012). Επιδίωξη των φιλαναγνωστικών πρακτικών είναι οι μαθητές να οδηγηθούν στην ανάγνωση βιβλίων ως ελεύθερη επιλογή και όχι ως υποχρέωση, μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους με το κείμενο και τις παιγνιώδεις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον συγγραφέα, με την κατανόηση του κειμένου, με τη δομή και τις αφηγηματικές του τεχνικές (Κατσίκη-Γκίβαλου 2012). 

Στόχος, λοιπόν, των φιλαναγνωστικών πρακτικών είναι η πρόσκλησηπρόκληση της ανάγνωσης βιβλίων ακόμη και από παιδιά που δεν αγαπούν το διάβασμα, μέσα από τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης ατμόσφαιρας μεταξύ του βιβλίου και του αναγνώστη, των μαθητών μεταξύ τους και των μαθητών με τον δάσκαλο. Αυτό θα συμβεί αν το πλαίσιο ανάγνωσης στην τάξη αποκτήσει χαρακτήρα προαιρετικό, συναρπαστικό και παιγνιώδη με έντονο το στοιχείο της έκπληξης. Με λίγα λόγια, αν η ανάγνωση συνοδεύεται με παιχνίδι και δραστηριότητες που προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών και ταυτόχρονα τους εξάπτουν την περιέργεια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, το αποτέλεσμα είναι η διαμόρφωση θετικής στάσης του παιδιού απέναντι στο βιβλίο (Αρτζανίδου & Κουράκη 2013). 

Πηγή: Βουτιά στον κόσμο του Βιβλίου

Bookwave 2024 από το Library4all

27 νέοι τίτλοι βιβλίου εμπλούτισαν τη βιβλιοθήκη΄ μας και έδωσαν χαρά στους μικρούς μαθητές μας.
Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα του Library4all, για την αγάπη τους για το βιβλίο . Τους ευχαριστούμε γι΄ αυτό που προσφέρουν στα σχολεία μας!

Συμμετοχή στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας Βουτιά στον κόσμο του βιβλίου

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν αν φτιάχνατε το δικό σας βιβλίο; Αν μπορούσατε για μια φορά να γίνετε αφηγητές και αφηγήτριες και να έχετε τη δυνατότητα να γράψετε μια ιστορία με τον δικό σας τρόπο; Το Ίδρυμα Λαμπράκη, για έβδομη χρονιά (2017-2023), δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας να κάνουν μια βουτιά… στον κόσμο του βιβλίου! Σε μια εποχή που η τεχνολογία, ο ψηφιακός κόσμος και η εικονική πραγματικότητα κατακλύζει τα παιδιά και αντικαθιστά την ανάγνωση και τη γραπτή αφήγηση, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έρχονται σε επαφή με τα βιβλία και όλα όσα αυτά προσφέρουν. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουτιά στον Κόσμο του Βιβλίου», το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας (Αρ.Πρωτ.:Φ.1/ΓΜ/38730-ΙΕΠ/130483/Δ7), φέρνει σε επαφή τους μαθητές και τις μαθήτριες με τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργική γραφή. Με άλλα λόγια, γίνονται συγγραφείς και δένουν το δικό τους βιβλίο.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά όχι μόνο να αγαπήσουν τα βιβλία και την ανάγνωση, αλλά να γνωρίσουν τα είδη και το περιεχόμενό τους, να γίνουν δημιουργικά, να γράφουν και να σκέφτονται σφαιρικά, κριτικά και πολυεπίπεδα.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας #diavazoume

To #diavazoume eίναι μια φιλαναγνωστική εκστρατεία που σχεδίασε το ELNIPLEX για να πάει παντού: 

Φιλαναγνωστική εκστρατεία σημαίνει να βάλουμε τα παιδιά (και όχι μόνο αυτά) στο μονοπάτι της ανάγνωσης, στα οφέλη της, στο ταξίδι της.


Συμμετοχή στη δράση: "Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως

Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2023 με αναγνώσεις χριστουγεννιάτικων βιβλίων.