Bemötande och förhållningssätt

Här länkar vi till föreläsningar, forskning, litteratur och filmer med fokus på bemötande och förhållningssätt kring elever med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism. 

En film om intellektuell funktionsnedsättning

Videoföreläsning: 23 min

Föreläsning om intellektuell funktionsnedsättning (IF) där du får möta personer som berättar om egna erfarenheter av att leva med IF.  Filmen är framtagen av Infoteket, Region Uppsala under hösten 2018/våren 2019. 

https://www.youtube.com/watch?v=c7-McjFj0Go

Ett gott samspel

Samspel med andra är helt grundläggande för oss människor. Från födseln och i många år framåt är vi helt beroende av andra. Här kan du läsa om den samspelsguide som Eldorado Resurscenter varit med och utvecklat, samt se filmen Ett gott samspel.

https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/eldorado/kunskap/ett-gott-samspel

Fantastiska saker händer

En kortfilm om autism
Längd: 5:30 min

Syftet med den här filmen är att öka kunskapen om autism hos icke-autister, för att öka förståelsen och toleransen för autism hos kommande generationer.  Den är avsedd att ses, diskuteras om och delas (gratis) av alla, men särskilt av lärare och föräldrar. 

https://amazingthingshappen.tv/?projects=amazing-things-happen-swedish

Intrycksallergi: över- och underkänslighet för sinnesintryck

Vid autism är det mycket vanligt med över- eller underkänslighet för sinnesintryck. Ibland beskrivs det som en annorlunda perception. I dagligt tal kallas detta ofta för intrycksallergi. I den här filmen berättar Anna PG om hur intrycksallergi påverkar henne och hur hon gör för att hantera det. 

https://www.autism.se/stod-och-rattigheter/stod-i-vardagen/tips-i-vardagen/tips-vid-intrycksallergi/

Här kan du läsa mer om intrycksallergi och hur olika sinnen kan påverkas:
https://www.autism.se/om-autism/autism/intrycksallergi/
https://www.autism.se/om-autism/autism/intrycksallergi/hur-sinnesintryck-kan-paverka/

Jo, du kan

Dokumentärfilm: av, om och med Lars Mullback
Längd: 47:10 min

Filmen visar hur ett pedagogiskt förhållningssätt, här i form av konduktiv pedagogik, kan öka självständigheten och tilltron till den egna förmågan hos personer med neurologiska funktionsnedsättningar. 

https://mullback.se/jo-du-kan/

Lågaffektiva filmcirkeln

En filmcirkel i åtta delar om låg-affektivt förhållningssätt.
Hur hjälper vi personer med utmanande beteende?

Av: Stefan Boström, psykolog

Packa en tryggsäck

Kortfilm: av och med Anna Sjölund
Längd: 11 min.

I filmen berättar Anna Sjölund vad omgivningen behöver tänka på i mötet med personer med autism. Flera av sakerna hon nämner är dock lika viktiga i mötet med personer med intellektuell funktionsnedsättning. 

Upplevelser av omvärlden vid autism

Too much information - kortfilm
Att bli överbelastad av alla intryck kan göra omvärlden till en skrämmande plats. https://www.autism.org.uk/what-we-do/campaign/public-understanding/too-much-information

Make it stop - kortfilm
Att vara autistisk och uppleva hur det är att få för mycket information. https://www.autism.org.uk/what-we-do/campaign/public-understanding/too-much-information

Ett häfte med tips på övningar som ger personer utan autism möjlighet att prova på hur det kan vara att uppleva världen på ett annat sätt. 

UR Samtiden - Fokus på grund- och gymnasiesärskolan : Intellektuell funktionsnedsättning och undervisning/UR

UR Samtiden: Fokus på grund- och gymnasiesärskolan

Föreläsning: Intellektuell funktionsnedsättning och undervisning

Vad innebär en intellektuell funktionsnedsättning (IF) och hur påverkar den inlärningen? Peter Gröndal, lärare och läromedelsförfattare, ger en grundläggande genomgång av ord, begrepp, tillgänglig undervisning och olika kommunikationssätt. Inspelat den 29 oktober 2019 på UR, Stockholm. 

https://urplay.se/program/214537-ur-samtiden-fokus-pa-grund-och-gymnasiesarskolan-intellektuell-funktionsnedsattning-och-undervisning 

UR Samtiden: Lyfta upp eller trycka ner

Utmanande beteende och verksamheter

Föreläsning: 34 minuter

Människor inom autismspektrumet med utmanande beteenden har goda möjligheter till ett liv med hög livskvalitet om man utgår från det som personen kan och förmår istället för det personen inte kan och förmår, menar Petra Björne, fil dr i kognitionsvetenskap och forsknings- och utvecklingskoordinator i Malmö stad. 

https://urplay.se/program/198408-ur-samtiden-lyfta-upp-eller-trycka-ner-utmanande-beteenden-och-verksamheter 

Vad är en intellektuell funktionsnedsättning?

Intellektuell funktionsnedsättning är ett samlingsbegrepp för många olika tillstånd som gör att man behöver hjälp och stöd av andra.

Personer som har en intellektuell funktionsnedsättning kan behöva mer tid att förstå, lära sig nya saker och uttrycka sina tankar och känslor. Vad de kan lära sig beror på vilket stöd de får och vilken grad av funktionsnedsättning de har.

Webbkurs om autism

e-autism är en kostnadsfri webbkurs från Autism- och Aspergerförbundet där du kan gå igenom olika avsnitt i din egen takt när det passar dig.

Webbkursen är en introduktion till autism och autismspektrumet och passar dig som är ny på jobbet i skola, boende, daglig verksamhet eller annat. För dig med mer erfarenhet kan e-autism fungera som repetition eller ge diskussionsunderlag i en arbetsgrupp.

https://www.autism.se/webbkurs