Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

På den här sidan hittar du information om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Under fliken "Språkutvecklande metoder" förklaras några metoder som kan användas i språk- och kunskapsutvecklande undervisning. Under fliken "Digitala resurser" har vi samlat några verktyg som kan stötta andraspråkselever i sitt lärande och under fliken  "Lektionsexempel" finns filmer som visar hur språk- och kunskapsutvecklande undervisning kan se ut i praktiken.  Länkar till olika typer av bedömningsstöd som rör andraspråks elevers språk- och kunskapsutveckling hittar du under fliken  "Bedömningsstöd". Under fliken "Klassrummet" har vi samlat tips vad gäller undervisning av nyanlända elever . 

Nedan finner du en introduktionstext samt en film om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. 

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt har de senaste åren blivit ett högaktuellt ämne i skolans värld då detta arbetssätt fokuserar på att utveckla språk och kunskaper parallellt i ett meningsfullt sammanhang.

Eftersom forskningen visar att elever upplever svårigheter att förstå skolans språk är det viktigt att i ett tidigt skede göra anpassningar som förebygger dessa svårigheter och därmed öka möjligheten till kunskapsutveckling i skolans olika ämnen. En vanlig missuppfattning är att språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt riktar sig enbart mot andraspråkselever. I själva verket gynnar ett medvetet språk- och kunskapsutvecklande arbete även elever med svenska som ett förstaspråk.

Här är en introduktionsfilm om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Filmen är gjord av Mundhir och Linnéa som arbetar som lärare på Enheten för flerspråkighet.


Möte med lärare och arbetslag

Vid frågor som rör språkutvecklande undervisning och andraspråkselevers lärande finns en möjlighet att boka tid med oss.  Stödet kan ges både individuellt och i grupp.  Vid behov kan träffarna även ske digitalt via Teams. 

Kontaktuppgifter

Mundhir Hajir Linnéa Bergfalk Erkmar 

0739209631 0739209634

mundhir.hajir@partille.se linnea.erkmar@partille.se 


Enheten för flerspråkighet

Björndammens torg 1

433 44 Partille