Tydliggörande pedagogik

Skolans uppdrag är att skapa en lärmiljö där individen upplever tillvaron som meningsfull, begriplig och hanterbar och när vi ger eleverna andra sätt än talat språk för att kunna ta emot och bearbeta information kallas det för tydliggörande pedagogik. Genom att vi tydliggör olika saker under skoldagen sparar eleverna energi och har mer kraft att lägga på lärande och utveckling.

Utgångspunkterna i tydliggörande pedagogik är följande sju frågor:

  1. VAR ska jag vara?

  2. VEM ska jag vara med?

  3. VAD ska jag göra?

  4. HUR ska jag göra?

  5. NÄR ska jag göra det?

  6. HUR länge?

  7. VAD händer sedan?


Visuellt stöd

För att tydliggöra undervisningen för eleverna på skola och fritidshem använder vi olika former av visuellt stöd. Alla former av visuellt stöd utformas ALLTID utifrån elevens behov och förutsättningar!

I dagligt tal säger vi ofta bildstöd, men för att specificera på vilket sätt bildstödet används delar vi in det i nedanstående kategorier.

Film:
Arbetsminne och långtidsminne

Film:
Visuellt stöd i undervisningen

Film:
Long story shortz - Visuals

kommunikationsknippa.mp4

Kommunikationsstöd

Kommunikationsstöd används för att hjälpa eleverna att kommunicera via andra uttryckssätt än det talade språket. Exempel på kommunikationsstöd som används på vår skola är konkret material, situationskartor, kommunikationsknippa, ritprat och digitala kommunikationsverktyg.

Strukturstöd

Strukturstöd används för att tydliggöra för eleven VAD som ska göras och genom ett veckoschema eller dagsschema skapar vi förutsägbarhet i elevens vardag.

Strategistöd

Strategistöd används för att tydliggöra HUR något ska göras och kan t.ex vara en arbetsordning eller en tankekarta.

Tidsuppfattning

För att tydliggöra HUR LÄNGE något ska pågå eller NÄR något ska inträffa använder vi oss av följande tidshjälpmedel.

Time timer

Time Timer är ett visuellt tidshjälpmedel där en röd skiva försvinner allt eftersom tiden går, vilket tydliggör hur mycket tid som är kvar. Time Timer finns i en mängd olika modeller och storlekar och även som en app för iPad/iPhone. På vår skola har vi Time Timer i de flesta rum som används av elever och vi tar med oss en timer ut när eleverna har rast.

Timstock

Timstocken är ett hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning och används för att ge eleven information om NÄR någonting skall inträffa eller HUR LÄNGE en aktivitet ska pågå.

https://westerstrand.se/search/timstock/