Consiliere și orientare în carieră

Introducere în managementul carierei

"Cariera reprezintă traseul interconectat al locurilor de muncă, pozițiilor și experiențelor de viață ale unei persoanei de-a lungul vieții sale, care urmărește schimbările de preferințe, atitudine, experiență și comportament ale individului. Gestionarea carierei este un proces de lungă durată, care presupune dezvoltarea personală, planificarea carierei, crearea profilului personal, alegerea unei organizații de lucru adecvate etc.

Managementul carierei reprezintă procesul prin care urmăriți, aranjați și direcționați potențialul dvs. înspre realizarea obiectivelor și dorințelor stabilite în avans. Omul ar trebui să-și gestioneze cariera ca și pe o companie. Cea mai bună atitudine este cea de angajat al propriei dvs. persoane. Prin urmare trebuie să efectuați fiecare activitate cât mai bine cu putință. La baza gestionării carierei stă un nivel ridicat de cunoaștere de sine. Trebuie să știți care vă sunt avantajele, dezavantajele, cum să consolidați avantajele, cum să înlăturați dezavantajele de-a lungul timpului.

O mare problemă este că majoritatea oamenilor nu fac planuri pentru dezvoltarea carierei, ci reacționează inert. Această atitudine are drept consecință o carieră proastă și nemulțumire față de propria viață. Planificarea este principala bază a gestionării carierei; chiar dacă această planificare oferă numai cadre pentru luarea deciziilor privind posibilitățile apărute în momentul definirii priorităților. Cu cât depuneți mai mult efort în gestionarea propriei cariere, cu atât crește probabilitatea că obiectivele stabilite se vor materializa.

Pași în gestionarea carierei - modelul GROW:

  1. Stabiliți scopul carierei (Goal)

  2. Stabiliți starea curentă (Reality)

  3. Stabiliți soluțiile/ modurile în care veți realiza obiectivul (Options)

  4. Urmăriți realizările (Will)

Elementele dezvoltării carierei sunt:

1. Dezvoltarea la locul de muncă (on-the-job):

  • Educație continuă specializată,

  • Coaching,

  • Mentoring,

  • Programe rotaționale,

  • Consiliere,

  • Împărtășirea cunoștințelor și experiențelor,

  • Îmbogățirea fișei postului,

  • Auto-cunoaștere / Auto-dezvoltare,

  • Lucrul pe proiect / management de proiect.

2.Dezvoltare pe bază de training (intern / extern):

  • Perfecționare de specialitate

  • Training pentru dezvoltarea competențelor.

3. Consiliere în carieră (în cadrul organizațiilor de top se desfășoară o consiliere internă pentru carieră):

  • Workshop-uri pentru planificarea carierei

  • Programe interactive pentru construirea unei cariere

Angajatorii apreciază din ce în ce mai mult experiența educațională obținută independent de educația formală, aceasta fiind cea dobândită în timpul liber, așa-numita educație informală. Studiul pe viață este esențial pentru cariera dvs. De aceea faceți tot ce vă stă în putere ca să vă perfecționați în mod suplimentar. Siguranța nu stă în faptul să vă găsiți un loc de muncă și totul să se termine aici.

Siguranța constă în faptul că puteți fi angajați, că întotdeauna puteți găsi un loc de muncă. Aceasta înseamnă că trebuie să fiți înzestraţi cu cunoștințe, abilități, informații și să urmăriți toate tendințele. De asemenea, țineți cont de faptul că factorul cheie al succesului în carieră este motivația!"

(preluat de pe http://www.dezvoltarea-carierei.com/baza_znanja/ce-este-cariera-si-de-ce-este-important-sa-o-gestionezi)

Chestionare pentru selectarea domeniului profesional și cunoașterea personalității

Există o multitudine de chestionare destinate orientării individului către o anumită profesie sau domeniu profesional. Aceste chestionare au rezultate orientative. Ele il ajuta pe respondent sa inteleaga mai bine anumite aspecte ale propriei personalitati si sa aleaga in mod constient o cariera.

Site-ul EU pentru orientare în carieră:

Chestionarul Holland (mai multe informații aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Holland_Codes)

Vă puteți auto-aplica chestionarul Holland pe una dintre următoarele pagini:

Chestionarul MBTI (Myers Briggs Type Indicator; mai multe informații aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Myers%E2%80%93Briggs_Type_Indicator )

Vă puteți auto-aplica chestionarul MBTI pe una dintre următoarele pagini:

Chestionarul DISC (chestionar de dominante motivaționale; mai multe informații aici: https://en.wikipedia.org/wiki/DISC_assessment)

Din acest test vei afla tipul de personalitate. Sunt 4 tipuri de temperament, cum zice şi numele testului, în limba engleză: Dominance, Influence, Steadiness, Compliance. Vă puteți auto-aplica chestionarul de dominante motivaționale pe una dintre următoarele pagini:

Testul Hartmann sau testul culorilor

Sunt patru culori care corespund unori tipuri de personalitate: roşu – putere, albastru – integritate și apreciere, alb – pace, galben – distracţie. Vei parcurge cele 45 de întrebări şi îţi vei afla culoarea, ce te motivează, care îţi sunt atuurile şi punctele tale slabe. Îl găseşti în limba engleză, gratuit, aici:

Testul Luscher

Vei alege, în ordine descrescătoare, culorile care îţi plac cel mai mult. Vei afla care este starea ta actuală, direcţiile şi obiectivele tale, potenţialul. Testul se poate repeta periodic şi este disponibil în limba română aici:

Testul Keirsey

Conform psihologului american David Keirsey exista 4 tipuri de temperament ce descriu comportamentul uman: Rational, Artizan, Gardian şi Idealist. Poţi răspunde la cele 71 de întrebări ale testului, selectând informaţia care ţi se potriveşte cel mai bine, aici:

Eneagrama

Eneagrama (enea = 9, grama = figură) este un instrument psihologic foarte performant. Confrom acesteia sunt 9 tipologii: Perfecţionistul, Altruistul, Executantul, Artistul, Gânditorul, Devotatul, Generalistul, Conducătorul şi Mediatorul. Sunt 180 de întrebări la care poţi răspunde aici:

Testul Rorschach

Trebuie să interpretezi 10 desene cu pete de cerneală. Vei afla despre abilităţile tale, performanţa la job şi atitudine. Îl găseşti aici:

Testul rolului in echipa

Acest test se poate face cand lucrezi la un proiect in echipa, pentru a vedea ce rol ti se potriveste. Poate esti un lider, sau poate esti un bun executant. Afla rezultatul, parcurgand testul de aici:

Alte tipuri de chestionare pentru selectarea domeniului profesional:

Informații pentru orientarea profesională

Tutoriale diverse