Pràctica 5. Els pigments fotosintètics

Què dóna el color a les fulles? 

Doncs uns sèrie de pigments, el més destacat la clorofil·la, pigment que dóna el color verd.

Sense aquestes substàncies, les seves cèl·lules no podrien captar ni utilitzar l'energia de la llum per realitzar la fotosíntesi.

En el cas dels vegetals, no totes les cèl·luels realitzen la fotosíntesi: només les de les parts verdes.

Són aquestes cèl·lules les que s'encarreguen de produir els nutrients orgànics, que s'hauran de transportar fins a totes les cèl·lules de l'organisme.

A les cèl·lules eucariotes, la clorofil·la es troba dins els cloroplasts, orgànuls encarregats de realitzar la fotosíntesi.

A part de la clorofil·la hi trobem altres pigments com les xantofil·les (grogues) i els carotens (taronja). Tots ells són responsables de la coloració de les fulles, flors i fruits dels vegetals.

Però què és un pigment? 

És qualsevol substància que absorbeixi la llum. El color del pigment ve donat per la longitud d'ona no absorbida i per tant, reflectida. Els pigments negres absorbeixen totes les longituds d'ona que els arriba. Els pigments blancs no n'absorbeixen cap. Els pigments tenen un espectre d'absorció característic de cadascun d'ells. La clorofil·la absorbeix totes les longituds d'ona menys la verda i per això ho veiem d'aquest color.

Longitud d'ona dels pigments

Pràctica

Aquesta pràctica ens servirà per observar els diferents pigments fotosintètics que es troben a les fulles utilitzant la tècnica de la cromatografia. Teniu l'esquelet de la pràctica al classroom.

Objectiu

Material necessari

Procediments

Resultats

Conclusions

Mostra de com hauria d'evolucionar el procediment
Llegenda dels diferents pigments
Resultat obtingut per en Yeray Del Jesús i l'Èric Pacheco